3 март 2012 в Чикаго

На 3 март 2012 г., точно в 12.00 ч., пред сградата на кметството на Чикаго, на площад Daley Plaza се проведе церемония по издигане на националния флаг на Република България.

За разлика от други години, организираното от Българско генерално консулство в Чикаго тържество се проведе в съботния ден, което съвпадна и с датата на празника, за да могат да присъстват повече представители на общността. Поради почивния ден, тържеството се проведе на открито. По инициатива и с цялостната организация на ГК Чикаго, специални училищни автобуси извозиха до и от Дейли плаза учениците от всички български неделни училища.

3 март 2012 в Чикаго

Празничната програма започна с церемония по издигане на националния флаг на Р България и химните на Р България и САЩ. Последваха  празнични приветствия от:
Г-н Симеон Стоилов – Генерален консул на Р България в Чикаго;
Кмета на Чикаго – Раам Емануел, прочетено от Г-н Андрю Спинели;
Губернатора на щат Илинойс – Пат Куин, и от
Главния прокурор на щата Илинойс, двете прочетени от Г-жа Нети Ласко от Офиса на Главния прокурор.
Поздравление от Асоциацията на българските училища в чужбина, прочетено от г-на Боянка Иванова.

Празничната програма продължи с рецитал и изпълнения на ученици от българските неделни училища. Особен интерес предизвика народния танц на ансамбъл „Верея” с традиционните български кукерски маски, както и на децата от ансамбъл „Хорце”. Накрая, всички присъстващи се хванаха на българско хоро, поведено от едноименният български ансамбъл.

В празника се включиха деца от училищата „Джон Атанасов”, „Малко българско училище”, „Родна реч” и БУЦ „Знание”, „Слънчогледи”, „Нов живот”, „Ново българско училище в Нейпървил”, „Св. София” и „Св. Иван рилски”, някои от тях придружени от своите родители. На събитието присъстваха представители на двете православни български църкви в града, както и представители на двете български евангелистки църкви, както и целият състав на българското консулство в Чикаго.

Осъществяването на програмата в почивния за българите ден и осигуряването на транспорт за около 300 души, бе възможно благодарение на финансовата подкрепа на компанията „Мултигруп лоджистикс”, представлявана от Васил Байрактаров.  


Похвално слово за Малката България, която  става Голяма в нашите училища!

Месец, два или три даже, откакто в тукашните български чикагски училища темпото сякаш започна да става по-бързо. Откакто стана дума, че ще почнем да търсим и развиваме таланти у децата, откакто зашумя, макар и не много силно, че е време за едни общоучилищни спортни и не само спортни игри, лумна  прилив на сили и ентусиазъм.

Още на първото по рода си общо събиране на чикагските учители , по инициатива на новия генерален конул в Чикаго Симеон Стоилов, на което дойдоха представители на цялата вече почти десятка чикагски български училища, стана ясно, че стремежите към по-добро школо са съвсем сериозни. Идеите бяха много и сред тях имаше и приятни за слушане фантазии, но до които се стига през девет планини, та в десета…  Имаше и здрави идеи – чист продукт на огромния професионализъм и педагогически талант у българските учители, работещи днес сред нашите общности в Америка.  И във всяко училище те влязоха в действие.

Съвсем естествено беше в “Джон Атанасов” новият полъх да се усети много  осезателно. Заговори се за футболна школа, направи  се оглед на спортните таланти и със задоволство се разбра, че има доста родители, които разумно и системно инвестират  – и своите усилиия, и своето време, и своите средства в изключигтелно важното дело – здравето на  децата си, чрез сериозни , постоянни спортни занимания! 

После дойде времето за зимните сценични постановки, честватнията на Васил Левски и Трети март. И изведнаж добихме чувството, че има вече в Чикаго горещи български огнища, където българският език и духовност  са живи и пламтят като  жарава, здраво скрепени от деца, учители и родители! Колцина от нас, големите на години,  сме усещали сълза по скулите си, когато малките рецитатори и артисти ни заговорят от сцената с думите на Левски или Ботев, с езика на Вазов или с ритъма на българското хоро, което вече и американците започнаха да изучават  по свойски си начин в танцовите си клубове… И колко прекрасно е, че нашите пък деца в училище ги учат такива опитни танцьори като професионалните хореографи на ансамблите “Хоро” и “Верея”!

И дойде Трети март! И видяхме този път в Чикаго един нов и по-красив и дълбоко народен наш, български празник. Идейно и тактически скроен от същия неуморен и енергичен, Симеон Стоилов, който изглежда не само умело, но и леко, работи с  американнските администрации.  Както и с почти всички хора от нашта общност. Благодарение на което  ни беше предоставен на точния ден, на Трети март, точното място  в центъра на Чикаго. А за пътуването в студения ден и в невъзможния за паркиране  чикагски център имахме няколко топли автобуса. 

3 март 2012 в Чикаго

Разказваха  децата и техните учители и родители , че американските шофьори от ангажираната транспортна фирма, като разбрали че са пристигнали доста бързо и ако оставят на площада своите пасажери те ще трябва да чакат дълго до започване на тържеството – сами решили да им направят една хубава екскулзия из Чикаго с добре отоплените автобуси, та   да ги спасят от един голям къс мразовито време…
 А после децата  -и стински герои – не трепнаха от студа , а така заиграха, че стоплиха на само себе си, майки и бащи, а и старите бетонни стъргачи в небето, които се смятат за символа на Чикаго, превърнати в този ден и час  в монументален декор на българската свобода и независимост!
А видяхте ли ги – тези три орехчета от нашата детска градина на “Джон Атанасов”: Милана – на пет, Поля  – на четри и Ванеса – на три и половина години – тези три гиганта по дух, които с пределен дух и себеотрицание изиграха едно велико хоро!

Да, беше това най-добрият Трети март от всички шест, които българите сме празнували досега на “Дейли Плаза”, под българското знаме, развято в  небето на Новия свят…

Климент Величков
Снимки от честването на Трети март в Чикаго: www.Eurochicago.com

 

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...