Стоичков в Ловеч… Успех или поражение?

Да сте чели из пресата или чули и видели по телевизиите Алекс Фергюсън или Моуриньо да играят тенис в каре с английската кралица или нейния мъж, както Любо Пенев играе с Бойко Борисов? Да сте запознати със случая Гуардиола- почетен консул в София, както Христо Стоичков е такъв в Каталуня, съответно в Барселона? Да познавате някой треньор в Германия, който да е въртял едновременно и бизнес с дискотеки в някой подлез на Мюнхен и да си е имал много главоболия с конкуренцията, като Любо Пенев с култовото заведение в подлеза на НДК?
Не, разбира се. Споменатите персони седят като Гюро Михайлов на поста си из отборите и не смеят едно кафе да изпият настрани от футбола. Ние в България, обаче сме нещо друго. Огромни таланти, натъпкани в една кожа, и огромен непукизъм към отговорностите на професията си.
Ще бъде ли успех или поражение новото треньорство на Христо Стоичков?

Христо СтоичковКамата е чудо на природата, когато е с бутонки на краката и трябва да поеме отговорността да бие във вратата или да се отърве от топката като я бутне на дясното крило. Христо бие! И вкарва. На терена той има лъвско сърце. И футболен дар от Бога.
Но как си представяте почетният консул на България в Испания да се заседи покрай покрития мост на Ловеч по 8 часа на ден, по 5- 6 дни в седмицата, по десетина месеца в годината, което е основно задължение на един футболен треньор? И ако го стори – няма ли да бъде уволнен от шефа си във Външно министерство, че не си гледа дипломацията? И ще бъде ли добра реклама за джиповете на Гриша Ганчев треньорчето Стоичков, чийто отбор се провали отново, както при Любо Пенев,  с трясък из пътищата към европейските футболни лиги? Където  българският лев не върви така добре, както по местния път към шампионската титла на България?
И не се ли стряска българският футболен фен от виенското колело, което се върти в любимия му футбол, който от години непрекъснато и ежегодно се спасява? Провалилият се треньор на националния ни отбор замества на поста провалилия се треньор на Литекс, а провалилият се треньор на Литекс замества на кормилото провалилия се треньор на националния отбор…

Искрено се радвах, като разбрах че след източноазиатските, арабски и африкански дебюти и финали на Христо Стоичков, той се представи знаменито в Старочеркаск, където бе посветен в ритуала за казашки атаман. Посрещнаха го като “…легендата на “Барселона” и на знаменития български отбор от световното първенство в САЩ”. Запалянковците и децата от футболните школи в Ростов на Дон се влюбиха в него, защото е всепризната звезда, защото умее да се сближи с чистите хора, влюбени във футбола и особено с децата, защото и успя да отпие от  чашката с водка, подадена му от една казашка сабя разстояние и поставена именно на върха на това юнашко оръжие! “Ние сериозно искаме да развиваме футбола на Дон, искаме да създадем детски школи, като в Барселона и България, и в това ще ни помогне нашият знаменит гост, с когото ще ги реализираме тези проекти заедно” – каза на едно необикновено по своя заряд тържество казашкия атаман на футбола Сергей Белоус.
Да, това да! След блестящите футболни спектакли на Христо Стоичков на наша и световна в нашия футболна сцена – сега е друго време за неговата гореща душа. Да представя България в Барселона – да! Идол на децата и стожер, около който да се вихри футболната младост на Европа – да! Наша гордост- да! Доктор на каквито и да е науки – да, това е хубаво и за самите науки, защото хората ги научават, поне по име! Стоичков – наша гордост – Да!
Но да върже себе си и своеито име с един отбор в сегашна футболна България? Където нито се знае кой държи юздите на тази игра, нито може някой да направи нещо сериозно с тимове, чиито чорбаджии ту печелят незнайно по какъв начин, ту фалират или до скоро просто ги отстрелваха, да заложи отново на огромен риск своя изграден авторитет? – Не, това не. Едва ли третият треньор за три месеца на “Литекс” ще бъде последният за тази година!

Климент Охридчани, Чикаго
За “България Сега”

 

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...