Фестивал Български дни в Чикаго – Есен 2012

Някъде откъм края на септември, та до 8 октомври Чикаго с български оттенък изживя, и ще изживее, период на  динамичен стрес и трепет. С положителен заряд, обаче.

Президентът Росен Плевнелиев и придружаващият  го министър на Външните работи  Младенов, с още някои в делегацията, бяха на Сесия в ООН. Политическият лъв Яне Янев дойде да наобиколи чикагския, и въобще американски,  електорат. Осмицата Стоичков идва на 8 октомври, поканен  от диамантения Фен клуб „Сектор 8” на  „Чикаго Файър”, футболният клуб  създаден на 8 октомври преди петнадесетина години, за да получи особен приз за подвизите си в неговия състав преди десетина години…

По същото време Българо-Американската Асоциация в Чикаго организира своя ежегоден „Фестивал Български дни в Чикаго”, по-специално Откритата сесия „Есен  2012”, която се явява СЕДЕМНАДЕСЕТА по ред!

Истина е, че обикновено по тези „Дни” на БАА пристигат много гости в Чикаго. Но редно е в случая  сега да се изясни, че този път БАА носи похвала и отговорност единствено за четвъртата група гости, които ще бъдат в Чикаго от 6 до 9 октомври, а именно  работната група на Държавната агенция за българите в чужбина, водена лично от председателя  Росен Иванов…

Но те даже не са и „гости”! Какви гости, като ги чака да споделят работата по Сесията на БАА, посветена един проблем без милост, който му е крайно време да бъде решен. Става дума за „Закон за българите в чужбина”, закон който непрекъснато се прави, приема, преправя  и отхвърля от години. Голяма част от Сесията е посветена на този закон и предстоящата Среща на българите в Брюксел, където Президентството на Република България очаква сънародници от цял свят за да седнат заедно и да се опитат да направят нещо…

Е, Закон – но какъв и как? Досега  мнозина са го започвали, и не само ДАБЧ, както някои си мислят. По него са се трудили  експерти от много  институции и ведомства –  колкото за цяла влакова композиция…  които ако само се съберат на едно заседание всички заедно – буквално ще регистрират подвиг!

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов

Почти десетгодишният опит на Българо-Американската  Асоциация в  Чикаго, която работи в една уникална по рода си българска диаспора с видимо  материално и духовно развитие и капацитет, безспорно е едно рядко богатство за България. И, водени от мисълта, че то  може да послужи като пример, идея /или дори само подсещане за нещо в Закона/,  Асоциацията е поканила на своята работна сесия най-ангажираните  в тази епопея хора, каквито са експертите от ДАБЧ.

По този начин Чикаго става съпричастна страна в бъдещия закон и от това полза ще имат всички. Съвсем сигурно е, че те ще пренесат от Чикаго в София, и после в Брюксел, поне един куфар с енергия и идеи, та да се прави Законът по-бързо и хубаво.  

Според  резултатите от един експертен  брифинг на ръководството на БАА, състоял преди броени дни в /не се смейте/  Механата, авторитетно българо-чикагско заведение, без пиене, но с настроение, секртарят на БАА проф. Никола Чаракчиев ще даде „зелена светлина” на Сесията в 10.00 сутринта на 7 октомври, точно месец преди 7 ноември, когато в Брюксел Президентството ще открие Срещата по изготвянето на „Закон за българите в чужбина”. В 10.30 председателят и основател на БАА Динко Динев  ще открие Фестивала и ще представи гостите от ДАБЧ и участниците от Чикаго и САЩ в отделните панели на Сесията.

Разискванията и коментариите по основната тема на Седемнадесетата сесия на БАА в Чикаго – съставянето на Закон за българите в чужбина и ролята на Брюкселската среща за осъществяването му, ще се състоят в следобедното заседание от 13.00 ч.

Други важни акценти на Сесията са традиционното участие на Генералното консулство на република България с актуални новини и коментарии. Под ръководството на адвокат и зам.председател на БАА  Цветелина Бойновска  ще протече разделът по правни и икономически проблеми на българите в Чикаго. Джемалие Кочева от Пенсилвания ще представи 90-годишния емигрант и писател Спас Райкин.  Зам.председателят на БАА Петранка Стаматова е ръководител на  дискусиите по темата „Институционално представителство на българите зад граница”. Звезделина Гюделева – Ковачева  е традиционният анализатор  в раздела „Българският вкус в Чикаго”.

Художничката Кина Бъговска е подготвила съдоклад на тема „”Експорт на имиграционни ценности”. С голям интерес се очаква „Награден форум – Чикаго, есен 2012”  с  модератор д-р Виолета Симов  – Динев. Естествено  е, както винаги, на Фестивала да присъстват представители на редица чикагски институции и бизнеси, които да представят своите фирми и достиженията си.

Климент Величков
„България Сега” – Чикаго

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...