ИГРА НА ДЕМОКРАЦИЙКА

Със сигурност употребата на умалителното съществително едва ли може да даде и приблизителна представа за системата на преднамерен хаос и беззаконие, в която ни уредиха да живеем така (само)наречените ни политици.

Бързам веднага да уточня, че когато критикувам, да речем, Станишев и компания, това не значи, че съм против социалистите в България изобщо. Точно, както, когато съм нелюбезен с ръководителите на ГЕРБ и правителството не означава, че съм против…. всички малоумници в държавата. Като  създател на този уродлив мутант на българската демокрация, обаче,  не визирам само ГЕРБ, по силата на факта, че тази партия излъчи текущите управляващи. ГЕРБ-аджиите ,с изключителната си некомпетентност, нискокултурност и неграмотност, както и със склонността си  към милиционерщина и безочлива корумпираност, просто нанесоха последния щрих върху картинката, която успя да сътвори в своя изгода цялата деградирала политическа шайка на прехода .

Настоящите управници(особено депутатите) издигнаха до неподозирани  и за тоталитаризма висоти простотията, безгръбначието, конформизма и слагачеството (в най-гнусния му вид) пред „Първия партиен и държавен ръководител”. Гледахме втрещени  по телевизора как ГЕРБ-аджииските депутати се изправиха като един на крака и започнаха бурно и продължително да акламират дългата и несвързана реч на вицепремиера по повод  последния вот на недоверие. Същински конгрес на БКП. И за да не бъда голословен ,цитирам част от тази реч: „На базата на анализа, който направихме, ние сметнахме за необходимо, защото ние се готвихме за това управление и в рамките на две години преди правителството направихме няколко кръгли маси, не зная дали сте ги проследили, ползвахме експерти от евроатлантическите ни партньори, за да можем действително, когато влезем в българския парламент, знаете, че първите законодателни инициативи дойдоха точно в министерството на вътрешните работи, от Министерския съвет, които бяха свързани точно със законодателните промени в закона за МВР.”.Освен това е всеобщо известно, че Цветанов има речников запас от около 137 думи, от  които, както и да ги върти и комбинира, не може да изстиска бръщолевене, по-дълго от 3 минути, без повторения. Какво пък остава за „реч”,по-дълга от час и половина? Абе то се знае, че Господ е събирач, ама чак  толкова – като че ли този път  е работил с метлата на уличната хигиенистка. Тия титани на мисълта, които започват изречението с малка буква и го завършват с голяма, превърнаха окончателно и без това несъстоятелния ни парламент в търговско свърталище  за безогледен алъш-вериш, лобизъм и корупция.  

Една от големите заблуди за масова консумация, която със своята андрешковска хитрост се опитва да пробутва  премиерът, е повтаряният с безумна настойчивост лозунг:  СТРОЕЖЪТ НА МАГИСТРАЛИ – ЕДИНСТВЕН ПЪТ КЪМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ. Които всъщност наистина са хубаво нещо. Несъмнено са необходими, макар и със сигурност да не са сред най-приоритетните дейности. Лошото, обаче е, че и със сигурност ги строят некачествено и скъпо, и тепърва ще берем ядове по тези линии. Независимо, че подопечните лаборатории непрекъснато рапортуват  прекрасни резултати от анализите на влаганите материали.

Във връзка с тези магистрали ни залъгват  най-малко с две измишльотини . Първата е, че те се строят с европейски пари. Истината е, че до сега управляващите не са построили нито един сантиметър с такива пари. Всичко  се плаща от бюджета. Затова скоро няма и да има  средства за увеличение на пенсиите, примерно.

Другата залъгалка е, че такова мащабно строителство до сега не е имало. Но фактите показват, че „омразната” тройна коалиция е оставила след себе си около 120 км готови и изграждащи се магистрали (отношението е 2 към 1). За половин мандат ГЕРБ-аджиите са построили или строят 60 км. магистрали. Т.е., в най-добрия случай постижението им ще бъде като на предходното правителство. Кое, обаче, е общото в двата случая? Това, че основният изпълнител на магистралите ,пряко или косвено, е новобогаташ №1 на България – Васил Божков (Черепа).
От позицията си на човек с дълъг стаж в областта на качествения контрол, мога да твърдя, че в България, ако има и най-малка възможност нещо да се изпорти, то се случва. Още повече, когато  тон за това се задава от най-високи места- в случая категорично с користни цели.

Спомням си как през 80-те години, наред с единствения оригинален български принос в световния  техническия прогрес – чушкопекът ,  потресохме  света и с организирането на  невиждано до тогава  чудо в    търговската      практика – така  наречените сервизи за „предпродажбен ремонт” на гордостта на българското машиностроене – мотокарите, изнасяни в чужбина. Зорлем накарахме чужденците  да открият  неподозирани  пазарни ниши в собствените си страни и да печелят пари. Разбира се, за наша сметка. Не че и тогавашните ни лаборатории не удостоверяваха „ прекрасното качество” на машините, преди да ги набутат в предпродажбените сервизи. Затова никой да не се изненадва, когато в деня Х ,през пролетта на 2012 г.,Брюксел ни изпрати горския  с калема  и като се убеди на място , че управниците ни са ментърджии ,реши да   хариже голямата част от разходите за тези „златни” магистрали на родния  бюджет. Както се казва, кяр до колена – съсипия до шия.

За да завърша поне малко оптимистично, ще  напомня, че все  пак търгашите може да се изгонят от храма на демокрацията. Правил го е  Исус Христос – в друго време и в друг храм. С камшика. Мечтая си много скоро моторът на  прогреса, гладният стомах , да  разбуди българите. И тогава и те да  извършат  същото. Дано  и да са  осъзнали , че оправия не могат да  очакват от  редуващите се в управлението различни разцветки на  мафиотската политическа клика. Просто ще трябва  отново да направят като дедите ни след освобождението от турското робство , дай боже този път по-успешно – да потърсят помощ  от Европа. Като начало, защо да не бъдат поканени експерти, които да турят ред в харченето на  европейските пари? Пък като им хванем вяра, може да свършат и нещо друго. Иначе членството ни в ЕС ще бъде, както и до сега – залудо.                                                                                                                                                                          
            
Така че, драги ми сънародници, май настана време  да си поразмърдаме омързеливилите се задници, а при  възможност  и мозъците. Изборно време е. Трябва силно да цапардосаме  управляващата милиционерска пасмина по мордата, защото в противен случай  ще продължава да ни ” оправя” все по същия начин… заднишком!

Румен Андонов

ВРАЦА, БЪЛГАРИЯ

 


Редакцията не носи отговорност и си запазва правото на собствено мнение по повдигнатите въпроси, което не винаги съвпада с мнението на автора

 

 

 

 

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...