ПИСМО ДО БАБА (само за възрастни)

Боянка Иванова

… Винаги съм ценяла ролята на празниците като мерило за запазване на традициите  и родовата памет. В навечерието на Коледа и Новогодишните празници в един от началните класове на американското ми училище, в  което работя  предимно с деца на имигранти, поставям темата за писмено упражнение  –  „Писмо до баба в навечерието на Новата година”.

След кратка дискусия и подхвърляне на идеи какво да се напише децата се поусмириха  и потънаха в размисли. Заедно с тях и аз се унесох в онова познато за много от нас усещане на топлина и обич в прегръдките на винаги усмихнатата и слабичка старица, която ни очаква в спретната селска къщурка с топла пита и вкусна трапеза в  празничната вечер…

Разхождайки се сред чиновете виждам, че единственото българче  в класа  настървено реди в строен краснопис, непозната за баба си реч, но затова пък написана с голяма любов и сърдечност…  Следват го синеоко босненче, мраморно бяло румънче,  миловидно албанче  и дребно виетнамче с щръкнала като четка коса.

Загледах се в бавно спускащите се снежинки  през прозореца  и у мен изплуваха спомени за други мои български ученици, които не се предаваха така лесно на езиковата  мелачка в Новия Свят…

Данчо бе един от най-ярките бунтари. Първокласникът от Петрич отхвърляше всякакви опити  да бъде въвлечен в чуждоземно  обучение. Играл на воля по петричките поля допреди месец-два до идването си,  той всеки ден ме молеше:
– Пусни ме ма, пусни ме… Ке си ода, ке си бегам у Петрич , ке си копам с баба там.  Не ща ти английскио, он на мен не ми требе, ти си го учи!
Сестра му Ваня , година-две по-голяма от него, по-прилежна и по-ученолюбива, бе започнала да проговаря на английски. Влизам  в класа веднъж и виждам как  Данчо  я бе хванал за плитката здраво и едновременно крещеше и я скубеше:
– Айде ма, че си бегаме! Ке си одим!  И не ми се прави на тежкарка! Шо ти е английскио у Петрич? Ставай, ке си одим у дедо и баба!

… Изведнъж забелязвам, че освен пресните имигранти, които са изписали вече страница, има и други, които са спрели на първото изречение.
– Защо не пишете, питам.
– Ами аз нямам баба и дядо. Не зная кои са и къде са…
– Добре, пишете до мама и татко.
В един глас няколко се обаждат:
– Аз нямам татко…
–  О-о-о, много съжалявам, мили мои, не исках да ви нараня!  На мама пишете .

… Снежинките отвън се сгъстиха и замрежиха изгледа към старата гръцка църква „Св. Димитър”отсреща. По  прозорците й пъстрееха коледни рисунки с изкривени гръцки букви, изписани от  децата от неделното училище. Кога ли ще ги стигнем гърците? Четвърто или пето поколение  техни имигранти говорят, четат и пишат безпогрешно на древния си език без дори да са ходили до родината на дедите си. А ако засвири сиртаки,  мало и голямо се обединява в сложните му стъпки.

Спомних си Адриан от София,третокласник от същото американско училище, който идваше в  часовете ми не за да учи английски, а да си говорим на български.
– Госпожо, искам да си тръгвам вече, не издържам тук! Снощи цяла нощ съм сънувал храма” Александър Невски” в София.  Веднъж ида ли си – никога няма да се върна!
Адриан ми се обади ден след пристигането си в България.
– Госпожо, тук съм си вече!  Като минах паспортната проверка в София, паднах на колене и целунах летището. Никога вече няма са се върна в Америка.  Хайде, идвайте си и Вие, знаете ли колко хубаво е тук! Нищо, че  са мръсни улиците и има много кучета, ама в България съм си вече и съм свободен, е-й-й-й…

… Снегът навън беше спрял и  беше бяло и чисто, а в  стаята – тихо и топло. Повечето от децата бяха приключили писмата си и рисуваха зимни пейзажи  и коледни картинки.
Само Джени стоеше над празен лист замислена. Притесних се, че не съм я забелязала по-рано.  Джени е афро-американче, потомък на отдавнашни пришълци от Черния континент, заменили свободата под знойното слънце с четири-сезонното надбягване за финикийско щастие.
– Защо не  пишеш Джени? Мога ли да ти помогна?
– Да, каза тя –  и ме погледна с огромните си черни очи, обрамчени от тъмни кичури . – Не зная на кого да пиша, нямам баба и дядо, нямам и баща…
– Нали казах да пишеш на мама в този случай…
– Да,  но аз имам две майки и те скоро ще се оженят и затова не мога да реша на коя…

***
Някъде из имигрантските блогове бях прочела, че имиграцията има последиците на катастрофа със загуба на паметта.  Родовата памет.  Дългогодишните  лутания по чужди земи от другата страна на Земното кълбо в търсене на нещо по-добро, много често водят – почти едновременно с намирането му –  до загубване на самите себе си, на  собствената ни идентичност.

