ЛИСТ И БУЗОНИ – Клавирен рецитал на Янко Маринов

На 24 ноември, от 18.00 ч. в Софийската градска художествена галерия ще звучи музика от Ференц Лист и Феручо Бузони. В клавирния си рецитал Янко Маринов ще представи творби от двама титани на пианото – ненадминати виртуози и знакови фигури на своето време, чиято музика продължава да покорява и вдъхновява с не по-малка сила и днес.

На централно място в програмата е монументалният цикъл Фантазия, ададжо и фуга върху хорала  „Ad nos, ad salutarem undam” – „Към нас, към спасението ни” от Лист. Изгубеният вариант за пиано е възстановен от Бузони по органовия оригинал и варианта за две пиана на Лист. Още една мащабна творба от Лист ще прозвучи в концерта – Фантазия и фуга върху B-A-C-H (името на Бах) – авторска транскрипция за пиано на първоначалната органова версия.

Клавирен рецитал на Янко Маринов

С аналитичност в интерпретирането и стремеж към историческа правдоподобност  Янко Маринов обхваща в концертния си репертоар не само старинни майстори, но и голяма част от клавирното и органово творчество на Лист, опусите за орган на Макс Регер, както и все още малко познати произведения за пиано от Бузони. Фантазиите „Ad nos” и B-A-C-H, които ще чуем на концерта в салона на Софийска градска художествена галерия присъстват в неговия репертоар в двата си варианта – за орган и пиано.

Клавирен рецитал на Янко Маринов

След завръщанията си от дълги пътешествия в различни страни и градове Лист претворява в музикални образи своите впечатления и емоции, създавайки клавирните цикли „Години на странстване”.  В програмата ще бъде включен цикълът „Венеция и Неапол” из „Втора година: Италия”, състоящ се от три пиеси, свързани с италианската песенност – Гондолиера (Gondoliera), основана върху песента „Блондинка в гондола” („La biondina in gondoletta”) от Джовани Батиста Перукини (Giovanni Battista Peruchini), Канцона (Canzone) – върху песента „Няма по-голяма скръб” („Nessùn maggior dolore”) из операта „Отело” от Росини и бравурната Тарантела (Tarantella) върху теми от Гийом Луи Котро (Guillaume-Louis Cottrau).

Вход свободен!

Концертът е част от цикъла „Поздравления от приятели“ по случай 60-годишнината от обособяването на Градската галерия като самостоятелен културен институт.

Заповядайте и доведете приятелите си и приятелите на Вашите приятели!
http://www.facebook.com/events/296729687095748
http://www.facebook.com/events/435683536491109
http://my.opera.com/MusicSpheres

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...