Йерусалим

Историята на Йерусалим и Палестина е дълга и драматична. Това е мястото, където човешката цивилизация се заражда в една почти необозрима древност. Това е мястото, където прииждат през вековете много народи и донасят или създават своя култура и духовен свят. Сблъсъкът на различни религии, и в същото време тяхното съвместно съществуване, като че прави от Йерусалим голяма световна духовна столица.

Самуил КаварджиевВ края на 2012-та година, по инициатива на нашия сънародник в Чикаго, писателя  Иван Тодоров, автор на оригиналната художествено-историческа книга „Доктора”, в Българския Православен Храм в Чикаго „Свети Иван Рилски – Чудотворец” се състоя прожекцията филм – историческа сага за драматичните битки между рицарите – кръстоносци, защитници на  някогашното Йерусалимското християнско царство и  войските на арабите, водени от египетския султан Саладин. Макар и само миг от хилядолетията на превратности и изключително драматични събития по тези места  ние бяхме завладени от тайнствената сила и величие на тези свещени места и тяхното отражение в живота на хората по света.

В историята е записано, че от най-древни времена до наши дни тук са са се кръстосвали пътищата на стотици племена и народи – ханаанци, хети, евреи, асирийци, египтяни, финикийци, вавилонци, перси, гърци, римляни, византийци, араби, европейци-кръстоносци, турци, англичани… Градът е по-стар от 5 000 години.

Хиляда години преди Христа всички еврейски племена се обединяват от цар Давид и създават държава със столица Йерусалим. По-късно неговият син Соломон изгражда прочутия с неговото име храм, който става център на юдаизма. Следва нашествието на асирийци и вавилонци. Йерусалим е напълно разрушен.
През 549 г. преди Христа идват персите, дават на евреите по-голяма свобода, които отново построяват своята светиня – Йерусалимския храм.

Йерусалим

От 332 до 140 г. преди Христа Йерусалим е във владение на гърците и тук те създават много шедьоври на елинската култура.
По-късно римляните включват Йерусалим в границите на своята империя – от 63 г. пр. Хр до 300 г. сл. Хр. Те изселват от тези места много от евреите. Йерусалим е сринат и отново изграден – но като римски град. По римско време Бог изпраща своя син Иисус Христос по тези земи и тук се заражда Християнството…

Когато Римската империя се разделя на Западна и Източна /ІV век/, Константинопол става столица на Изтока – Византия и  тук през 330 г. християнството е признато за официална религия. „Византийският период” на управление над Йерусалим /324 – 630 г/ е характерен с възстановяване на светите места за християните и строителство на много и достолепни храмове и манастири.
Но идват персите, след тях и араби – мюсюлмани /638 г./ и повечето от построеното е срутено. Филмът, който гледахме в Чикаго, бе посветен на краткия период на Йерусалимското кръстоносно царство /1099 – 1187 г./ и падането му, вече окончателно, под владичеството на мюсюлмански народи. От 1517 до 1917 г. Светите земи са под турско владичество. При султан Сюлейман /1520 – 1566/ мюсюлманството е в разцвет, Йерусалим е изграден наново и части от крепостните градски стени стоят и до днес…

След Първата световна война Йерусалим се владее от англичаните – от 1922 до 1948 г. Новата еврейска държава е създадена на 14 май 1948 г. Следват множество военни конфликти между Израел и арабските страни – Египет, Сирия и Йордания. През 1993 г. е подписана Израелско-Палестинска декларация за статута на Йерусалим. Въпреки честите нарушения, гранични стълкновения и дори войни, град Йерусалим запазва облика си на световно духовно огнище. Християнските Свети Маста за Източно-Православни, Протестанти и Католици, Мюсюлманските и Еврейските, стават като притегателен център, столица, за вярващите, които идват тук на поклонение през цялата година.
По наше време Йерусалим има към 800 000 жители. Градът се смята за столица на Израел, въпреки, че в международен план израелската столица е Тел Авив. Съставен е от четири големи  части – християнска, еврейска, мюсюлманска и арменска.

На територията на Стария град, който е имал площ само от около един квадратен километър  са разположени 96 християнски, 43 ислямски и 36 светини на юдаизма.  Те са, които му придават сиянието на велик престолен град. Две световни религии се раждат в Йерусалим, а ислямът е намерил тук също добра почва за развитие и е трети по святост – след Мека и Медина. Има противоречия и антагонизъм между тях, но макар и като чудо и трите съществуват заедно…  Заедно ехти звънът на църковните камбани, гласът на ходжата, който призовава от минарето към молитва, напевът на евреите, които се молят пред Стената на плача…

Йерусалим е град, който е светиня за не един народ.  Затова и можем да го наречем Столица на духовността на безброй хора и народи по света.

Самуил Каварджиев
В. „България Сега”, Чикаго

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...