Надлъж и нашир с песен по Америка

Ако ме попита някой  „Какви специалисти правят в това наше прочуто българско училище в Ширка лъка?”  сега,  след като веча познавам Мария Колева , веднага ще кажа: „Маратонци! Музикални маратонци”.

Мария Колева, която прави маратонско турне из Америка със състава "Булгарика" от Ню Йорк Седя си аз тука в Чикаго и сверявам програмата й – кога Мария,   с  българската музикална формация „Булгарика” от Ню Йорк ще дойдат в нашия град. Виждам и… леко поглеждам нагоре, както  прави всеки шокиран от изненада човек: 26!

26 концерта ще направи Мария Колева  из Америка , заедно с прекрасния акордеонист Иван Милев, с баща си Николай Колев , ненадминат  майстор на тънкия народен инструмент гъдулка,  а двете  – тя и майка й Донка Колева ще бъдат вокал,  дует и соло…  Всичко това за два месеца – от 23 септември до 12 ноември.  Маратонското трасе включва  Блумингтън, Колумбус,  Детройт, нашите познати  дестинации  – Еванстън, Милуоки, Медисън,  ЧИКАГО,  после Сент Луйс,  Ню Орлеан, Хюстън,  Albuquerque,   Финикс, Сан Диего, Лагуна Бийч,  Университета  UCLA, Санта Барбара,  Merced, още един университет – Стенфорд, Сакраменто,  пак университет – Беркли, Маунтайн Вю, Арката, Сиатъл, Порт Таусънд, Боулдър, Ню Йорк и Бостън! Ние ще ги чуем  в Българската  Православна  Църква „Света София” на 30 септември, събота.  

Питам  Мария – как се издържа такова нещо?  Въпросът ми  леко я разсмива и това здраво българско момиче продължава:

– А после започва моето самостоятелно туртне! Сега уточняваме датите!

Е , не е ли това голям късмет и удача човек да срещне толкова работна и толкова талантлива и хубава /видях я на снимките/ естрадна звезда и сънароднича в Америка!?

Мария, родена в музикално семейство, още на 11 години стъпва на сцената. На 13 прекрачва прага  и на споменатата вече фабрика за музикални маратонци и звезди – училището в Широка  лъка . Записвала е албуми, дошла е и отрано и при нас в САЩ.  Изпълнява песни от всички  фолклорни области на България.

Научавам, че сестра и живее тук, в Чикаго. Грехота е, че мнозина не я познаваме, но сега сигурно ще я видим на концерта в края на септември. Още повече, че нейното присъствиие в нашето градче е спечелило и любовта на Мария:

– Много съм щастлива винаги, когато стъпя в Чикаго. Чувствам се като в България. Аз обичам Чикаго. Дано го усетите в песента ми! Ще пея за вас… С всичките си сили и цялото си умение! В артистичната Америка ме възхити и още нещо . Знаех, че много американци са влюбени в нашите хора и песни. Но бях изненадана от това, че мнозина от тях започват да ги учат съвсем сериозно и много настойчиво! Учат и български език, с голямо старание при това, въобще искат да се потопят в нашата стара и удивителна  култура. Знаете ли – има американци, които не само вече говорят български и играят нашите хора, но могат и да познаят без грешка коя народна носия  от кое село е! Не става дума дали „тракийска” или „родопска” Става дума в кое село се е носила!

После тя ми наговори много работи и за тяхното „Болкан кафе”  в Манхатън, между 82-а улица и  2-ро авеню, където се събират и играят български народни хора и пеят наши песни. При това – колкото българи – три пъти повече американци!

Но за това –  следващия път. Сега чакаме Мария и цялата „Бургарика” на концерт в Чикаго!

 

Климент ВЕЛИЧКОВ

 

 

 

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...