Стачката свърши с победа за двете страни

Големите училищни маневри в Чикаго

Във вторник, 18 септември, след дълго заседание, ръководството на профсъюза на учителите в Чикаго реши да прекрати стачката. Решението е била взето след като участниците в профсъюзната конференция, в резултат на задълбочено обсъждан, са приели с консенсус, че са постигнати вече достатъчно добри резултати в преговорите с властите.

А профсъюзите, при това положени, също е редно да направят компромиси при съставянето на новия трудов контракт между учителите и градската управа на Чикаго,която се явява техен работодател.
Кметството на Чикаго по този начин си запазва правото на известни реформи, които са били планирани, а преподавателите са получили допълнителни гаранции за опазване на своята трудова заетост и, разбира се, договорените вече увеличения на заплатите.
Независимо от всичко това много подробности се пазят в тайна и от двете страни.

Големите училищни маневри в Чикаго

Във вторник, стана известно, че кметът на Чикаго Рам Емануел се е обърнал към съда с молба да бъде забранена стачката на учителите в чикагските училища.
“Законите на щата изрично забраняват на учителския профсъюз – се казва в заявлението на юристите от чикагското кметство,  да стачкуват по такива не свързани с икономически проблеми въпроси като уволнения, системата за оценка труда на учителите, броят на учениците в класните стаи и учебната програма. А нееднократно повтаряните  досега искания на представителите на профсъюза ясно свидетелстват, че настоящата стачка се базира именно на тези причини.”

Адвокатите на чикагското кметство очакваха съдебна забрана за стачката, като се мотивираха, че тя е „заплаха за безопасността” на хиляди ученици, нямащи възможност да ходят на училище.
Стачката на учителите в Чикаго беше обявена миналия понеделник. Тя бе реалното следствие от няколко месечните безрезултатни преговори по съставянето на новия договор между училищните преподаватели и общината. Срокът на стария петгодишен контракт беше изтекъл.

Стачка учители в Чикаго

В новия  договор влизат и въпроси, които не бихме могли да ги отделим от графата „икономически” – въпроси за заплати, медицински застраховки, гаранция за запазване на работното място… Така че властите като че си съчиняват алиби…
Но за да бъдем справедливи  ще трябва да се подчертае, че въпросът, който ни се струва „№ 1”, беше решен  между учители и общинари секунди преди провала на преговорите и избухването на стачката.  Заплатите. Те бяха повишени със 17 процента.
А за да бъдем абсолютно наясно, трябва да знаем и това, че средно американският учител в Чикаго получава 76 000 долара годишно, 6 330 месечно, което е един от най-добрите показатели за американски заплати по всички щати. Сега е достатъчно още днес недоволните да се върнат от стачните улици по домовете си и в класните стаи и ще получават по 89 000 долара годишно, 7 400 долара месечно.

Тези цифри може да вдигнат пулса на техните колеги от китната ни Розово долина и Родопите, но тук стачкуващите останаха твърди в останалите си искания…
Те не бяха съгласни с предложената от Рам Емануел  /екс-ръководител на кабинета на Обама в Белия дом и пратен със специалната поръка да въдвори ред в управата на нашето Чикаго, чиито двама генерални шефове от последно време са в затвора/ система за оценка ефективността на учителския труд на базата на успеваемостта на училището! Според профсъюзите проверките, които ще се правят по стандартизирани тестове, може да доведат /а може би и затова се предлага/ до уволнението на 25 процента от учителския състав.
Учителите не са доволни и от предлаганата система за здравните застраховки, от някои досегашни училищни изисквания и порядки. Профсъюзите искат в новия петгодишен контракт да бъдат вписани и някои допълнителни права на своите  членове.

Учебният окръг на Чикаго е най-големият в САЩ. Поддържаните от щата училища, чиито учители стачкуват,  са около 680, в тях се учат над 400 000 ученици, оперативният бюджет на тези учебни заведения е 4.6 милиарда долара годишно. Има и около 300 частни училища, които не са засегнати от стачните действия, но обучението в тях струва на родителите от 8 до 16 хиляди долара годишно.
Учителската стачка в Чикаго изнерви не само чиновници и политици, но и родителите. Затворените училища им създадоха много главоболия. За да не оставят децата без наглеждане мнозина трябваше да не отидат на работа или да наемат детегледачи. Мнозина родители поддържаха морално стачката на учителите, но в същото време още повече бяха недоволните – и от профсъюзите и от властите…
Стачката бе посрещната хладнокръвно и без неприязън единствено от най-многобройните участници по неволя в голямата неразбория – учениците.

Климент Величков
В.”България СЕГА”

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...