Конституционното право на американците да носят оръжие

Министър Арн Дънкан: „…Всеки месец погребвахме в Чикаго по две деца, убити от огнестрелно оръжие”

Има почитатели на оръжията в САЩ, които след всяка трагедия с убийства на деца по училищата винаги препоръчват едно и също – да се въоръжат учителите, да се назначи постоянна въоръжена охрана в училищните сгради, да се назначат специални стрелци под прикритие, които да застрелват предварително възрастни или деца, които  се подозират, че ще стрелят по деца…

Но ето че съвсем скоро въоръжен мъж атакува училищен автобус в Мидланд – Алабама, застреля шофьора, измъкна шестгодишно дете от автобуса като заложник и се барикадира заедно с него в някакъв бункер… Когато пиша тези редове се знае, че „водели преговори с убиеца”…

Може би сега някои ще предложат и във всичките десетки хиляди училищни автобуси в САЩ да се поставят въоръжени до зъби пазители на децата? За да четем след това как един такъв”превъртял” пазител сам лично е избил всички в охранявания от него „сектор”, защото вдигали шум и го дразнели.

Колкото повече оръжие край децата – толкова става по-опасно за тях!
В това са убедени вече и много отговорни хора в Америка и това дава шанс на президента Обама да постигне в края на краищата и някакво разумно решение по тази язва в обществото, което да не е подплатено от комерсиални интереси, а да бъде израз на хуманност и обич към децата.

Станахме свидетели на една мащабна демонстрация във Вашингтон, при която хилядите участници поискаха строг контрол върху продажбата и притежанието на оръжие в Америка. Мнозина носеха плакати, напомнящи масовото убийство в Нютаун – Кънектикът, където загинаха 20 деца 6 възрастни. Новото бе, че в редиците на демонстрантите бяха и кметът на Вашингтон и министърът на образованието, които също минаха по улиците около Капитолийския хълм.

Мащабна демонстрация във Вашингтон за строг контрол върху продажбата и притежанието на оръжие в Америка.

Министърът Арн Дънкан, който е познат на някои от българските учители в Чикаго, защото е ръководил образователния департамент в града ни около десет години, каза че е имало период , в който „…всеки месец погребвахме по две деца, убити с огнестрелно оръжие!”
„Стига приказки! Трябва да действаме, да действаме, да действаме! Това трябва да се промени. Децата ни, нашите семейства, държавата ни го заслужават”, каза министърът на просветата на САЩ, „човекът от Чикаго” – Арн Дънкан.

Много от американските медии обърнаха внимание на тази демонстрация в столицата Вашингтон. Те подкрепиха целите й с фактите, че
„…Около 270 млн. огнестрелни оръжия се намират в ръцете на американското население”.
„През 2011 г. 32 000 души са станали жертва на огнестрелните оръжия в САЩ!!!”

„Президентът Барак Обама вече е подписал 23 декрета, затягащи контрола върху оръжията и призова Конгресът да гласува нови закони в тази насока.”
„ Но това е трудна задача, доколкото много от законодателите-републиканци смятат, че ограниченията нарушават конституционното право на американците да носят оръжие.”

Въпреки това като че наистина идва времето на малко повече разум. И човещина. Според последните проучвания вече 53 процента от американците подкрепят мерките на Обама и „само” 41 процента са срещу тях…

Климент Величков
В. „България Сега”, Чикаго

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...