Левски в Чикаго

Няма паметник на Левски в Чикаго.

Късно е да го кажем и неудобно. Та беше нужно за Неговия ден… тук един подвиг да се извърши… И случи се.

19 февруари през 2010 за мнозина от нас в Българското Чикаго стана знаков в спомените ни за Васил Левски. Денят на Апостола бе срещнат и отпразнуван с много обич и по запомнящ се начин. Остави спомен дълбоко в сърцата ни.

Събрахме се в Българската Православна Църква „Свети Иван Рилски – Чудотворец”. Имаше Помен, имаше Панахида. Отец Валентин Ноцков, домакинът, чийто слова и молитви са крепители на българския дух, благослови празника и разпали в нас искрата на благоговение към Великия Българин. Възпитаници на Българското училище към Храма с името на Закрилника на народа ни Свети Иван Рилски – Чудотворец показаха своята великолепна сценична композиция, посветена на Васил Левски.

А после станахме свидетели на една достойна за паметта на Апостола ретроспекция на делото му, създадена от поети, писатели и художници. Българо-Американският център за духовно и културна наследство в Чикаго бе подготвил специална експозиция от картини на български художници – както познати, така и самобитни майстори, чиято нешколувана ръка е била водена от преклонението им пред Апостола, та бяха създали своите шедьоври…

Кина Бъговска, наша сънародничка, член на американската ARC Gallery, позната с изкуството си в Чикаго и САЩ, председател на споменатия вече Българо-Американски Център за духовно и културно наследство, представи пред всички ни плеадата български автори, живописци и скулптори, рисували или възпяли образа на Левски, за да остане той завинаги в сърцата на много поколения.

Повечето знаехме твърде малко за това. Сега чухме и запомнихме много.


 {morfeo 2}


Образът на Левски в литературата и изкуството

„Васил Левски – не е ли това най-добрата визия за България и за всеки българин” – започна словото си Бъговска. “Апостолът – не е ли това фигурата и духовният символ на великото и непреходното в историята на българската държава и народ?”

И ако е така – правдиво и разбираемо е вдъхновението, с което много наши художници претворяват образа му в своето твопрчество. Така, както пишат за Левски и поети, писатели, драматурзи, сценаристи и режисьори, композитори.

Правят го вече 136 години. Почти век и половина децата на България израстват с думите и образа на най-великия син на България в сърцата си.  И няма съмнение, че докато има българска писменост и творци, докато има художници в България, словото и картините за Левски ще стават все повече и повече!

Още Любен Каравелов в “Сбирайте се” и Христо Ботев  в стихотворението “Дякон Васил Левски”, прекръстено от Захари Стоянов в “Обесването на Васил Левски” представят светлия лик на народния герой.

Следва Иван Вазов – разказите “Из кривините” , “Апостолът в премеждие”, “Чистият път”, повестта “Немили – недраги”, стиховете “Левски”.

По-нататък във времето са:

Цветан Минков – романът “Васил Левски” ,

Стефан Дичев – романът “За свободата” ,

Георги Мишев – разказите “Синеокият рибар”,

Яна Язова – романът “Левски”,

Вера Мутафчиева – повестта “Процесът„

Магда Петканова – пиесата “Апостолът на свободата”.

Любен Дойчев “Левски в светлина”,  “Войводата и знаменосецът”, “Апостолът”

Жечко Попов – “Без сън, без покой”,

Константин Илиев – пиесата “Великденско вино”

Стефан Цанев – пиесата “Тайната вечеря на дякона Левски”

Радой Ралин – кинороманът “Аз съм Левски”.

За Левски са писли и чуждестранни автори:

Александър Стеколников – “Васил Левски”, Русия

Мерсия Макдермот – “Апостолът на свободата”, Великобритания

Алфред Ото Шведе – “Посланици на свободата”. Германия

Ото Емерслебен – “Вятърът има много имена”. Германия

Много са и българските художници и скулптори пресъздали образа на Васил Левски.

Сред тях Георги Данчов е единственият познавал и другарувал с Левски. По-късно той с вдъхновение се захваща да нарисува и даде на поколенията достоверния образ на Апостола. Създал е три портрета, рисувани с маслени бои и три литографии на легендарния си съвременик. 

След него портрети на Васил Левски създават: Никола Михайлов, Васил Стоилов, Георги Черкезов, Кирил Буюклийски, Борис Ангелушев, Петър Вълчев, Руска Маринова, Цветана Щилянова, Жечко Попов и др.

