Двата полюса на една победа

Новият президент – загадъчна фигура?

1. С победата на Плевнелиев  управляващата България партия ГЕРБ взе в ръцете си още повече, едва ли не всичката, власт в страната. Това е опасно!
2. С победата на Плевнелиев  се появи вярата, че в управлението на държавата може да проникнат и „чисти”  от партийно минало и обремененост хора, от корупция и престъпно придобити капитали, високо образовани, специалисти, с европейски стаж и възпитание, които не гледат страшно пред себе си и, а са с лъчезарна усмивка и човешка топлина в очите…

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова - президентството на България 2012 - 2016 г.Росен Плевнелиев:

Той стартира от математиката

Новият български президент стартира в своята политическа кариера, в своята мисия да ръководи нашето общество като президент, от едно много сериозно и точно място.  От математиката. Роден е на 14 май 1964 година в град Гоце Делчев и завършва Математическата гимназия в Благоевград. И не само я завършва, но още и като ученик  печели състезания по математика и информатика.
Следващата му стъпка е да завърши великолепния за своето време наш  Висш машинно-електротехнически Институт  в София, създал плеяда български инженери, познати с достиженията си не само в България, но и по света. При нас, в САЩ, един от тях е инж. Илия Бежански, строителят на  световно известният  архитектурен комплекс –  хотели ресторанти и казина,  „Ню Йорк, Ню Йорк” в Лас Вегас .
 След завършване на  висшето си образование през 1989 г. Росен Плевнелиев работи  като научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника. През  1990 г. започва да развива собствен бизнес – основава „Ирис Интернешънъл” – първата Българска строителна компания, която придобива сертификат ISO 900. Фирмата му работи на повече от 80 строителни обекта в Германия, също и на някои от най-познатите проекти в София. Сред тях са  реконструкцията на  хотел „Шератон”, централният офис на БНП „Париба”, центъра на „Даймлер-Крайслер” , Бизнес паркът  и др.
През 1994 г. основава и управлява „Линбългария” ООД,  също фирма специализирана в строителството. След 1998 г. участва в управлението на българската част от строителните работи  на германската компания „Линднер”,  работеща в областта на разработване, управление и инвестиции в недвижими имоти.
От 2007 г. е член на управителния съвет на „Конфедерация на работодателите и индустриалците в България”. През следващата година става член на борда на директорите на „Американска търговска камара” и член на настоятелството на фондация „За нашите деца”.
На 27 юли 2009 г. е избран за министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на премиера Бойко Борисов. Росен Плевнелиев владее немски и английски език. Женен е, има трима сина.

Маргарита Попова:

2 специалности  и 20-годишна юридическа практика

Маргарита Попова е родена  в София. Завършва Немска езикова гимназия и специалностите  „Българска филология” (1980) и „Право” (1989) в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Има специализации в областта на правото в САЩ /Вашингтон/, Германия, Унгария, Холандия, Австрия…
Своята правна кариера започва през 1990 г. като младши прокурор в Районна прокуратура – Пирдоп. След това е районен прокурор в Своге (1991-1993), прокурор на  Окръжна прокуратура – София (1996 – 2006). От 21 септември 2006 г. е говорител на главния прокурор. От  2007 до 2009 г. е прокурор във Върховна касационна прокуратура. В същото време е и ръководител на новосъздадения отдел „Противодействие на престъпления против финансовата система на Европейския съюз”. В периода 2001-2004 г. е хоноруван преподавател в Академията на  МВР. Била е и преподавател в Националния институт на правосъдието.
На 27 юли 2009 г.  Маргарита Попова е избрана за министър на правосъдието в кабинета на премиера  Бойко Борисов. Тя е 87-ият министър на правосъдието на България и третата жена на този пост . Омъжена, има две деца.


Чуждата преса за новия български президент

„Един българин, който мисли като германец”

„Ето един българин, който мисли като германец” писа парижкият вестник „Фигаро”, който тази година навършва своята… внимавайте сега… 185-та годишнина! Издава се от 1826 година. Безспорно това е една премерена похвала, още и очаквания, надежди, че със своето немско възпитание и трудова школовка новият български президент ще съумее да вдъхне едно по продуктивно и планово начало в българските работи, които продължават да вървят хаотично.  Да поживееш и поработиш, както го е правил Плевнелиев, във Франкфурт, в атмосферата на прочутата немска дисциплина и коректност, сериозност, отдаденост и отговорност, наистина много значи и много обещава. 

„Победата на Плевнелиев укрепва  позициите на премиера Бойко Борисов”

„Ройтерс” споменава, че победата на Плевнелиев  ще укрепи позициите на премиера Бойко Борисов, който управлява най-бедната страна – членка на Европейския съюз,  възстановяваща се  от продължителна рецесия, довела до спадане на доходите и увеличаване на безработицата. Това можело да му помогне на очакваните през 2013 година парламентарни избори.
„Франс прес” посочва, че макар президентът да има най-вече представителни функции и морален авторитет, изборите са били своеобразен тест за премиера Бойко Борисов, изправен пред икономически трудности в своята страна. България е подложена на постоянен натиск от Брюксел за повече ефикасност в борбата с корупцията и престъпността.
Споменава се също така, че тези избори отново са дали повод за подозрения за манипулации.

Новият президент – загадъчна фигура?

„Росен Плевнелиев е загадъчна и повдигаща много въпроси фигура” – коментира руската преса. Бизнесмен, станал политик едва преди две години, той не веднъж бе подложен на критики за недостатъчен политически опит от страна на своите опоненти –  припомня ИТАР-ТАСС. И в същото време той се защитава прекрасно с думите, че се е гордее именно с това,  че през последните 20 години не е бил представител на политическата класа. За отношенията си с Русия той казва: “България няма да бъде “троянски кон” на Русия в Европа, напротив, ние винаги ще бъдем врата за Русия към Европа и врата за Европа към Русия”.
Друго пише руският вестник „Комерсант” в статия под заглавие “Премиерът на България си избра президент” .
Според изданието експерти се опасяват, че новият български държавен глава ще се съсредоточи върху сътрудничеството със Запада и “окончателно ще погребе мащабните проекти с Русия”, като строителството на АЕЦ “Белене” или газопровода “Южен поток”. Впрочем, допълва “Комерсант”, самият Плевнелиев увери неотдавна, че не възнамерява да прави това. Вестникът твърди, че по указание на Борисов вече няколко месеца се забавя осъществяването на проекта “Белене”, но  отново припомня, че преди изборите Плевнелиев е декларирал в интервю за “Комерсант”, че не възнамерява “да пъха пръти в колелата” на проектите с Русия.

Климент Величков

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...