Българският фестивал „Лос Анджелес 2010”

Ангелският град пее и танцува в балкански ритми
Лос Анжелес винаги се вълнува от традиционния наш, български, събор в Грифит парк!
Такава бе атмосферата и на новия „BG FEST 2010”.  „Тръгна като по вода!”
Тук бе и стартът на най-новия вестник за българите в Америка – “Старт БГ”.

Над 500 земляци и приятели на България се отзоваха на поканата на д-р Дайвид Веско
от Californian Bulgarian Alliance и на Отец Стефан от Източно-Православния Храм “Свети Георги” в Лос Анжелес. Организатор и менажер  на фестивала е Маринина Гаделева и неуморният Лари Ангелов.

Отец Стефан от БПЦ „Свети Георги”, Лос Анджелис и отец Иван от храма „Св. Св. Кирил и Методий”, Сент Луйс, отслужиха Тържествена Литургия.Многообразието на празника бе дело и се спонсорира от домакините – адвокатската кантора на Борис Гордис и двадесетина български бизнеса от града, още и от Лас Вегас и Сан Диего, които представиха своята продукция и услуги.
Специален гост за отслужване на Тържествената лиитургия  пред зеления олтар на парка бе Отец Иван Малинов от храма “Кирил и Методий” в Сент Луиз, Илиноис,най-старата българска църква в САЩ.

Това, което отличава този традиционен Българаски фест е интернацоионалното участие на млади и талантливи изпълнители на българска музика и танци от колежите и университетите в града.
Българскатите студенти  в Калифорния умеят да увличат американските си приятели с прелестите на нашия национален бит и култура.

Милен Киров със свои колеги – американските музиканти от оркестъра за българска музика „Мезе” бяха „гвоздеят” на музикалната програма.Фестивалът „скочи на крака” още с първите звуци на духовият оркестър “Мезе” – www.orkestarmeze.com. Създател на състава с това впечатляващо име е Милен Киров, който зщитава музакален докторат в California Institute for the Arts. Снажният българин е увлякъл колегите си от класическите отдели да свирят балкански ритми в стила на Горан Брегович. 
Селекцията на музикалните изяви от фолк, рок, джаз и опера бе направена от Влади Диригента – любимец на калифорнийските българи. Той представи гостуващата джаз певица Ника, която наскоро стана лауреат на конкурса за млади естрадни таланти в Лос Анжелес.
Алекс и нейната „Ритъм & Блуз” група ни напомни, че и американците имат своите фолклорни  традиции.

Сред гостите на фестивала видяхме народната певица Цветанка Варимезова – преподавател и ръководител на „Хор за българско народно пеене  в UCLA”, както и композиторката на класическа и филмова музика Пенка Кунева.

Дойдоха и много млади американци, някои от които специализират български фолклор и тук се чустваха като у дома си…Тромпетите и тъпанът на духовия оркестър огласяваха парка отново и отново… По едно време дори кълбата дим от нашенската скара, като че затанцуваха в завладяващия ритъм. Вкусно и звучно. Лудо и Младо. Свежо и зелено. Марио отново поведе хорото на стотината ни сънародници, а американските ни приятели също показаха , че българските танци лудо разиграват и техните сърца!

През облаците надничат слънчеви лъчи… Ръми. А Балканската музика в полите на Холивуд Хилз ечи!  И кръшно хоро се вие в ритъма на лъчите-слънце и топлите капки дъждец, спускащи се като с парашути от небето… Косите на девойките блестят обсипани в росица и тромпетите на момците огласят простора.
Днес Градът на ангелите пее балканска песен!

Текст и фоторепортаж: Бисер СТОЯНОВ

 

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...