Над McDonald’s слънцето не залязва никога

Злите езици твърдят, че МcDonald’s е също като оръжията в Америка – знае се че убиват, но никой не може да ги пипне. Марката на МcDonald’s за много просветени и интелигентни американци означава нездравословен начин на хранене – много сол и мазнини, огромно количество генномодифицирани картофи и царевичен сироп за подслаждане на газираните напитки – много по-вреден и от захарта, но по-евтин, пилешко и говеждо  месо от натъпкани с хормони животни, които се издуват и растат за броени седмици, а употребата на синтетични консерванти допълва  опасната диагноза.

МcDonald’s  има цяла влакова композиция адвокати, които водят безконечните му дела срещу граждани, правозащитници и здравни организации за промяна технологията на приготвяната храна, и то от по-здравословни продукти. Най-ревностните им клиенти  се познават /както и на други подобни заведения/ по огромните телеса, диабет и сърдечно-съдовите заболявания. Е, истината е, че и мнозина от нас са влизали по тези места и още са живи, с ума си и потентни…

Независимо от това тоталната реклама, както и при пълните с жестокости холивудски филми, производството на зомбиращи компютърни игри и пр. си свършват своята роля и сега МcDonald’s  е една от най-популярните световни марки.

МcDonald's в Клифтон Хил, АвстралияМcDonald’s е най-голямата верига за бързо хранене в света, има над 30 000 ресторанти в 121 държави, където обслужва около 70 милиона свои клиенти. Тези ресторанти са проснати от Нова Зеландия през Китай, Русия, Европа, Африка, през Ню Йорк, Чикаго, та до Лос Анжелис и Хаваите и на практика над тази империя слънцето не залязва никога! Преди година 400 000 души са работили за  гиганта Мак, който излиза, че е по-голяма организация и от ООН. Годишният му оборот е бил 25 милиарда долара. През 1994 г.превзема и България, където днес има 28 ресторанта.

Основният асортимент на веригата се състои от сандвичи, хамбургери, пържени картофи,  млечни шейкове, зеленчукови салати, десерти, плодове и безалкохолни напитки. Някъде правят детски кътове с игри и дават на децата играчки, а клоуни ги забавляват докато малките дъвчат усилено…

Първият ресторант е бил открит през 1940 г. в Сан Бернардино – Калифорния от братята Мак и Дик Макдоналд. През 1955 г Рей Крок, наш човек от Илинойс, прави нова концепция , която се оказва много успешна. Така, че за нас в Чикаго най-куриозното е, че седалището на МcDonald’s  се намира при нас, в Чикаго, по-точно в събърба Оук Брук!

Климент Величков
в. „България Сега”, Чикаго

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...