Емир Костурица – рицарят на Световното кино, феноменът на експлозивната Балканска музика

Emir Kusturica & No Smoking Orchestra! July 10 & 11, 8 pm, Copernicus Theatre, 5216 W. Lawrence Avenue

Чухте ли?
Идва при нас, в Чикаго!
Балканският Фелини. Магът на киното. Китаристът на „Пушенето забранено”!

Emir Kusturica & No Smoking OrchestraИдва Сръбската и Световна Rock/Punk  група, пътуваща из цял свят на крилете на уникалния си и неповторим музикален стил, смесен с ярка политическа сатира и сюрреалистична комедия!
Идва Емир Костурица, носителят на ДВЕ „Златни палми” от най-престижния европейски кинофестивал в Кан за режисурата на филмите „Баща в командировка” и „Ъндърграунд”, появил се след този триумф и като самобитен и неотразим китарист в една от най-енергичните и заразителни шоу атракции по света!
Самобитният, гениален творец на  трагикомичната германо-френско-сръбска копродукция – фарсът „Черна котка, бял котарак”, където се говори и на български език. Още и на „Животът е чудо”, „Всичките невидими деца” и „Обещай ми”.
Преподавателят по режисьорско майсторство в Колумбийския университет в САЩ и знаменития режисьор на шедьовъра „Аризонска мечта” с Джони Деп, Фей Дънауей, Джери Луйс, Винсент Гало, трагикомедия събрала милиони зрители по киносалоните от  цял свят.
Укротителят и стопанин на  „Златен лъв” от Венецианския филмов фестивал за „Спомняш ли си Доли Бел?”
Творецът, който заедно с композитора Горан Брегович създадоха  убийствената комедия  „Циганско време”.  Емир Костурица и Горан Брегович са сред най-популярните в света съратници и творци, създаващи заедно, необикновено изкуство.
Стратегът на звездния филм „Марадона по Костурица”, по време на чиято първа прожекция в Кан се разгоряха скандали между кинаджиите от цял свят за място във фестивалната зала.
Продуцентът на „Когато животът беше чудо” (Kad je zivot bio cudo), в английския вариант – „The Hungry Heart“ (Гладно сърце).
Китаристът на рок-групата  „Пушенето забранено” /„No Smoking Orchestra“/, с която обикаля света и изнася уникалния концерт, който ще видим в събота и неделя в Чикаго.

Роденият в Сараево през 1954 година Костурица, живял и учил кинорежисура  в Прага, идва при нас в Чикаго за два концерта с неговия „Пушенето Забранено Оркестър” за да ни развеселят така, както отдавна не сме го усещали! Ще го направят с музика от филмите  „Черна котка, бял котарак“ и „Животът е чудо“, с парчета в стил „унца-унца тайм“ от пънк-операта „Циганско време“… И всичко издокарано така, както старите и мустакати мургави оркестранти го правят из балканските кръчми и барове.

Те идват при нас от Балканите, и от концертите си по света. След Чикаго продължават към Мадрид, Париж, Франкфурт, Женева,  Тунис, Бейрут, Буенос Айрес и Рио, Лима, Москва и Киев, Пекин и Токио…

Емир Костурица за Балканската ни същност

* За разлика от западната забавна музика – при нас се шири повече свобода от продуценти, мениджъри и „експерти”. Затова е много по-весело.
* „No Smoking Orchestra” е по-горе от чисто етническата музика. Енергията и ефектът от нашия концерт се дължат на дълга подготовка и професионализъм. Разбира се и ние удряме здраво по струни, клавиши и тъпана, както го правят и нашите прототипи.
* На Изток нямаме сили и вяра да запазим това, което е наше…
* Музиката и киното са средство за поддържане живота  на малките народи. Много съм щастлив, че моите филми все още се почитат по нашите страни.  Още по-драго ми е, след като знам, че в тези географски ширини сега вирее „уестърн истерия“.
* По света ни харесват заради универсалния език на нашия бит и фолклор, заради уникалните особеностите на Балканите.
* Не говоря срещу Запада, говоря срещу нас, защото ние си го правим….
* Малките можем да се предпазим от собственото си пропадане. Благодарение на основите, на които стоим. Това са традиции и културата.
* Европа и Америка са готови да консумират всичко, не само българското сирене и вашите хора и хорове, но и български филми – ако продуцентите ви спрат да вярват сляпо, че могат да бъдат в Холивуд, защото със сигурност не могат…

Климент ВЕЛИЧКОВ,
специално за в. „България Сега”, Bulgaria Sega

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...