Бойко от Тексас

Америка може да спи спокойно.

Не са порасли и с 5 сантиметра децата от времето, когато Рик Пери  наперено се провикна от Остин, че ако така вървят и занапред нещата Тексас може и да си гласува независимост! Работата е там, че този щат още не е подписал Декларацията за присъединяване към Съединените Щати на Америка.  Но сега се оказва, че може и да не е необходимо.  Не трябва Тексас да тръгва към  САЩ. Може да се мине по обратния път. Другите щати да отидат при Тексас…

Мнозина са американците, които смятат, че това никак няма да е лошо. Тексас е най-проспериращия щат на Америка.

Вече 11 години Рик Пери е губернатор на Тексас, главният човек на кормилото на властта в  Белия дом на щата. Сградата, както никога не пропускат да споменат местните каубои, е с няколко инча по-висока от този във Вашингтон. Тогава, през 2000 г., Пери наследи Джордж Буш – Младши, който замина да управлява Америка от по-ниския Бял дом. А Тексас при Рик стана най-процъвтяващия щат на Америка. И Рик е толкова велик, че както казва великият боксьор Мохамед Али  за себе си, “величието не му позволява да бъде скромен”.

– Докато през последните 10 години бяха закрити милиони работни места, в Тексас бяха създадени десетки хиляди. Тексас е родината на всеки 12-ти американец, но от юни 2009 г насам ние създадохме по 4 от всеки 10 работни места в Америка! – се тупа в гърдите Пери и има защо.

 

Rick Perry

Рик Пери US-Президент?

На 11 август, 2011 година Ричард Пери обяви, че стартира в предизборната борба за кандидат на Републиканците в президентските избори през 2012 година. Късно, сравнен с останалите кандидати, но рано за да спечели… С неговата поява предизборната борба става ярко оцветена, драматична, непредсказуема и динамична. Събитие сходно с явлението Бойко Борисов в последните български парламентарни избори. Рехавите и спорни фигури на досегашните претенденти – добре познатия единствен демократ и петнадесетте слабо различими едни от други републиканци сега са пред едно необичайно предизвикателството, на което ще им бъде трудно да противостоят.

Рик Пери знае какво иска да чуят хората и им го казва с такава категоричност, че ти става драго да го чуеш. Какво от това, ако не се случи? Следващото е казано още по-изразително, обрисувано прекрасно и е безпрекословно!  Хубавото е, че при Пери повечето неща се получават. Но той има и късмета, че много му помагат и самите тексасци – хора от специална порода. Неговият църковен пастор го предупредил, че в Америка не всички са тексасци…

– Моята мисия като ваш президент ще бъде да създам работа на американците! – бяха първите му думи, когато се разбра, че иска да става президент. Изречени бяха като някакво сензационно откритие. Всички кандидат-президенти го бяха казвали преди него, но от неговата уста това прозвуча като част от Десетте Божи Заповеди.

– Като губернатор на добре познатия ви щат Тексас съм се ръководил от няколко принципа, които ще ми трябват и на президентския пост: Първият прицип е – не си харчи парите! Вторият – дръж данъците ниски и под контрол. Третият – правилата и законът трябва да бъдат справедливи и предсказуеми. Четвъртият принцип е – реформирай юридическата система така, че несериозните искове да не парализират работодателите, които се опитват да създадат работни места!

Кратко, ясно, императивно, като човек от народа, който говори за народа. Като че е бил на школа в Банки…

Най-великите и щастливи дни на Америка не са в миналото, а са пред нас!

Агресивната критика на предишните управници, които са изяли и изпили всички залъци и глътки на народа, докато са царували, вероятно става световен еталон за предизборни кампаниии.

– Безотговорната политика на Обама е опасна не само за икономиката на страната, но и за нашата безопасност. Трябва да се откажем от парите на външните кредитори и най-напред – от китайските! Трябва сами да добиваме необходимия ни нефт, трябва да станем напълно независими от останалия свят държава! – казва управителят на известния “петролоносач” на Америка – Тексас.

Памела Такър – сенатски спикер в Ню Хемпшир, усеща в думите на Рик Пери непреодолима любов към народа на Америка и се присъединява към неговите усилия с думите:

– Моите симпатии са на страната на губернатор Пери – аз съм за неговата борба за създаване на работни места! Като губернатор на Тексас той създаде толкова много работа за хората, че дори само това го прави жизнено необходим за цялата страна!

Пери е като олицетвдорение на старата жизнена Америка, слагаща темелите на своето благополучие благодарение на предприемчиви, работливи и мъжки хора, които се държат като мъже. Той е привърженик на консервативните възгледи, силно религиозен човек – протестант – евангелист, категорично се обявява срещу еднополовите бракове, прекъсването на късна бременност, подкрепя прилагането на смъртното наказание.

Надява се на подкрепата както на водещи фигури от финансовия, петролен, строителен и застраховаетелен бизнес, които са традиционната база на републиканците, така и на огромна маса американци от “непокварените” от “висшия стил на живот” селскостопански и работнически щати из Централна Америка, които нямат политически пристрастия, но не харесват разюздаността на съвремието. Неговите основни съперници в Републиканската партия са бившия губернатор на Масачузетс Мит Ромни и конгресменката от Минесота Мишел Бакман.

