Световен рекорд на адвокатски хонорар

Смята се, че САЩ  са „Обетованата адвокатска земя” и по тази причина /слухове се носят/ около 75 процента от всички адвокати по света живеят и се трудят точно тук, дето сме се поселили и ние, придошлите от България.

Може да е така. Нека да е така. Но ако това е така то Лондон е „Раят на служителите на Мелпомена”!  Покрай един скандално-комичен /но много мрачен като идея за бъдещето на хората/ процес между двама руски милиардери, живеещи в Лондон, наскоро се вдигна шум около отсъждането на „Високият съд в Лондон”, една от висшите съдебни инстанции в Англия и Уелс, заедно  с „Кралския съд” и „Апелационния съд”.

Единият бе Борис Березовски, ярък противник на Путин, беглец когото днешната власт в Русия обвинява във финансови машинации, ощетили страната, както и за поддръжката на терористични организации в Чечня.

Другият – Роман Абрамович, приятел на Путин и бивш губернатор на Чукотка, смятан за патриотичен милиардер, въпреки че също е лондончанин, известен по цял свят като стопанин на футболния клуб „Челси”.

Роман Абрамович

Березовски представил иск за 5.5 милиарда долара. Според него под натиска на Путин и Абрамович той бил принуден да продаде на занижени цени свои активи от руски компании.
Учудващо за мнозина съдия Елизабет Глостър  не приема като убедителни неговите утвърждения, че лично Кремъл го е накарал със заплахи да извърши неизгодни нему операции.
 – Аз се съгласявам с утвържденията на ответната страна.  Никакви заплахи не е имало нито от администрацията, нито от президента Путин. Аз също съм съгласна с утвържденията на господин Абрамович,  че такива заплахи не са изказвани и от него  – казва в заключителното си слово съдия Глостър.
Изглежда като че делото се печели от Путин и „правилните олигарси”. Те са доволни, въпреки, че преди неочакваното решение на съдийката, от Русия беше казано: „Изработените и откраднати пари в Русия – в Русия е редно да се делят и присъждат!”.

Сега признават легитимността на съд, извън страната, нямат нищо напротив да се меси и раздава правосъдие, за простъпки направени другаде. Не само руските олигарси, но и руската власт  като че вече признава върховенството над себе си на чуждестранен съд! И нека по-натам някой се опълчи срещу други решения на английския или американския съд или Хагския трибунал, които няма да се харесат. Но какво друго да направят? Да обжалват  решението на Глостър?
Колко далновидно постъпва за себе си и за гилдията тази съдийка!

На практика делото е спечелено от… опитната и разсъдлива английска юрисдикция. Това е сериозен сигнал за нов приток от богати клиенти.
Сега вече „Върховният съд в Лондон” действително ще стане „Мека” за руските и други олигарси, които са откраднали и помародерствували огромни богатства в своите страни. Мнозина вече ще предпочитат да узаконят веднаж завинаги своето богатство с протекцията на авторитетен съд. Веднага след Березовски – Абрамович, Високият съд се впуска да разсъди заплетените игри между  Михаил Чорни, който се крие сега от испанските и други съдилища в Израел и мастития руски олигарх Олег Дерипаска…

И за какво им е потрябвало толкова на английските съдии и адвокати да оправят бъркотиите по света?
Заради парите.

Олигарсите днес са едни от най-милите хора за британската съдебна система.  За няколко години руските гангстери ги направиха световни рекордьори по печалба.
По отчетите, направени преди 20 години от финансовата институция Legal Business в Лондон, общият доход на първите 100 адвокатски фирми във Великобритания е бил 891 милиона фунта. Днес, през финансовата 2011 – 2012 година, доходът на тези „Топ 100” адвокатски фирми възлиза на 5.4 милиарда фунта /8.6 милиарда долара/. Това представлява в българска валута около 13 милиарда  лева. Приходите в държавният бюджет на Република България за 2012 година е 17 милиарда  лева. Да се надяваме, че в близко време, благодарение на съдещи се руски олигарси и техните братя по съдба в други близки нам страни, доходите на стоте британски адвокатски фирми ще се изравнят поне с бюджета на България.
Интересно е да се каже, че загубеното от Березовски дело му струва 100 милиона фунта.

За услугите на своя адвокат Джонатан Сампшном, помогнал му да спечели делото, Роман Абрамович е заплатил 12 милиона долара. Това е рекорд за британските адвокати, а може би и световен рекорд…

И сега – дали все още вярвате, че спасението от световната финансова криза ще дойде от „затягането на коланите”, орязването на пенсиите, замразяването на заплатите и „преструктурирането” /намаляването/ на работните места в икономиката?

Климент ВЕЛИЧКОВ
„България СЕГА”, Чикаго

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...