Стоичков – осмицата на футболния отбор „Чикаго Файър”

Христо Стоичков и Чикаго са като че създадени един за друг! Може би за първи път го разбрахме, когато през 1994 година нашата осмица отбеляза два гола на гърците в мач от финалите за Световното първенство, завършил 4:0 за България,  първата победа за българския национален отбор по футбол на световни финали, и това беше първата крачка към най-големия успех на българския футбол. Тогава всичко що можеше да ходи и да гледа футбол от Българското Чикаго отиде на легендарния стадион „Солджър Фийлд”.

След това  българите от Чикаго, започнахме новото хилядолетие заедно с Христо. През сезоните 2000 – 2002 година си имахме един чудесен отличителен знак в големия мегаполис – осмицата на футболния отбор „Чикаго Файър” представяше българите и България по най-добрия начин. Тогава Стоичков от България игра в 57 мача и постигна 20 гола. Не се съмнявайте, че по това време сънародниците на футболния кумир имахме едни от най-добрите си дни на трибуните на стадиона край голямото езеро Мичиган!

Стоичков – осмицата на футболния отбор „Чикаго Файър”

И ето, че сега, през 2012 година, на 8 октомври, 8-ицата на знаменития американски футболен отбор, създаден на 8 октомври 1997 година, пристига на знаменита фиеста, организирана от могъщия Фен клуб на американския футбол „Сектор 8”.

Носителят на най-свидния футболен приз на Европа  „Златната топка”  ще получи и тук, в „Новия Свят” още един „Приз № 1”!
Поканени са най-добрите футболисти, които са играли за „Чикаго Файър” за да бъдат почетени и да получат своите, дадени им с огромно удоволствие от Футболна Америка награди. Рамо до рамо с Христо Стоичков ще застанат  Дема Коваленко от Украйна, Лубош Кубик от Чехия, Петер Новак от Полша, Фред Люнгберг от Швеция, Хорхе Кампос от Мексико.

Христо Стоичков ще бъде в Чикаго 3 дни и през това време ще трябва да се види с поне 33 333 свои приятели и почитатели. Не ще успее да го направи с всички. Но с Чап от Чикаго и червените чикагци от могъщия „Чикаго Фен Клуб ЦСКА”, който се намира на дългата като Мисисипи чикагска култова улица „Лорънс”, сигурно ще успее. Разбира се  Клубът ще бъде пръснат по шевовете му, но нищо, ще го построим отново… Между впрочем, това е един от най-щастливите фен клубове в далечна от България страна. На два пъти му гостува и Димитър Бербатов от съзвездието големи футболисти, създадени в ЦСКА, а почетни председатели на Клуба са Цветан Йончев, който живее в Чикаго и Пламен Марков, който му е „пълномощен представител” в България, и който наскоро също беше тук, сред своите почитатели.

Е,  Добре дошъл отново в твоето Чикаго, наш чикагски приятелю, Христо Стоичков!

Климент Величков
В. „България Сега”, Чикаго

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...