Третият период на българската „M & D Gallery” в Чикаго

Деница Маневска е като реактивен двигател, поставен на малка луксозна яхта, която плава  по водите на Сена,  бавно стелеща се през  Париж… По-точно тя е галеристка на една прекрасна българска мини-галерия на  хубаво място в Чикаго, но има енергията за нещо като Лувър, нещо като Прадо…
И два месеца не са минали  от последната премиера на  “M & D Gallery”, а ето ни отново събрани на това вече познато място!

Михаил Сотиров сред две специални за него жени: Ракел Джован и Деница МаневскаИде златното време – ноември и декември, когато хората си развързват кесиите, теглят една ругатня на кризата и майсторите на кризи, и почват да си купуват картини и шарени брилянти за украшение. Ето – вече почва да продава седмично по няколко картини и поне по една малка кошничка от камъчета и стъкълца за ръце, крака , гърди и шия.

Денят 21 октомври, обаче, беше специален ден. По това време, през 2009 година, Деница и синът й Михаил  откриват   „M & D Gallery”, и сега тя правеше две години. За галерия това е добра възраст. Вече не е бебе, а обещаваща финес и красота девица, по която скоро ще започнат да се заглеждат мнозина.

Като за рожден ден Деница и Мишо са понатъпкали галерията с картини. По стените, ако тръгне паяк, ще си изпочупи краката да заобикаля разни пейзажи, водопади, гори, голи  дами и дори страшни скали, облети от  пенести морски вълни!

Никога не съм питал художничката защо и как е станала такава, а не си е купила, примерно, банка  като Красимира,  та сега да сме по-добре в Чикаго със заемите. Оказва се, че е родена в семейството на художничката Цветана Станчева и баща известният д-р на икономическите науки Пенчо Маневски. Майка й  е ученичка на такова светило в Националната художествена академия като проф. Илия Петров, братята и са също известни художници и скулптори и самата тя отдавна рисува и продава картини в София.  Но тя е още и гримьор-художник в Софийската народна опера. От 1981 година насам с цялата трупа, примерно от около 240 човека,  с невероятния Карталов като мениджър и с „Аида” в репертоара,  са били за 17-те години,  докато е там, на много места  по света. Хубав миг от празника за рождения ден на “M & D Gallery”

Когато стъпва на американска  земя знае какво иска и какво може. Най-напред  – отличното образование на сина си Мишо, който завършва икономика и днес е бизнес- мениджър на галерията. След това – ГАЛЕРИЯТА!

С  труд, талант и воля събира капитал, необходим за мечтаната галерия.  И доказва, че когато човек много иска да постигне него – то се получава! Синът й Михаил Сотиров,  Мишо, дошъл в „Новия Свят” като  шестокласник, сега е един чудесен млад американец  с български корени, който  казва: „Моята майка е работила цял живот за мене.  Моята мечта сега е да  й се отплатя за  това, да направя още по жизнена и красива сбъднатата й мечта – да има галерия, да рисува свои картини и да помага на други да покажат на света своите картини в нашата галерия! Самият аз не рисувам, но аз се радвам на нейния талант и на таланта на всички, които носят картините си при нас”.

Бил, който купи една от картините на Деница, поиска да се снима с художничкатаПразникът в края на октомври премина през етапите на няколко инвазии  – пристигаха на големи групи няколко гилдии, няколко различни кръга художници и постоянна върволица от близки и далечни приятели и познати. Галерията – юбиляр беше затрупана с цветя от Мария Шустер, Стефан Конен,  Ваня Минкулова  и вечният оптимист, мениджър, меценат и капацитет Денис Джозе…Тук бяха Любо Велков, Василен Васевски, Павел Павлов, Мария Танаскович – Пападопулос…  Кина Бъговска се обади от Париж, където излагаше по същото време свои картини. Дойдоха и мнозина представители на българското изкуство и култура в Чикаго, сред които и директорката на Българския музей в Чикаго Елена Табакова и пр.  Продадени бяха няколко картини.  Петя Ванева продаде две… Ентусиазмът и високия градус на тази среща, обаче,  ще стартират  рисуването на двойно повече за следващото шоу, което ще бъде вече в разгара на предновогодишната еуфория…  С него “M & D Gallery” в Чикаго ще стартира в своя Трети период !

Климент ВЕЛИЧКОВ,
специално за в. „България Сега”

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...