Автошоу Чикаго 2010

Снимки: София Знаймер

Първото Чикагско Автошоу се е състояло в далечната 1901 година. Това е най-значимият и най-популярен автосалон в САЩ. И ето, вече 109 години, с изключение само на годините на Втората световна война, това е мястото, където автомобилната индустрия показва, често за първи път, своите най-нови достижения.

На поредната фиеста от 10 до 21 февруари, на познатото място – McCormick Place,  чикагци виждат, въпреки кризата,  доста  впечатляващи новости в автомобилостроенето и подобрения във вече познати модели.

Показваме ви фотопанорама от снимки, чийто автор е известната адвокатка София Знаймер от чикагската кантора  „Знаймер и Знаймер”.

Поместваме и някои новости от автомобилния свят, показани на шоуто.


 {morfeo 1}


VOLVO се грижи пътуването да е приятно и забавно и за… задната седалка

На автоизложението в Чикаго Volvo представи нова система за забавление на пасажерите на задната седалка. RSEi-500 ще е интегрирана в новия модел кросоувър ХС70 и ще дава възможност на пътниците да сърфират в мрежата, да си проверяват електронната поща, да слушат музика и да гледат телевизия. Системата ще е базирана на Windows XP, ще поддържа Wi-Fi свързване и с твърд диск от 500GB ще ви осигури часове спокойствие зад волана, докато пътниците ви се занимават с каквото им хрумне. Безжичното свързване може да бъде използвано от хората в колата, за да прехвърлят информация от лаптопите си в RSEi-500. Допълнително, когато сте на път, можете да включите 3G карта в системата и така да имате постоянна връзка с Интернет. Докато слушате радио пък, RSEi-500 може да търси информация за музиката и да сваля песните на харддиска си. Тъчскрийн, USB портове и AV връзка за iPod, преносими конзоли и други мобилни джаджи допълват възможностите на глезотията за пътниците в ХС70.
RSEi-500 е съвместна разработка на Volvo, Azentek и Gracenote.


Kia Motors представиха новия си хибриден концептуален модел – Ray

Това, което ще отличава компактния автомобил от останалите хибриди на пазара, е уникалната му климатична система. Тя ще се захранва от фотоволтаични клетки, монтирани върху предния капак и покрива на автомобила и скрити под плочи стъкло със специално покритие. Така и в най-горещите дни, благодарение на слънцето, вътрешността на автомобила ще е с перфектната според личните ви предпочитания температура.

Ray ще може да пропътува 80 км само с електрическия си мотор, а от Kia твърдят, че колата ще е и изключително икономична. Очаква се разходът й да възлиза на граничещото с фантастиката между 1 и 3 на 100 (съответно в електрически и в хибриден режим).


FORD представя микробуса на бъдещето

На автоизложението в Чикаго Ford представя своя изцяло електрически микробус. „2011 Transit Connect” ще се движи с максимална скорост от 120 км/ч. С едно зареждане возилото ще може да измине 130 км. Литиево-йонният акумулатор на 2011 Transit Connect ще може да бъде зареждан с 240 или 120-волтови устройства. Микробусът е насочен към собствениците на малък и среден бизнес, които ежедневно изминават утвърдени маршрути и имат достъп до зареждащи устройства. Автомобилът ще бъде на пазара през 2011 година.


И нещо за всички…

Ново проучване, проведено в САЩ, показва, че забраната за използване на мобилни телефони в автомобила не намалява броя на катастрофите. Основен фактор за инцидентите на пътя се оказва разсеяността на шофьорите.

Изследването е проведено от Highway Loss Data Institute, организация с идеална цел, финансирана от автозастрахователи в САЩ. При работата си по проблема анализаторите са взели под внимание данните за пътните инциденти от Ню Йорк, Вашингтон, окръг Колумбия, Кънектикът и Калифорния преди и след въвеждането на забрана за използването на мобилни телефони. На практика броят на катастрофите не се е променил след вкарването в сила на санкции срещу говоренето по телефона и изпращането на SMS-и от автомобила. Популяризирането на хендс фрий устройствата също е неуспешно.

Заключението на Highway Loss Data Institute е, че разсеяността на водачите е причината за пътните инциденти. Търсенето на подходяща радиостанция или на любимата песен от диска, програмирането на GPS навигацията, похапването, търсенето на дребни, кавгите с партньора или с децата, дори заглеждането по преминаващите пешеходци са действия, които могат да доведат до катастрофа.

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...