„Сингапур 2010” – Олимпиадата на Бъдещето!

Вдигане на тежести. Щанги. Обичани и отричани – днес те отново са спортът, който ни вдъхва лека олимпийска усмивка, леко ни тупа по рамото, сякаш казва: „Вижте какво… В тая наша държава сме като пребити. Но сме живи!” Спортът е отново, в една кристално чиста и ясна конкуренция – не с Балканския регион, не сред някакви развиващи се демокрации от Източна Европа, а с ЦЯЛ СВЯТ, ни подсказва, че НИЕ МОЖЕМ. Можем, въпреки нас самите, дори, които по-често си пречим, отколкото да направим нещо разумно.

Боянка Костова – първото българско злато от „Сингапур 2010” Боянка Костова, която не от Английската гимназия, а от Асеновград, стана уникална за страната ни Олимпийска шампионка. Тя донесе на смълчаната ни страна първото олимпийско злато от първите Олимпийски игри на младите. Игри на тези, които са бъдещето на планетата. В категорията до 53 кг.тя изхвърли 85 кг, постигна 107 при изтластването. С общ резултат от 192 кг. – 18 кг пред втората, тя стана блестяща олимпийска шампионка. Победата не е нещо ново за нея. Нашето момиче е световна шампионка за девойки през 2009 година – направи го пак в Азия, в Тайланд.

„Още не бе изсъхнало мастилото от тези редове…”, както са писали някога, когато стигна и вестта, че България има втори златен медал! И отново – щанги! Георги Шиков, категория до 85 кг., изхвърли 152, изтласка 183, и с общо 335 кг е олимпимпийски шампион!

Следват още окуражителни вести: за финали се класират Карин Околие /200м/, Галина Николова /висок скок/ Георги Цонев /троен скок/…

И друга една защитничка на трицветния ни флаг, Джанан Ахмед, но родена не в Родопите, както бихме си помислили, а в Германия, бешe близо до олимпийските медали, но остана четвърта в борцовата категория до 60 кг. Дали пък не е дете на така чаканите връщащи се емигранти? Става интересно…

Юка Сато – името й прави история – тя спечели първия златен олимпийски медал на Първите Младежки Олимпийски Игри!Може би най-радостната от всички досегашни олимпийски шампиони беше японката Yuka Sato, защото ней принадлежи абсолютен олимпийски рекорд: тя е първата носителка на златен олимпийски медал от Младежка олимпиада! Ето – тя прави история. Спечели олимпийския триатлон. При плуването /750 метра/ в залива на Сингапур беше втора. След колоезденето на 20 километра „пропадна” до 5-то място. Но накрая – в кроса на 5 километра финишира напред, много по-напред от своите конкуренти. Това бе достатъчно за най-скъпото злато. На олимпийската стълбичка се появиха три момичета от три континента: златната японка Сато, автралийката Илай и младата ни комшийка от САЩ Kelly Whitely.

На Първите Младежки Олимпийски Игри „Сингапур 2010” се състезават над 3 600 състезатели от 170 страни, които се конкурират в три възрастови групи – 15-16, 16-17 и 17-18 години. В дните между 14 и 26 август те ще стартират в 201 дисциплини от 31 спорта /някои спортове се администрират от една и съща федерация и затова в последната цифра има разногласия/.

На церемонията по откриване на Първите Младежки Олимпийски Игри „Сингапур 2010”Домакините направиха невероятна… о, не – може би точно обратното – най-вероятно очакваната феерия при Официалното откриване. Азиатска, та азиатска! Пълно с дракони и огньове! Сред тях и президентът на МОК Жак Рок, който рече, че целта на Игрите е да се отбие младежта от пътя към наркотиците, алчността и егоизма и да й се предложат вече дефицитни ценности, като хуманизъм, олимпизъм, здравословен начин на живот и опазване на околната среда. Затова и в програмата на тази уникална Олимпиада има много култура, възпитателни програми и откровени проповеди за повече любов и разбирателство сред хората по света.

В Олимпийското село за състезатели и треньори има и Културни средища на някои уважаващи себе си страни /и можещи да си го позволят/. Финланците показват своя удивително цивилизован начин на общение /без алкохолния туризъм от събота до неделя в Санкт Петербург/. Най-претъпкано е пред трасетата на радиоуправляемите модели на болиди, където мало и голямо пъха в паметта на малките машинки  фантастични скорости и се наслаждава. Така е, когато си имаш пилоти от Формула 1 като Кими Райконен!

Културното средище на Сингапур е, разбира се, най-посещавано. То е превърнато в нещо като Художествена академия и тук всеки идва да рисува – колкото си иска и с които си пожелае бурканчета огнени бои.

Има огромна плаза за колекционерите на значки. На нея се подвизава една прочута колекционерка от Калифорния. Lgail  се е заразила от спортните значки по време на Олимпийските игри 1984 г в Лос Анджелис и сега в Сингапур е нещо като гуру на по-младите „значкисти”.

Турция – Иран: 4:2 за нашите съседски момичета в оспорван олимпийски двубойС голяма популярност се ползуват петимата певци от петте континента, които тук записват, пеят и изобщо правят олимпийска музика за младите – Стив Еплтон /Великобритания/, Джесика Мобой /Австралия/, Табита Носер /Сингапур/, Джоди Уйлямс /ЮАР/, Шон Кингстън /САЩ/.

Сред най-големите атракции беше и футболният мач между женските отбори на Турция и Иран. Трибуните бяха пълни с горещи почитатели на тяхната игра. Интересът се подсилваше и от оригиналните, съобразени с мюсюлманската религия, екипи на иранките. Екипът надеждно предпазва от чуждите погледи всеки милиметър от стройните фигури на футболистките. Показват се под слънцето само хубавите им личица с живи, черни очи, който страстно търсеха победата. Но туркините, които губеха през първото полувреме с 0:2, във втората част бяха невероятно концентрирани и точни. Победиха с 4:2.

Това до тук – от всичко досега. Чакаме още по интересни вести.

Климент ВЕЛИЧКОВ,
Специално за в. „България сега”

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...