Фондация „Приятели на Чикаго”

През 2005 година в Чикаго пристигна първият Генерален консул на Република България. Явлението беше непознато, а посрещането – доста предпазливо. „Старата емиграция” от времето на Тодор Живков все още получаваше уртикария от всички държавни мъже, младата беше разочарована от криминалния почерк на Живковата смяна и също се отнасяше с открито, или поне умерено, недоверие към служебните лица. Най-малкото – на хората  им се струваше, че в не малко управленски държавни чардаци има много корупция и наглост и малко закон и демокрация.
Ледовете се стопиха бавно и без трясък и пороища. Доброто общение между институцията, в лицето на г-н Иван Сотиров и диаспората се развиваше все по-явно.

Иван Сотиров - Коледа 2007 - ЧикагоУсетихме спестените пари и време за „вадене” и смяна на всякакви документи. Лесно забравихме дистанцията Чикаго – Вашингтон, същата ако от София тръгнеш да правиш пълномощно в Мюнхен. Е, не е идеално… За представителност поставиха генералното ни консулство в Даун Таун, а не до „Палма” в Шилер Парк, карат те да спазваш някакъв час, паркинга не ти го плащат, ама се живее…
Иван Сотиров, като генерален консул на Република България в Чикаго – сред пребиваващите в града ни въздушни асове – „Пилот № 1 на България Русен Русев и генерал Парапунов, бивш командир на бойната ни авиация.Консулският мандат е 4 години, колкото класическия Олимпийски цикъл. Още по-нагледно – от Световно до Световно по футбол: ей-сега, на 11 юли, казваме „Довиждане Африка”, а през юни  2014 сме „Здравей Бразилия”! И за този си свои мандат от 1461 дни – до есента на 2009-та, първият български генерален консул в Чикаго спомогна за изграждането на здрава почва и по-добро съзвучие при отношенията между нашите чикагски духовни и учебни институции, професионални, културни, спортни организации и пр. Също и за интеграцията на българската диаспора в американското общество. Създаде пътища и полезни връзки между нас и американските градски, щатски и федерални институции…
Затова и настоящата му чикагска визита не изненада. Този път той е тук, при нас, в качеството на президент на наскоро създадената в България

Фондация „Приятели на Чикаго” с основна цел – осъществяване на партньорство между български и американски институции и креативни личности, в интерес на повече икономически и културни връзки между двете страни.

– Когато се върнах в България – казва Иван Сотиров, – осъзнах колко много приятели – българи и американци, оставих в Чикаго. България, като страна от Европейския съюз и НАТО, се равнява с водещите страни в света, хората желаят животът им да стане по-добър, да усвоят доброто от Европа, разбира се и от САЩ и останалия свят.  Реших, че и аз мога да дам малък принос с това, което видях, осъзнах и научих в Чикаго. Намериха се и други съмишленици с такива идеи.

– Действително ли има интерес в България към Чикаго?
– Много хора у нас вече са тясно свързани с Америка и специално с Чикаго. Мнозина имат роднини и близки, които живеят в „Новия свят”. Това означава и силни преки интереси – какво става тук и там, перспективи за интеграция в духовното и културно развитие, технологии, стопанска дейност. В България  познават Америка не само от лъскавите списания и другите медии, но и от емоционалните срещи при преки гостувания и разкази на много близки хора.
Преградите стават все по-малко, младите учат и знаят английски, свободни са и могат да пътуват. България е част от глобалния свят. Виждаме го навсякъде – по гари и летища… като че във всеки самолет през Атлантика може да срещнеш и сънародник…

– Какво представлява „Приятели на Чикаго”?
– Фондация „Приятели на Чикаго” е неправителствена организация с нестопанска цел. Задачата й е да създава връзки– граждански партньорства. И така да осигури разбирането за държавни контакти. Ние ще подпомагаме преките познанства и взаимоотношения между хората, всеки българин, всеки американец  – да бъде дипломат на своята страна.

