Сингапурски работи

Тук не ругаят, усмихват се.

Сингапурските родители смятат, че уроците не са достатъчни, за да превърнат децата им в съвършени зрели хора. Трябва по-добре да се възпитават децата, преди да са придобили лоши навици.
Това е полезно през целия живот, казва преподавателка в академията “Имидж” за добри съвременни маниери.
“Моля” е първата дума, която е научила дъщеря й на една година, уверява тя.
Според професор Джонатан Го от Националния институт за образование възпитаването на добри маниери ще даде на децата “ценни предимства в света на труда”.

Въпреки шеметния икономически растеж, превърнал града-държава в една от най-богатите страни в света само за едно поколение, властите на Сингапур смятат, че жителите трябва да проявяват още по-голяма вежливост и напълно да забравят грубите обноски, наследени от миналото.
Подета е правителствена кампания, насърчаваща жителите да засвидетелстват едни към други повече приятелски жестове във всекидневния живот.
Уроците по етикет обикновено се преподават през училищната ваканция – през юни и декември и струват от 30 до 48 сингапурски долара – 16-26 евро. Много родители имат възможности да ги плащат.
С годишен доход от 35 924 американски долара (25 787 евро), Сингапур се нарежда на 33-о място сред богатите страни, показват данните на Световната банка.
Курсовете по добри обноски обхващат децата още от 3-годишна възраст. В първо ниво се учат поздравите, във второ – как да се отговаря учтиво по телефона и “начините за овладяване на стреса”. Целта на третото ниво е да вкорени ценности като честност и отговорност чрез поетапен метод.

След тези уроци децата горят от желание да покажат у дома добро държание на масата, добро отношение към братята и сестрите си или към домашните любимци.
На въпроса не е ли задължение на родителите да учат децата си на цивилизовано поведение възпитателите отговарят, че това по-лесно може да направи трето лице и че не винаги родителите знаят как да подходят.
Освен това много сингапурски деца прекарват повече от времето си с домашни помощници индонезийки и филипинки, които не смеят да им направят и най-малката забележка.

Държавата се намесва във всичко. За добро.

Бюрата за запознанства отдавна не са нещо необичайно. Но намесата на държавата и превръщането на романтиката, женитбата и децата в гражданско задължение звучи наистина прекалено. Не и за Сингапур…

Там, където правителството така и така се бърка във всичко, сега се предприемат опити за разпореждане и в най-интимната човешка сфера. С правителствено решение в Сингапур са открити шест агенции за запознанства, чиято цел е да намерят партньор на самотните юристи, банкери или предприемачи.

“Добре е, че правителството оказва подкрепа. Сингапур има нужда от това. Наистина имаме сериозен проблем с намирането на брачен партньор и е добре правителството да помага за създаването на условия да си намериш половинката” – казва един от участниците в организираната вечер за запознанства.

Всъщност проблемът на държавата не е в мнобройните самотни хора, а в малкия брой бебета. Раждаемостта в Сингапур е една от най-ниските в света – малката държава е застрашена от измиране. При това кризата е предизвикана собственоръчно – когато се освобождава от британското колониално владичество в края 50-те години, островната държава е в доста тежко състояние – бедна, пренаселена, с ниско образователно ниво, твърде малко работа и твърде малко жилища.
Сингапур е плюс това буквално буре с барут на различни етноси. Правителството решава да стегне юздите и започва да инвестира активно в икономиката и образованието. За идеал се обявява малкото семейство, пропагандира се стерилизацията, абортите се разрешават до 6-ия месец. И страницата се обръща само за няколко десетилетия – Сингапур става най-богатата индустриална държава в региона.

Но тутакси се проявява и обратната страна на успеха, казва журналистката Хелън, която също е самотна и би пофлиртувала с удоволствие. Тя обяснява, че днешните млади сингапурци са твърде концентрирани в развитието на кариерата си и оставят женитбата и раждането на деца на заден план. А и работата по 60 часа на седмица въобще не е необичайно явление за жителите на Сингапур.

В крайна сметка правителството осъзнава, че поданиците са станали жертва на перфекционизма си и създава специално ведомство, чиято единствена задача е да търси партньори на самотниците – с пиар-акции, панаири от типа на “Романтичен Сингапур”, разполага и със специална интернет-платформа.
Там се дават съвети от виртуални консултанти, има възможности за чат и за получаване на информация от официално сертифицираните агенции за запознанства. Тази дейност се спонсорира годишно с 2 милиона евро, а за свършеното се представят периодични отчети. Освен това в гимназиите е въведен нов предмет – “Love Relations for Life”, в рамките на който дипломирани психотерапевти повишават компетентността на младите хора по отношение на любовните връзки и партньорството.

Няма престъпност. Има закони

Сингапурската икономика е пример за свободна пазарна икономика, която се развива с изключително бързи темпове. Доходът на глава от населението в страната е много висок, благодарение на некорумпираното общество, образованата и мотивирана работна ръка и утвърдената правна и финансова политика. Сингапурската икономика е силно зависима от експорта. Основните стоки, изнасяни от страната са високо-технологични продукти като полупроводници и потребителска електроника. Туризъм, петрол и транспорт на стоки по вода – това са основните източници на доходи за държавата. Там се намират най-големите резервоари за петрол в света.

Сингапур е космополитно общество, където хората живеят хармонично. Има китайци, индуси, малайци, малко европейци. Четирите официални езика в Сингапур са мандарин, малайски, тамилски и английски език. Английският е най-често използваният език и език, който обединява различните етнически групи. На децата са преподава на английски език в училище, но също така учат родния си език, за да не губят контакт с техните традиции. В Сингапур английският обикновено е смесен с други езици, особено малайски и Hokkien. Хората, които говорят “Singlish” не са запознати с точния произход на този език. Това е смесица от малайски и английски. Бих казала, че, колкото и оскъдни познания да има човек по английски, няма никакъв проблем с комуникацията с местните хора. Хората са мили, любезни и усмихнати, масово искат да помогнат, ведри са, дружелюбни и отворени.

В това космополитно общество религиозната толерантност е много важна и я има. Има даоисти, шинтуисти, хиндуисти, будисти, мюсюлмани, християни и съответните храмове – католически катедрали, православни храмове, джамии, синагоги. Заедно с будизъм, ислям и хиндуизъм, християнството се счита за една от четирите основни религии днес. Средната месечна заплата е около 2000 сингапурски долара (1 сингапурски долар = 1 българаски лев). Стандартът е много висок и самите сингапурци казват, че това е скъпо място за живеене. Скъпо и невероятно красиво.

Земята в Сингапур е солена, по тази причина се внасят дървета – до сега около 6 милиона, и почва за тях. А понеже територията е малко, непрекъснато насипват и отвоюват части от морето. Върху които строят. Там земя не се продава – дава се под наем за 99 години. Строителството на всяка сграда трябва да завърши за 900 дни, иначе ти отнемат правото на строеж. Точни и сурови закони – по тази причина няма престъпност, няма наркотици и наркомани. Ако те заловят с дрога – 5 години затвор, няма ама това, ама онова, за лична употреба и пр. Хем те отказват да разпространяваш, хем за 5 години ти утрепват и желанието да се дрогираш. Bода за пиене няма. Правят си я от морската вода и на вкус си е супер. На всеки 2 седмици във всички канали, шахти и водоеми се впръсква автоматично биозащита от комари и други вредни твари. Като не вреди на пчели и пеперуди, а и на останалите хвъркати.

/По материали на „Иде.ли”/

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...