125 години Национално географско дружество

През 1888 година в столицата Вашингтон се създава Националното географско дружество (NGS). Неговата цел е „разширяване и разпространение на географското познание”. Дружеството вдъхновява хората да се грижат за планетата с помощта на много списания, карти, книги, филми и интерактивна медия.
 „125 години след основаването си, Дружеството е една от най-големите в света научни и образователни институции, достигайки до почти половин милиард души всеки месец”,  се казва в официалното издание по случай годишнината.

Днес списанието National Geographic, официалният журнал на Националното географско дружество, се издава на английски и на 29 други езика, включително и на български. Тиражът му е 8.5 милиона екземпляра и се разпространява във всички страни по света.

125 години Национално географско дружество

Други издания са:
National Geographic Adventure с 500 000 абонати.
National Geographic Travele – 725 000 абонати, на 7 езика
National Geographic Kids, 1.3 милиона абонати на 12 езика
Публикувало е над 2000 книги на 31 езика
Издава поредици от туристически справочници
National Geographic Television (NGT) представя стотици необикновени филми с вълнуващи теми от природата на големи екрани, спечелили над 1000 награди
Каналът National Geographic се гледа в 62 млн. домакинства в САЩ и  достига до над 230 млн. домакинства в 163 страни по света на 27 езика.
Nationalgeographic.com е многократно награждаваният сайт на дружеството, който отчита 4,3 млн. индивидуални посетители всеки месец.
National Geographic Maps предоставя илюстрирани пътни карти, софтуера за туристически карти TOPO!, глобуси, стенни карти, справочни карти, карти на държави, градове и туристически дестинации, атласи и професионален картографски софтуер.


Спонсорство, което може да заинтересува и Българското Чикаго!

1. От 1890 г. насам Националното географско дружество е спонсорирало над 8000 научноизследователски проекта, сред които експедицията на Хайрам Бингам до Мачу Пикчу, изключително успешното изследване на Даян Фоси върху планинските горили и откритията на Пол Серино на останки от динозаври на няколко континента. С годишен бюджет от 5 млн. долара Комисията за изследвания и проучвания към дружеството финансира проекти в редица дисциплини, като придава особено значение на проучванията в областта на науките за околната среда.

2. През 2006 г. Националното географско дружество постави началото на Стипендиантската програма за млади изследователи с помощта на Lindblad Expeditions. Програмата дава старт в кариерата на начинаещи учени, изследователи и природозащитници на възраст от 18 до 25 години.

3. За да мотивират и увеличат географската грамотност на новите поколения, Образователните и детски програми на Националното географско дружество организират различни семинари и дискусии за ангажирането на младите в реални проблеми като опазването на околната среда; предлагат онлайн ресурси за ученици и учители; предоставят възможности за допълнителна квалификация на учители и подпомагат мрежа от различни щатски учителски асоциации. Образователната фондация на дружеството, основана през 1988 г. от неговия президент Гилбърт М. Гроувнър, е раздала субсидии и дарения на стойност 69 млн. долара за създаването и подпомагането на новаторски образователни програми за разпространение на географското познание.

4. National Geographic Bee – годишна програма на Дружеството – обхваща близо 18 000 училища и около 5 млн. ученици, състезаващи се за стипендии за колеж на стойност до 50 000 долара. Финалите се излъчват по National Geographic Channel, както и по редица национални телевизионни канали. На всеки две години дружеството организира и международен шампионат за ученически отбори, отличени в олимпиади по география в страните си.

5. National Geographic Expeditions, популярната програма за пътешествия на дружеството, предлага екскурзии до голям брой дестинации – тясно свързани с историите от списанията, телевизионните програми и научноизследователските проекти на National Geographic. Експедициите се придружават от автори, фотографи, изследователи, учени и други експерти от Националното географско дружество.

6. Филмовият проект National Geographic All Roads Film предоставя глобална платформа и възможност за малко популярни кинотворци от местни общности или малцинства от целия свят да демонстрират таланта и традиционната си култура пред по-широка публика. Проектът включва филмов фестивал, субсидия и стипендиантска програма, подпомагаща режисьорите във финансирането на техния филм или видеоклип, както и All Roads консултативен борд, чиито членове са популярни личности от най-различни развлекателни медии, които участват в номинирането на филми за фестивала, помагат в откриването на нови таланти и преподават в майсторски класове за амбициозни филмови творци.

По материали на  National Geographic
Климент Величков
В. „България Сега”, Чикаго

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...