– Имате ли конкретна програма, по която ще работите?
– Фондацията ще прави това, което хората искат. От което има необходимост. Което е полезно за развитието на обществото. Няма предварително набелязана програма.
Всяка идея се посреща с внимание и интерес. Спомням си твоята идея за „Първи световни ветерански игри на българите по света”, в чието домакинство да се ангажира Чикаго с най-голямата българска диаспора по света. Би било трудно и твърде мащабно събитие, но при повече ентусиазъм и съмишленици – може да се опита… Който има идея и желание да работи за осъществяването на полезна за обществото своя идея – може да се обади във Фондацията. Нека заедно създадем добър мост между Чикаго и България.
Но има и две конкретни идеи, по които вече работим. Едната е да организираме в София до 2011 година първия по рода си Фестивал, посветен на Чикаго. Българското Чикаго ще стане по-близко и познато у нас, има какво да се научи и възприеме от неговата същност в областта на духовността и културата на българина в чужбина. Ще потърсим помощта на общината, на американското посолство, и разбира се на цялата наша чикагска общност.
Втората идея е да организираме посещение в Чикаго на изтъкнати представители на българското общество – култура, изкуство, спорт, може би наука, стопанство и пр. Искаме да ги срещнем с вас, българската общност, с американски колеги. Да оценят и възприемат доброто и полезното от тукашната практика, да го приложат в България.

Г-н Сотиров бе забелязал съществени промени, и то в положителен аспект, от времето, когато се върна в България. Стартирали са нови идеи, нови неща са направени, но не е забравено и запуснато и онова, което бе започнато по времето, когато той бе генерален консул в Чикаго. Добър пример е както традицията за отпразнуване на Националния празник на България в центъра на Чикаго – заедно българи и американци, така и грандиозният концерт за пиано и оркестър, с който бе представена България в тазгодишния ден на нашата национална култура – 24 май… Като че още с нас е възхителната музика на младата българска пианистка Виктория Василенко… Иван Сотиров току що бе разговарял с президента на Българо- Американския център за духовно и културно наследства, художничката Кина Бъговска и диригента – маестро Филип Симънс, с които той навремето започна организацията на събитието… Събитие, което бе реализирано по време и с участието на настоящия  генерален консул на Република България в Чикаго г-н Валентин Дончев. Един добър пример за приемственост при работата „в полза роду” на българските държавни институции.

Според Бъговска, както тя сподели след разговора си със Сотиров – „…Новата Фондация „Приятели на Чикаго” е точно това, което ни липсваше – един компетентен наш, на българската общност, посланик и лоби-център, чрез който да бъдем винаги близко с Родината си – да може тя да ни разбира повече и ние нея – по-добре. Както и с американското общество, сред което живеем”.
Да, на това – да! На дневен ред са, имаме повече шансове за това,  културни, спортни и други събития, някои от тях и уникални, каквото би било побратимяването на Чикаго и София  /”градове – посестрими”, както го казват в САЩ/.

Президентът на „Приятели на Чикаго” Иван Сотиров представи конкретно Фондацията при това си гостуване в няколко важни американски административни институции: в Кметството на Чикаго, в Офиса на губернатора и Офиса за търговия и иновации на Илинойс, в Интернационалния център за сътрудничество с Чикаго, в Чикагския културен център, който организира гостувания на изпълнители от цял свят и пр. Той се запозна и с програмата на Откритата есенна сесия на Българо-Американската асоциация през октомври 2010, както и със състоянието и проблемите на останалите средища на нашата общност.
В проекта за установяване на повече граждански партньорства за споделяне на положителния опит в Чикаго и България се включват и различни гостувания, както и азмяна на студенти,  възпитаници на училища, спортни отбори, художествени изложби, артистични състави. В България Фондацията вече е организирала група от доброволци, които практически ще решават въпросите на този атрактивен, емоционален и полезен обмен.

Конкурс „Алеко” на Фондация „Приятели на Чикаго”Конкурс „Алеко” на Фондация „Приятели на Чикаго”

Friends of Chicago Foundation announces its first contest. Please read the question below and send your answer to office@friendsofchicago.org by September 1, 2010. The winners will be announced and notified by the end of September 2010. At a special ceremony in Sofia, the winners will receive their awards. The winners from the United States and Bulgaria who are not able to come to the award ceremony will receive their awards by mail. The winners’ names will be published on the Friends of Chicago Foundation’s website.

Question: Aleko Konstantinov was the first Bulgarian writer who visited Chicago in 1893. His travel notes, To Chicago and Back, spurred a lasting interest in Chicago, which today boasts the largest concentration of Bulgarian immigrants in the United States. Nowadays there’s a bust of the writer in the University of Chicago’s Regenstein Library. What world event did Chicago host in 1893 that Aleko Konstantinov accounted so colorfully in To Chicago and Back?

Контакт с Фондация „Приятели на Чикаго:
office@friendsofchicago.org
www.friendsofchicago.org

————————

Климент ВЕЛИЧКОВ,
специално за в. „България Сега”

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...