Различни сюжети от живота на Апостола представят в творбите си Борис Ангелушев, Никола Кожухаров, Васил Стоилов, Калина Тасева, Сергей Ивайлов, Иван Петров, Добри Добрев.

При малката пластика и скулптурата животът и делото на Апостола са вдъхновили: Марин Василев – паметникът в Карлово, Жеко Спиридонов – бюстът на Левски във Варна, Йордан Кръчмаров, Иван Лазаров, Любомир Далчев – паметникът във Велико Търново, Владимир Гиновски – бюстът в Борисовата градина, София.

В последните години паметници на Апостола са изградени в много български градове и села, а също и във Вашингтон, Букурещ, Буенос Айрес и Солун.

Тук е мястото да споменем, че българската общност в Чикаго остава все още в дълг пред делото на Васил Левски.

Много информация за художественото пресъздаването на образа на Апостола се съдържа в книгата на Жечко Попов “Васил Левски в българското изобразително изкуство”, издадена през 1976 г.


Джанановата къща в село Габарево и литографиите на Александър Поплилов за Апостола

В едно описание на Джанановата къща в с. Габарево и прекрасните, с много висока художествена стойност, литографии на Александър Поплилов, посветени на Левски, след като разказва за свързаните с тях събития, авторът Кольо Николов пише:

„Васил Джананов, живял от 1838 до 1919 г. е буден и просветен българин. Има   разностранни интереси, предприемчив е и живо откликва на новото и положителното в бита на своето време. Той първи внася в Габарево газената лампа, металната печка за отопление, ръчен грамофон с фуния и музикални плочи от Виена. Джананов е един от основателите на читалището в селото, което съвпада с основаването на Тайния революционен комитет от Левски.

Опожарената от турците негова къща е използвана за леене на куршуми, печени са сухари, ковани са саби и ножове.

Знае се, че Джананов две години преди основаването на революционния комитет в Габарево се е срещал с Левски с молба да посети селото, да разпали огъня в сърцата на габаревци.

В Джанановата къща Левски престоява три дни. Още първата вечер по тъмна доба у Джананови се събират тридесетина родолюбиви българи, за да чуят огненото слово на великия българин.

Сега във възстановента  къща-музей са поставени портретите на Ботев и Левски. Портретът на Апостола на свободата представлява увеличено фотокопие на автентичния му портрет, разпространяван из страната след неговата гибел през 1873 г. Джананов го закупува от Пловдив и досега се пази като скъпа реликва.

А в приземния етаж са изложени литографиите на Александър Поплилов – “Без сън и покой”, “Озове се в черква, мерне се в седянка”, “За бунт, за свобода”, “Навсякъде гонен, навсякъде приет”, “Селяните прости светец го зовяха”, “Под вънкашност чужда и под име ново”, “Манастирът тесен за мойта душа е“, “О, бесило славно”, “Изпитваше кой е сърцат, сиреч честен, участник да стане в подвига свят”…


Калина Тасева и нейната прочута картина „Левски пред съда”

Калина Тасева е разностранен автор, който работи в почти всички жанрове. Тя започва творческия си път с картини на историческа и възрожденска тематика. Важно място в изкуството на Калина Тасева заемат голямоформатните исторически композиции, портрети на комити и женски образи, символизиращи Освобождението. Тези произведения излъчват силата на себеотрицанието, на готовността за саможертва в името на свободата. Калина Тасева създава едни от знаковите исторически образи в българското изобразително изкуство.
А първата творба след завършване на Художествената академията е “Левски пред съда”. Поколения българи познават и помнят създадения от художничката образ на Апостола.


Изложби с картини от живота и делото на Левски

Едни от най-посещаваните художествени изложби в България са посветените на живота и делото на Апостола. Забележително е, че те се показват постоянно както в галериите от национален мащаб, така и в малки селища, където се радват на голямо посещение. Уреждат се такива иззложби и сред българите в чужбина. Четвърта поредна година пламенни почитатели на Апостола и делото му за свободата, вече и  „Българо-Американският център за културно наследство” в Чикаго, подготвят тържествени чествания в Българския православен храм „Свети Иван Рилски – Чудотворец”, на които експонират картини и фотографии посветени на Левски.  