Американците очакват в съвсем скоро време вниманието на медиите да бъде изцяло съсредоточено към Рик Пери, както се случи и в България след появата на Бойко Борисов.

И Пери умее да говори добре за това, което “ще стане при неговото президентство”:

– Аз се надявам хората да видят ясно какво ще направим в Белия Дом и ще усетят, че Вашингтон не им е вече чужд град. Аз ще изпълня своя дълг. Става дума да върнем в тази страна някои забравени принципи и взаимоотношения, които да дадат на хората надежда, че най-великите и щастливи дни на Америка не са в миналото, а са пред нас!

Изборите – една мъгла, една загадка…

 Интересно е, че все повече по света избираемите държавници започват да си приличат и по агресивния стил на себепоказване и по жизнените си пътища дори…   И тука вече работата е на късмета – доколко все пак разумен  и трезвомислещ е вождът за да не свърши някоя катастрофална глупост и с какви хора разполага, като паство, за което да работи, и които да свършват и те някаква работа.

В кратките моменти от биографията на Рик Пери, които следват, виждаме много сходни неща с българския Бойко Борисов. И двамата не са възпитаници нито на “Английската гимназия”, нито на “Харвард”, и двамата тръгват от чиста “нула”, но и двамата притежават нещо повече от купеното с бащините пари образование и светска шлифовка. Не е за казване, че е добре дето не ни управляват професори и философи.  Но къде е аварията? У тия дето ги избираме или у нас, дето избираме? А може би в златото и силата, които правят това, което им трябва?

Рик-Бойко като Бойко-Рик

Рик Пери става известен със своите изявления, че Тексас може да излезе от състава на САЩ. Но сега свири отбой. Бойко Борисов се канеше да вкара по затворите престъпните предишни мафиоти и управници, но пострада само чевърмето на Доган.

Рик е губернатор на Тексас от декември 2000 г до сега. Първият си мандат поема от Джордж Буш – Младши след като той е избран за президент на САЩ. От 1991 до 1998 г е директор на аграрния департамент на Тексас. Изключително важна и мъжка работа, както и стажа на Бойко в  Пожарната команада.

Роден на 4 март 1950 г. в малкото земледелско градче Пейнт-Крик в Тексас. Родителитех му са фермери. Привърженици на Демократическата партия.Детството си прекарва във фамилното ранчо, без водопровод и канализация. Играе американски футбол и е отличен бойскаут – награждаван два пъти с медали за храброст и трудолюбие. Много сходно с детството на Борисов, който също играе футбол, но в Банки има прекрасна вода и канализация.

Учи в тексаския агропромишлен университет. Готви се да стане ветеринарен лекар, но става бакалавър по животновъдство. После става доброволец във ВВС, лети над САЩ, Европа и Близкият изток, но не е участвувал във военни действия. Бойко Борисов учи за огнеборец, но също не се застоява в тази професия.

През 1977 напуска военно-въздушните сили и работи в ранчото на баща си. През 1984 г. е избран в камарата на представителите на Тексас от…Демократичната партия! В 1989 г. обявява, че преминава в Републиканската партия. През 1990 г обвинява в корупция демократа Джими Хайтауер и заема неговото място като шеф на Аграрния департамент на Тексас – длъжност която е изпълнявал още през 90-те години. Борисов също смени БСП, като създаде своя партия. Но не можа да да изобличи и осъди за корупция никого.

На изборите през 1998 г. Джордж Буш – младши е избран за губернатор, за вице-губернатор – Рик Пери. В 2000 г Буш става президент на САЩ и Пери поема губернаторския пост в Тексас. Завоюва изключителна популярност и сред републиканци и сред демократи благодарение на своите мерки по намаляване на данъците и увеличаване на държавното финансиране на училищата. Несменяем губернатор след безпроблемните си преизбирания досега, Рик Пери дължи народния вот на няколко твърдо провеждани от него линии: снижаване на данъците, укрепване охраната на държавната граница с Мексико, допускане на легалната имиграция в САЩ… Но той е твърдо против еднополовите бракове. Беше най-големият поддръжник на стротелството на транстексаския транспортен коридор, на крупния авто и железопътен проект, но и двата са отменени от правителството на щата през 2009 година.  Тука приликите се превръщат в различия. И Борисов строи магистрали, но икономически България прилича все по-малко на Тексас.

През същата година критикува остро политиката на президента Обама за неговата дънъчна политика. Прави гръмко изявление, че ако федералното правителство продължи да си пъха носа в работата на американските граждани  Тексас може да излезе от състава на САЩ. Разбира се, набляга на това, че той лично не би желал да се получи така…

После Рик налага вето на целевата помощ /555 000 000 долара/, която федералното правителство отпуска за борба срещу безработицата по време на кризата. Според него с тази помощ се създавали временни, а не постоянни рабтни места.

Освен в политиката Рик Пери играе успешно и в киното. И там играе сам себе си. Появява се в серия филми и сериали, както и комедии. Пери има семейство, съпругата му се нарича Анита. Има две деца – син Грифин и дъщеря Сидни. Той е доста краен като християнин – евангелист. В едно свое изявление твърди, че всички нехристияни непременно ще се отзоват в ада… Бойко Борисов също постоянно е на телевизионните екрани, а сега, когато стане президент, ще намери време и да напише книга, която ще има рекорден тираж.

Климент ВЕЛИЧКОВ, Чикаго

За “България Сега”

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...