Коледа и дискотека с училище „Джон Атанасов” – Чикаго

Първите ни впечатления от оригиналните празненства, които умеят да правят в чикагското училище „Джон Атанасов”,  датират от 2010 година, ако не се лъжем… Беше Годишният концерт, с раздаване на дипломите и изпращане на Випуск Първи на  ученици, които бяха дошли като първолаци, а от онази приказна вечер – тръгваха по американските колежи, университети  или професионални специализации… 
При нас беше и дошъл и синът на Джон Атанасов. Американец с много силна българска кръв, която беше разтуптяла бурно сърцето му! Както и на всички нас. Защото „Концертът на Класовете” стана като за  Метрополитън  опера!  Само, че там си нямат онова две-три годишно балканско момиченце, което изигра  хорцето си  като пеперуда в светъл пролетен ден! И няма изпълнител, който би могъл поне да се доближи до онова момче, което ни каза тогава „Аз съм Българче”!
Но ето, че и в края на 2012 година добрият случай ни изпроводи в дискотека „Енигма”, където „Джон-Атанасовци” направиха своя Рождественски и Новогодишен бал!

По съвсем друг начин, по друг сценарии, по нови идеи, по непознат начин, по една много добре измислена идея… Направо  откритие.
„Дискотека  Енигма” ли казахме? Та не е ли там място за по-така… поотрасла нощна публика?

Но тази вечер  малко поотвори нашите очи. И видяхме, че в това самобитно българско чикагско училище има  даскали и шефове, които не само имат глава на плещите си, но и тази глава им върши добра мисловна дейност.  Бяха отишли, бяха видели, бяха разучили, бяха помислили и измислили как да направят уникална  и емоционална  незабравима детска вечер!
Представете си, че сте пътешественици сред Стара планина в топла лунна вечер, край лагерния огън, и всеки се радва, че сте се събрали заедно, и всеки, който може пее и разказва нещо хубаво…  А по едно време идва гостенин, който пак – на всеки – раздава подаръци! Само че при нас, в „Енигма” имаше, ярко осветена сцена, лъскав  магнетичен  дансинг, меки кресла и канапета, маси отрупани с  плодове, пица и деликатеси,  имаше красива светлина и светосенки с елитна музикална инсталация…  И нямаше комари.
Как не сме се сетили досега, че да заведеш стотици родители с големи и малки деца на ръце – на  детско тържество, да поставиш тях и децата сред барикада столове, от които за да излезеш трябва да вдигнеш двадесетина…  А какъв ад е да изтраят децата до края на концерта седнали като пенсионери!
„Енигма” е дискотека с пространство колкото за голяма спортна зала, но то е балансирано така ергономично, че можеш едновременно да си и при всички, но и в близка компания със своите неколцина приятели.  Десетки деца – от едва проходили до  „кандидат ДжонАтанасовци” препускаха на воля. Самите ученици неусетно сменяха артистичното си поприще от сцената със съдбата на зрителите от залата… Беше невероятно уютно, но  и разтърсващо!   Не сме спецове по дискотеките, вероятно има и много още по-хубави, но бяхме изненадани от това, че нашите сънародници в Чикаго разполагат с  подобно свое заведение…

По децата ще ни познаете

…И така, ето ни в  края на 2012-та, плуваме сред  шарените светлини на дискотеката.   Пълно е със жизнени деца, нито едно с наднормено тегло, всичките – като слезли от картинка!  По децата ни ще ни познаете – нас, българите! Е, и по майките им, разбира се…
Почна  се! С топлите рождественски думи и песни… „Тиха нощ, свята нощ”…

училище „Джон Атанасов” - Чикаго

После директорът Боянка Иванова  спомена в своето слово , че в днешния свят без граници, българското училище  върши все повече и по-умело своето свещено дело – да запази нашия български род, език, дух  и култура!
Учениците, които се учат на фото, кино и телевизия в най-младата студия към училището – „Телевизионери”, са на своята „работна площадка” – снимат, правят вече бъдещия си филм. На сцената се вихри  естрадната постановка – с изпълнения, с въпроси и познания… всеки участва там, където може и където знае…  Само най-малките са обзети изцяло от  своята „волна  програма” – тичат, скачат, играят, танцуват…
Фанфари!  Пристига най-известната личност, най-познатият дядо през  тези дни, и всички вперват очи в голямата му бяла брада и още по-голям червен чувал на рамо! 
Специална програма за Него! Слушаме и ние колко ясен и звънко-звучен може да е нашият език, прескочил Атлантика и стъпил здраво в Новия Свят! После Изабела от Пети клас ни  омайва  със своята цигулка!
В този нов модел на училищно тържество, който  е горещо препоръчителен за всички, имаше и специална част за едни много важни хора – „Хора и танци за  родителите”. Беше прекрасно зрелище – бащи и майки играят, децата ги гледат отстрани, аплодират танцовото им майсторство и добрата им спортна подготовка!

Маратонското раздаване на подаръци…

Коледа в училище „Джон Атанасов” - Чикаго

А когат-о-о-о…  бе отворен натъпканият до спукване чувал с подаръците…  започна маратонът на раздаването! Добре, че беше дискотека и всеки имаше място – за всички и за всичко.
Но по едно време тайнственият кореец Сай с неговия  клип, пуснат милиард пъти, световен рекорд на клипогледачите,  беше буквално нокаутиран!
Да, да – гръмна  „Дунавско хоро” на Дико Илиев  и преекспонираният  Gangnam Style  се сниши до пода! Да беше бай Дико по наше време,  щеше да има два милиарда фенове! /Или поне да беше китаец!/.
Виждали ли сте боса майка с дете в ръце да играе на пъстър от светлини дискотечен дансинг, а малкият мъж в ръцете й да крещи от радост, удоволствие и гордост?

Тази вечер на българското чикагско училище  „Джон Атанасов” в дискотека „Енигма”, за нас поне, създаде нова страница в писанието  как да празнуваме по нашите български училища нашите училищни празници.

Климент Величков
Пламен Тодоров
В. „България Сега”, Чикаго

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...