Вековна българска църква край Мисисипи

Първата Българска Православна Църква в Северна Америка “Света Троица”, Мадисон, празнува 105 годишен юбилей

Каква е предисторията на първото българско православно духовно огнище, което събира, сгрява и окуражава първите, също, български имигранти в Северна Америка? Защо точно в Сейнт Луйс и Мадисон, край голямата плавателна река Мисисипи, а не из  другите простори на Новия Свят българите изграждат своя храм? Какво е неговото значение за консолидирането на българската общност, за опазването на българската духовност, език и култура?

Това са въпросите ми към генералния консул на Република България в Чикаго г-н Симеон Стоилов, който вече няколко пъти посещава тези места  и сега, на 23 септември, се очаква като почетен гост на 105-годишния юбилей на първия православен български храм в Северна Америка. Неговите думи бяха следните:
– През своята вековна и драматична история нашият народ и държавност са изградили  и въплътили в себе си завидни духовни и физически качества и устои. Благодарение на тях България се е съхранила, и  развила като нация, която днес се уповава и гордее  със своята история, своя език, уникалната си азбука и писменост, културата,  традициите си и не на последно място – своята вяра.

Много са героите, на които дължим свободата на отечеството, но също толкова много са и тези, които не са предали вярата си. Вярата –  в добри и тежки дни, в радости и неволи, винаги е била редом с българина – у дома и по света.
Така в края на 19-ти и началото на 20-ти век, при тежкото бреме на живота в новоосвободена, но   и разкъсана България, мнозина избират пътя на емигранта за да намерят по-доброто, а и да осигурят по-добре живота на тези, които остават в родината. За не малко хора Америка става обетованата земя.

Хората идващи от бедна България нямат високо образование и захващат всякаква работа. Пристигат на остров Елис (край Ню Йорк) и се отправят към индустриалния Среден запад, за да намерят препитание. По това време в град Сейнт Луйс, на бреговете на реката Мисисипи, разположен на границата между щатите Илинойс и Мисури, се развива тежка индустрия, кипи търговия, организира се транспорт. За работливите има много възможности. В Сейнт Луйс се събират много българи, които намират дом и работа. Но дори и с малкото, което изкарват, българите имигранти в САЩ, събират средства и построяват първата българска църква в Северна Америка, защото без храм на вярата за българина животът не е същия.
И от онова време до днес  в Мадисон, Илинойс – край Сейнт Луйс, за гордост на всички българи в Америка, за памет на родолюбивите наши деди  се издига гордо един храм, български храм – свят и гостоприемен.

105 години вече Българската православна църква „Света Троица”, е живо и светло огнище на нашата  вяра и душевност, на дух, на българския език и култура! 

Вековна българска църква край Мисисипи

105 години Българска православна църква „Света Троица”, по завета на своите основатели – родолюбиви българи, и благодарение на неуморния труд на техните наследници, продължава да съхранява българското име и да напомня за родния край.

Много бих желал и очаквам да се съберем и  отбележим този истински общобългарски празник , защото всяка педя земя има значение, всяко българско име е важно, без значение колко далеч е от България! А от друга страна погледнато, събрани край нашия храм „Света Троица”, не ще ли бъдем ние и тук частица от България?

Вековна българска църква край Мисисипи

През 1907 г. в град Мадисон, щат Илинойс,  българите в Америка издигат своя православна  църква. На 23 септември тази година се навършват 105 години от това знаменателно събитие.
През вековната  история на Българската Православна Църква „Света Троица” има  възторг и радост, има и покруса, тъга и разединение…  Но Храмът български и Българската общност около него устояват! Устоява в тежките дни на Голямата депресия в САЩ от 1929 година. Устоява и през политическите и военни катаклизми по време на Втората световна война и след това – при „Студената война”. Нашите сънародници, които са идвали в лоното на своята вяра в надраслия столетие православен храм, са били понякога единни, друг път са имали  различия, но Храмът „Света Троица” е бил винаги тяхното   духовно  огнище, около което са се срещали отново и сплотявали.

Тук се крие и историческото значение на това велико достижение на Българската Америка.
В църквата има изрисувана сцена, позната в българската история. Патриарх Евтимий, първият духовен глава на Българската Църква, се разделя със своето паство във Велико Търново,  защото поробителите на древното ни царство го пращат на заточение.  „На кого ни оставяш, Отец наш  Свети Евтимий?” ридаят хората  „На Светата Троица ви предавам – и сега и во веки!” – вдъхва им кураж Духовният  Баща.

„Света Троица” е наречена и тази българска църква в далечна, много далечна земя, за която навремето се е пътувало с месеци през Европа и Атлантика. Хората са отивали  към  място, от което никой не е бил и сигурен, че един ден ще се върне в Родината си. Но Светата Троица е била и този път закрилник на народа български, макар и малък на брой по онова време, още веднага щом е била съградена в Америка…

Към Църквата е било създадено и Българско училище. Църква и Училище – около тези два стожера на българския език, дух и духовност, на старата ни култура, която ние сме дали и на други народи, са се сплотявали и израствали поколения българи, които постепенно влагат своите сили и таланти все повече и значимо и в мултиетническа Америка. Много достойни хора  са възприели своето верую и любов към Бога и ближния именно от амвона на 105-годишното ни български светилище в Мадисон. Заслугата за това е на всички, които са поддържали  Храма и неговата духовна мощ. И особено на светите отци, които са проповядвали,  настоятелите и благотворителите, чиито имена се помнят и тачат по тези места, където навремето е имало много работа за имигранти и българите са го избрали за своята американска съдба.

И днес традициите продължават. Известни са постоянните усилия на църковното настоятелство, на отец Иван, на училището и преподавателите в него за достигане и създаване на повече и по-добро българско наследство.

На 23 септември 2012 година българите в Северна Америка ще преживеят вълнуващи моменти. В Мадисон ще пристигнат сънародници и от Чикаго и от други градове и щати на Америка. Ще дойдат да отпразнуват  юбилея на това първо българско духовно величие, Църквата „Света Троица”,  която вече е станала светилище за цялата българска диаспора в Америка.

Климент Величков, Чикаго

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...