Седмицата на модата в Ню Йорк

И тази година, от 6 до 13 септември, в Ню Йорк се проведе винаги впечатляващото и грандиозно събитие „Седмица на модата”.
Това са седем дни, които разтърсват Света на модата!

Това са седем дни с повече от триста дефилета и представяния в тях, които дават „зелена светлина” на новите изящни или безумни хрумвания на царете на модния дизайн на нашата планета. Смята се, че те ще господствуват в предстоящия сезон пролет – лято 2013. Стотина от тях са били в  „Линкълн Център”, другите – по други популярни места на Ню Йорк.
Откриващите четири дефилета се показаха на огромен екран на едно световно култово място – Таймс Скуър. Това се случва за пръв път. Огромни тълпи сда видяли колекциите на Никълъс , Макс Азрия, Ричард Чан и японския моделиер Тадаши Шоджи. Дефилетата се въртяли неспирно цели 24 часа на площада!

За „Седмицата” може да се напише книга, голяма колкото „Война и мир”, може и да се разкаже за само няколко акцента. Появи се Виктория Бекъм, която беше сред най-интересните участници, защото показваше четири неща: себе си, своя мъж Дейвид Бекъм, който седеше на първия ред сред зрителите и създаваше леко торнадо около себе си, показа още семейната им дъщеря Харпър Севън, която едва ходи, но Пош казала: „Пробиваме подиума!”.

Е, Виктория показа и своята дизайнерска колекция – VB. Казват, че това била женствена и изящна върволица от впити в тялото секси поли, къси рокли с дантели и много голи гърбове. И всичкото това само в три цвята – бяло, черно и бразилско оранжево.

Седмицата на модата в Ню Йорк

Хората казват, че някъде из модното войнство се подвизавала и българката манекенка Кристина  Милева, която се познава с модната централа „Ивет Фешън”, с известния фотограф Симоне Фалчета с когото живее в Милано и с една журналистка, която пише, че Кристина е бъдещето на професията, защото „печели с неустоимото си излъчване и други дизайнери и модни къщи като „Стив Алан”, „Дъглас Пинк” и дори „Доминик Луйс”.

Но една от сензациите на завършилата  „Седмица на модата” в Ню Йорк е била Кармен Дел’Орфи. Това е 81-годишната манекенка, най-старата, която продължава да крачи и сияе на световния моден подиум.
– Не зная дали това, което правя е добро или глупаво. Но ми харесва и мога да го правя – казва Кармен. Смятам, че Америка е пораснала и приема факта, че съществува огромно количество живот след 50-те. Защото демографски… най-многобройното население е над 50 години.

Нюйоркчанката Дел’Орфи изглежда наистина не само добре, но направо отлично. Тя демонстрирала на подиума рокля на Норисол Ферари и доста дързък финландски модел „Маримеко”. Пошло е да мисли човек за години при вида на стройното й тяло и гладка бяла кожа като на 18-годишната на времето сибирска сирена Мария Шарапова. Трябва да тръгне по света да изнася лекции като как стават тези работи… Чрез Кармен нейният манхатънски дизайнер Норисол Ферари препоръчва модели с нюх на Мерлин Монро, Рита Хейуърд и другата Рита – Морено. Малко от миналото, не не били лоши…

Климент Величков
В.„България СЕГА”, Чикаго

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...