Калина Томова – Патрон на Фестивала “Български дни в Чикаго – Пролет 2013“

Първото присъствие на Калина Томова на Фестивала „Български дни в Чикаго“ е през пролетта на 2009 г. като кореспондент на в-к „България сега“, след което е сред редовните участници във фестивала. Представяме нейната кратка биография.

Калина Томова е родена в Хасково, града на “Южна пролет“. Завършва  ВИНС Варна, специалност “Счетоводство и контрол“ и “Педагогока“. Животът и работата в различни градове и сфери допринасят за обогатяване на професионалния и творческия й път. Работи като проектант в Териториален информационно-изчислителен център – Кърджали и в отдел АСУ на МЗ “Млада гвардия“ – Хасково, преподавател в Оздравителен икономически техникум – Минерални бани, н-к отдел в Дирекция “Бюро по труда“ – Хасково, счетоводител в “Хасково-Булгартабак“АД, старши експерт в Дирекция “Регионална служба по заетостта“ – Хасково.

Паралелно с професионалното си развитие, още от ученическите години, се занимава с писане – стихове, есета, пътеписи.  Има публикации в печатни издания в родния си град (в. Хасковски вести, в. Шипка, в. Новинар-юг – 1992-2008).

От 2008 г. Калина Томова живее в Чикаго, САЩ. Като кореспондент на в-к “България сега“, публикува репортажи от събития на българската общност, както и лично творчество. Съосновавател е на Литературен клуб “Българско слово“ в Чикаго (2009 г.), чрез който ежемесечно се организират срещи на литературни творци и ценители на писаното слово.  През април  2010 г. е учреден Съюз на българските писатели в САЩ и по света, на който е секретар и член на УС. Участва в организирането на литературни вечери по повод представяне на автори от Чикаго, САЩ и България. Включва се в инициативата на Съюза за съставяне и издаване на първия по рода си сборник с творби на автори, живеещи в чужбина – Алманаха „Българско слово и багри от САЩ и света“, издаден от ДАБЧ през лятото на 2012 г.

Професионалната си реализация в Чикаго Калина Томова свързва с децата. След почти две години  на търсене и утвърждаване, в началото на 2010 г. стартира малък бизнес на база педагогическия си опит. Приспособява дома си в подходящо и уютно място за малки деца и създава домашна детска градина. Паралелно с това, се занимава и с писане – репортажи от събития на българската общност в Чикаго, сценарии за документални филми, сценария за галаконцерта „На мегдана“ на фолклорен танцов ансамбъл „ХОРО“, Чикаго. Пише поезия, импресии, проза. Има публикации в литературните сайтове „Откровения“, „Книги-нюз“, „Литератутен свят“, „Родина“.

През 2012 г. излиза от печат първия роман на Калина Томова – „Тайната на сребърната нишка“, чиято премиера е през м.май в България, а през м. ноември е представен и в Чикаго. (Филм на Мария Илиева-Mutzuna за премиерата на книгата в Чикаго:  http://www.youtube.com/watch?v=StpBQO-ubOM.)

Втората книга на Калина Томова – „Усмивката на светлината“, излиза на аудиодиск в САЩ, в края на август 2012 г. На диска са записани стихове, импресии и разкази, четени от авторката, музикалното оформление е на композитора Петър Петров.

БАА, Чикаго


Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...