Национален празник в Българското Чикаго

На 3 март в Чикаго се случи странно нещо.  Малко преди обяд отгоре някой нареди  и буйните  ветрове, с които е познат градът ни, разнесоха облаците. Показа се позабравеното слънце, стана светло и красиво, и към  Даун Таун  се запътиха мнозина. Изведнъж и в сивия зимен гардероб на хората, съставен от черни якета и сиви джинси, се открои фигурата на Стоян Улев, облечен в пъстра българска носия, с червен пояс, юнашки калпак и бяло-зелено-червено знаме – високо над главата си!

Едно българско хоро, което се води от нашия сънародник Стоян – строителят на петнадесетина от чикагските небостъргачи Беше вдигнал този майстор, с колегите си от Строителния юнион на Америка, десетина от най-високите небостъргачи на Чикаго за има-няма тридесетина години откакто е в Новия свят. Сега идваше на „Дейли Плаза” да вдигне и Българското знаме – в Деня на нашия национален празник!

Ние не знаем на кои други централни градски площади по света се вдига официално български флаг. Но в Чикаго това е станало за пръв път през  1960 г., когато кметът Дейли /дядо на днешния кмет Дейли/ пише прокламация и вдига на най-видното място в града трицветния флаг  „за да се почете достойнството на поколения българи там, където те работят и живеят”! Така е до края на неговия кметски  мандат.

Чикаго е с българското знаме – всеки 3 март, всеки национален ден на България!През 2007 г. традицията се върна. Българското генерално консулство в Чикаго и Българо-Американският център за културно наследство  заедно организираха тържествената среща на българската общност и американските ни приятели с Националния празник на България през 2010-та. Дойдоха повече отвсякога – имигранти от два века, работници, студенти, ученици, лекари, адвокати, строители, трокдръйвъри, журналисти от етнически и американските медии…

В „Българското Чикаго”, селище вече в шестицата на българските градове, има, както и би трябвало да е, хора от всички възрасти и всички професии. Дойдоха също дипломати и консули от други страни по света, представители на щата Илинойс и градските власти и учреждения. Това беше още едно признание към българската общност в града, която има свой принос в този мултиетнически град за развитието му като съвременен икономически и културен център  на  Американския Среден Запад.

Генаралният консул на България в Чикаго Валентин Дончев и Консул Лила ГеоргиеваБългарският език е един от 22-та официални езици в администрацията на Кук Каунти – най-голямата община в САЩ. Генералният консул Валентин Дончев  и консул Лила Георгиева представиха  нашата страна, нашият празник и нашата диаспора на присъстващите. Бяхме поздравени с празника от губернатора на щата, кмета и различни институции на града. Президентът на Българо-Американския център за културно наследство, художничката Кина Бъговска, подчерта, че както Празникът, който ни събра, така и цялостната дейност на младата, но много активна организация, сближават и интегрират най-доброто от българското и американско историческо наследство и достижения.

Да не забравяме, че когато България се освобобождава от дългото робство в Чикаго вече имат световно известен Художествен институт,  Джон Рокфелер е основал Чикагския университет, а  в града се печатат 24 ежедневника и 260 неделни издания.

Председателят на Българо-Американския център за културно наследство, съорганизатор на Националния ни празник в Чикаго, Кина Бъговска приветствува тържеството.Един от най-добрите и популярни български ансамбли в света – ”Хоро” и тяхната млада смяна – децата -танцьори от Българското училище „Джон Атанасов” изнесоха концерт, посрещнат с изключителен интерес и емоции от присъствуващите.  Мартеници, направени от същите тези деца и от членовете на Българо-Америкнския център за културно наследство бяха атракцията за присъстващите американци и мила традиция за българите…

България и Америка, срещнали се на 3 март в Чикаго, по време на Националния ни празник, се опознаха по-добре помежду си. В тази близост има и повече оптимизъм.

Старт Чикаго

Снимки Еврочикаго

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...