За голяма част от американците е трудно да се определят  като принадлежащи към даден етнос. Тази е и причината за резултатите  от многобройните изследвания, които  ги  определят  като екстримни индивидуалисти,  за разлика от все още устойчивите етнически групи на новодошлите имигранти,  за които семейството и рода  определят   и етническата им сплотеност.

Езиково претопяване  винаги води  до загубата на родовата определеност. И ние, загрижени само за онова,  което  допринася за материалното  благополучие в хода на  глобалното ни оцеляване ,  постепенно несъзнателно  имплантираме онази неопределена идентичност у децата си,  срещу която те все още имат вродена непоносимост, но до кога ли…


Писмо до България

Здравей мила бабо,

Пише ти твоята внучка мила,
която много обич за теб е съхранила,
която те обича много силно,
на която обич даваш ти обилно.

Тук е хубаво при мама и при татко,
но при теб в България е всичко сладко.
C палачинки ме събуждашe рано,
и ме гушкашe на твоето рамо.

Обикаляхме родината мила,
там, където аз съм се родила.
Xодихме на село, в планината,
обикаляхме всичко из страната.

Ходихме на плажа, на морето,
което се сливаше с небето,
беше толкова красиво,
беше всичко истинско и живо.

Помниш ли, когато бях в слънчогледовата  нива,
a ти прихвана ме със обектива,
как безброй слънца лицето ми огряха,
колко беше хубаво, чак дъха ми спряха?

Бабо, искам да ти кажа,
че пак ще ходиме на плажа.
Чакай ме с настъпващото лято,
в България за мен е всичко свято.

Ще ходиме отново в манастири,
ще бродиме по стръмните баири,
там, където реката се извива,
покрай непожънатата нива.

По цял ден с децата ще играя,
и да падна, и да се ударя, ще си трая.
Ще поливаме цветята на балкона,
а вечерта ще гледаме звездите в небосклона.

Ех, Българио мила и любима,
в тебе всичко има,
ти си толкова далечна и красива,
но в сърцето мое съм те свила.

Стига спомени далечни,
но да знаеш, те ще бъдат вечни,
вечни и красиви,
те ще бъдат много живи.

Бабо, обичам те много,
прегръщам те силно,
целувам те горещо,
ще се видим скоро!

Твоя обичаща внучка,
Роси 

/Росица Иванова, 7-ми клас/


В бабината къща

Обичам да си ходя  всяко лято в България. По-голяма част от времето си прекарвам в Стара и Нова Загора, но най- много обичам да си ходя на село. Имаме къщи в село Драгойново, Пловдивско и в село Новоселец, Новозагорско, но моята  най-любима къща е в Трявна.Тя е най-старата, на повече от сто и осемдесет години е и е построена от пра-прадядото на моя баща. Тя е издържала толкова години, защото пра-прадядовците ми са били строители, което е и типично за този край. Най-интересното нещо в нея е малкият музей, който баба ми е направила в една от стаите, запазена както е била преди да бъде обновена къщата. В него има много стари вещи от предишни поколения  като хурка и вретено, тъкачен стан, дървена люлка за бебе. До къщата има голямо ябълково дърво, на което се катеря  с приятелките ми. Най-хубавото нещо на тази къща е, че е до гората. Там си правим разходи, пикници, а понякога ловим риба или малки речни рачета в поточето. В Трявна имам и много приятели, с  които си играя от сутрин до късно вечер.
Чувствам се истински щастлива на село в България.

Божидара Ковачева  –  7-ми клас
Българско училище „ Джон Атанасов” Чикаго


На село, при баба

Днес ще ви разкажа защо обичам да пътувам до България и как всяка година откривам нови неща там. Аз съм родена тук, в Чикаго, но семейството ми иска да опозная всичко, което  са оставили  близките  ми в родината. Моята баба Недка, прабаба ми и много мои братовчеди живеят там и ние си ходим всяко лято, за да се виждаме. Баба ми живее в Нова Загора, но аз най-обичам да ходя на село, в Новоселец. Мама ми разказа, че преди години много хора са живеели там, както и във всички останали села, но сега не е така. Ние имаме две къщи, едната е на баба, а  в другата  е роден дядо . Харесва ми да бягам по дворовете и да си играя с животните, но най-обичам да се разхождам из градината. В старите ни къщи на село има много неща, които са останали от моите прабаби и прадядовци, като книги, шкафове и украси, които пазим като спомен. След ремонта къщата е много  по-хубава и ми харесва да играя там. Зная, че дядото на баба я е построил на мястото на старата, която е купил след войната. Сега там са моите три котенца и кучето ми, които искам пак да видя това  лято. В двора има много дървета, по които обичам да се катеря, а от градината бера цветя. В другата ни къща, при прабаба, се събираме с роднините ни, а там обичам да ходя и събирам яйцата от кокошките. На мястото на тази къща е имало друга, много  по-стара и още пра-прадядото на дядо е живял там.
На село виждам всичко как расте – домати, чушки и картофи, ябълки, череши, но няма нищо по-сладко  от крушите в двора. С братовчедка ми Божидара пътуваме много до различни градове в България – Трявна, Велико Търново, Несебър , но най-обичам  да  си стоя на село.

Натали Димова – 4-ти клас
Българско училище „ Джон Атанасов” Чикаго


Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...