Как да изтрием личната информация в смартфона си преди да го продадем

Запазвате ли редовно персоналните ви данни и файлове в телефона ви? В случай, че решите да продадете смартфона си или да обновите версията на софтуера ви, ще ви покажем няколко лесни стъпки да запазите нужната информация, както и да я изчистите преди продажбата.

Макар че не осъзнаваме, смартфоните ни съдържат наистина много лична информация, която е препоръчително да съхраняваме добре.

смартфон

Lifehack ни помагат да го направим като следваме следващите стъпки.

1. Направете Back Up

Дори и да не са важни за останалите, данните в телефона ви са важни са вас самите, затова преди да продаде апарата си, направете копие на всичко в него. Ако изпитвате нуждата да се чувствате по-сигурни, можете да архивирате информацията си и на всеки 90 дни. Ще откриете различни приложения, които да съдействат за направата на надеждно копие.
 
2. Криптирайте данните

Все пак ще напомним да не забравите да извадите SIM картата си преди продажбата на телефона. В случай, че пропуснете да го направите, можете да се презастраховате, ако криптирате данните си.

Следните приложения – ES File Explorer File Manager, AndroXplorer File Manager и Dual File Manager са лесни за инсталиране при Android. Можете да намерите подобни приложения за целта и за iPhone в Apple Store.
 
3. Оттървете се от файловата система

SD картите съдържат големи количества информация. Стандартно тя може да побере 64GB. При iPhone тези данни са в многобройните му приложения. Отворете Applications в iTunes и ги изтрийте.

Интересен начин да заличите всички данни от SD картата ви, ако решите да я захвърлите, а не да продължите да я ползвате в новият ви телефон, е да я потопите в солена вода. Но това е необратим процес и веднъж заличена, няма как да възвърнете информацията.
 
4. Възвръщане на фабричните настройки

Стигнахме и до последната крачка преди да предадете телефона си в ръцете на новия собственик. Връщането на фабричните настройки ще изтрие всички запаметени данни. За телефоните с версия Android 2.3 и по-стара от нея – отидете първо в Settings > Privacy > Factory Reset. За потребителите с по-нови версии Android 4.0 и последвалите го – отидете в Settings > Backup & Reset > Factory Data Reset. Ако пък имате iPhone, трябва първо да влезете в главното меню, а след това и в reset menu.

Не забравяйте, че ако върнете телефона си към фабричните настройки и преди това не сте направили нищо, за да съхраните данните, които имате, тогава те ще бъдат изтрити завинаги.

digital.bg


Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...