Мunicipal Sports Soccer: „Балкан” – Българските шампиони на Калифорния

Футболен клуб „Балкан” – Лос Анджелис, Калифорния, е сред българските отбори, които се представиха най-убедително на спортното поле през 2010 година.

 „Балкан” – Лос Анджелис стана шампион на Мunicipal Sports – Soccer, футболна лига, в която се състезават над 140 тима – представители на десетки етнически общности, градове и градчета из Южна Калифорния.

На един от най-познатите стадиони в Града на ангелите, още по-точно – в Холивуд, на големия финал при плейофите „Балкан” от Балканите  победи местните звезди от Калифорния  – А.С. „Лос Анджелис” с достатъчно убедителното 6:2!

Шампионският състав на „Балкан” – Лос Анджелис, 2010 г.

Шампионският състав на „Балкан” – Лос Анджелис, 2010 г.
Прави: Лойд Съливан, Георги Николов, Владимир Димитров, Майкъл Даниелс /вратар/,  Стоян Стоянов, Георги Митков, Джъстин Запеда, Атанас Атанасов /треньор/.
Клекнали: Иво Ганчовски, Атанас Георгиев, Александър Лазаров, Омар Абдел, Крис Лейва, Аристид Тикас, Делян Димитров

Футболен клуб „Балкан” е основан в края на 2006 година, когато съществуващия до този момент български отбор в Калифорния  „БГ Юнайтед” изпада в един познат сред аматьорския спорт финанасов и организационен катаклизъм. Негов мениджър и треньор става популярният спортен човек Атанас Атанасов. След традиционния стаж в по-долните дивизии на CALSOUTH” – футболната асоциация, която ръководи футбола в Южна Калифорния, от Санта Барбара до Сан Диего, където балканци достигат три пъти до сребърните медали, ето че в новата, по-висша лига още с първия си опит  печалят злато! Печелят го абсолютно сигурно, след като и в груповата фаза регистрират 10 победи и 1 равен резултат и с голова разлика 56:9 са просто  недостижими за другите.

Според Атанасов неговите футболисти са сред най-техничните в това благословено място  – последното югозападно, отрупано със слънце и добър климат, местенце на САЩ. Не напразно тук се намира и главната база на американския национален отбор по футбол, който, ако се замислим, е постоянен участник по финалите на световни пъръвенства. Това е „Мишън Виехо”, градина за отглеждане на добър футбол…

А според справочниците – регистрираните отбори, които играят състезателно футбол в различни лиги – от 7 годишните деца, момчета и момичета, до колкото години искат и могат, жени и мъже, за 2011 година са 10 300. Десет хиляди и триста отбора! Всичките играят на затревени/не много/ и с изкуствена трева /много/ стадиони и игрища.

Радост след финала и победата! Заедно с футболистите на терена са и техният верен фен Ончо, Борис Добрев, треньорът Атанас Атанасов и капитанът на отбора Евгени Любенов, който беше контузен и не взе участие във финалния мач.Разбира се тук се чувства солидното присъствие на футболните страсти от съседно Мексико. Когато играят мексиканци – може да бъдете сигурни, че  на трибуните са всичките баби и дядовци, бащи и майки, братя и сестри, а те са често двуцифрено число и всички крещят „Ар-р-р-р-ива Мехико-о-о-о!” Когато паднат – и масово оплакване пада… Има отбори, съставени и от сърби, румънци, арменци, италиянци, гърци, гарманци, ирландци. По принцип във всеки отбор могат да участват и футболисти от всякакъв произход. В отбора на „Балкан” – също. Сред звездите на клуба е  старозагорецът Димитър Белчев /24/. Капитаан на отбора е Евгени Любенов, един отличен играч, който не успя да играе на финала поради травма. Средната възраст на футболистите е 25 години.

Тренировъчни занимания се водят обикновено два пъти в седмицата – вторник и четвъртък. Всички футболисти са или студенти или работят, те са от различни краища на България и мнозина са играли в детски, юношески и мъжки състави. Андрей Радев е помощник-треньорът на отбора, за чиито познания и труд Атанасов се изказа много ласкаво и с признателност.

При основаванеато си „Балкан” е спонсориран от Българския клуб към Българската Православна Църква „Свети Георги”, в който се откроява фигурата на Доктор Веско,  и бизнесменката Дорин Аладжов от “Dare Property Management”. Сега спонсори на отбора са Людмил Калчев /„5 starsЕlectronics”/ и Алекс Николов.

„Балкан” – Лос Анджелис е обичан клуб. Свой принос за успехите му имат много българи. Сред тях – Борис Добрев, преди години един много известен спортен деятел от Шумен, както и Стоян Марков, който е и съосновател на клуба, заедно с Атанас Атанасов.

 

 

 



Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...