Японският макак

Японският макак, или Снежната маймуна, живее много на север в Япония, чак дори в Нагано, където навремето станаха едни от най хубавите Зимни Олимпийски Игри.

Японският макакКогато им стане студено – влизат в горещите минерални води, каквито по ония японски места ги има много, и се топлят. Лошо е като огладнеят и излизат за храна. Тогава   водата по козината им замръзва и става страшно… Затова винаги има дежурни, които стоят навън и принасят храна на тези в горещата вода, които се хранят като в петзвезден хотел – в басейна. Разбира се, те са вегетарианци и винаги употребяват природно-свежа и здравословна храна.

Не са големи. Мъжките с около метър, женските – значително по-нежни.Отличават се червената си кожа, но не са нито комунисти, нито републиканци, с политика не се занимават. Все пак понякога се държат  почти като хора, а  макакините също раждат само по едно, само че  малко по-бързо – на шестия месец. Имат гъста тъмно-сива козина, покриваща като балтон цялото им тяло, само ръцете и лицето им остава чисто и с това също приличат на човеци, особено с изразителните си очи.

Има един японец – фотограф, който обича да стои повече при тях, отколкото при другите японци и сега Вие гледате една от снимките на Киеши Оокава…

Климент Величков
В. ”България Сега”, Чикаго

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...