Преди две години в Градската художествена галерия в Пловдив бе организирана най-богатата колекция от картини със сюжети от живота и дейността на Васил Левски. Сред уникалните експонати бе първият и считан за най-достоверен портрет на Левски, дело на споменатия вече негов съвременник Георги Данчов, който автор присъства и с още три творби.

Интерес събуди творбата на Михаил Минков изобразяваща Апостола като Дякон Игнатий и, разбира се, емблематичната картина на Златьо Бояджиев “Обесването на Левски”. Изложени бяха още картини от Йоан Левиев, Георги Лулчев, Снежана Фурнаджиева, Калина Атанасова и др.


Картините в музея „Васил Левски – Карлово

В експозиционната зала на Музея “Васил Левски” – Карлово могат да се видят и оригиналните картини на именити наши художници. Тук често гостуват картини от Националната художествена галерия като  “Залавянето на Левски” на  Никола Кожухаров. От Софийска градска художествена галерия в Карлово е картината на Калина Тасева “Левски пред турския съд” и на Добри Добрев – “Левски в тъмницата”. Постоянно са в изложбената зала картини на Петър Вълчев, Тома Върбанов, на карловския художник Дечко Тодоров, Веско Василев, Сули Сеферов и др.


Троянски творци – с много картини за Левски

По време на тържества, посветени на Васил Левски в Троян присъстващите остават изненадани от това колко много местни художници посвещават творчеството си на Апостола. Това е така и защото Апостолът на свободата е силно свързан с Троянския край.

Интерес предизвиква портретът, рисуван от  Цвятко Дочев, който е създал над 20 платна с лика на Левски. Посетителите виждат картини и на такива майстори от Троян като Иван Пеевски, Пенчо Балкански, Григор Първев, Петър Хаджиев, Спас Дочев, Христо Радев, Милко Дачев и др., представители на различни творчески поколения.

Повечето от творбите са собственост на частни колекции, галерии, музеи, училища и други институции.


Графики на Апостола от карловския художник Дечко Тодоров

Известна е и една друга изложба, събудила голям интерес в България. Нарича се „Аз, Васил Левски, в Карлово роден …” Показани са 13 графики на Апостола от карловския художник Дечко Тодоров.

Той е познат сред почитателите на изобразителното изкуство със своите оригинални портрети и творби, посветени на Левски и Национално-освободителните борби в Карлово и Балкана. По-известните сред тях са „Портрет на Апостола”, „И в студ и в мраз”, „Родната къща на Апостола”, „Къкринското ханче”, „Клисура гори” и др.

Голяма  част от своите картини художникът е дарил на Националния музей „Васил Левски” в Карлово, на гимназията и на читалище „Васил Левски”.


И в САЩ българските художници рисуват Левски

Преди време българският художник Росен Райчев дарява на Народното събрние в България един голям в своите размери портрет на Левски за да „…напомня на народните избраници, че тази земя е раждала синове и дъщери, които са се отричали от личното благо, за да служат вярно на народа си”.

Росен Райчев живее от десетина години в Съединените щати. Той е рисувал портретите на американски президенти, на ливанския патриарх, на кипърския президент – някои  от картините са били по тяхна поръчка.

“Ако печеля, печеля за цял народ. Ако губя, губя само мене си”. Това са думите, които търсят живия си първообраз в нашето съвремие. Човек от плът и кръв, достоен да продължи делото на Апостола.

„Портретът – Това е моят пратеник в Парламента, който не се ограничава в една сесия или заседание”, категоричен е Райчев.  Дори и единдвама депутати да се замислят и да гласуват по съвест и в полза на народа, това пак ще бъде една моя победа, казва той.

Росен Райчев ще продължи да създава своите образи на истински българи, които са живели на ползу роду и ще ги подарява на България, за да не забравяме, че народ без минало, няма и бъдеще.

…По традиция и този път тържеството в Българската Православна Църква „Свети Иван Рилски – Чудотворец” завърши с курбан, който години наред се прави от двама родолюбиви българи от Чикаго – Стоян Димитров и Крум Кирилов. Генералният консул на Република Бългрия Валентин Дончев и Консул Лила Георгива, които са отскоро в града ни,  впечатлени от изключителната организация и множеството, дошло на честването, споделиха впечатленията и удоволствието си от това, че вършат своите обязаности в най-многолюдния „български град” извън България и сред толкова патриотично настроени  сънародници.

Вестник „Старт Чикаго”

www.Bulgaria21.com

 

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...