Трудният път към Лондон 2012

Трудно, много трудно печелят своето право да участват на Олимпийските игри в Лондон нашите спортисти. Трудно и малко. Сега навлизаме в сезона на последните и най-важни квалификационни турнири за олимпийски квоти и в следващите броеве ще направим преглед на новите придобивки.

Но тук сега хвърляме поглед към единствения отборен спорт,  които евентуално би могъл да ни представи на предстоящия олимпийския форум.

Трудният път към Лондон 2012Волейболът е наш рекордьор сред колективните спортове по олимпийски участия. Мъжкият отбор е играл на шест олимпиади, жените – на една. Срещахме и в Чикаго нашите волейболисти и ги чувстваме като близки приятели. Не може да сме безучастни към трудните битки, които им предстоят..

Най-добрата възможност може да се окаже квалификационният турнир от 8 до 13 май в новата спортна “Арена Армеец”, София, за която всички билети за българските мачове били вече продадени.

Играе се за едно единствено място, равно на олимпийска квота – първото. Участват опасни, много силни конкуренти. В група А от турнирната схема, заедно с нас са Сърбия,  Испания и Словения. Група Б се състои от Италия, Германия, Словакия и Финландия.

Нашият треньор е българин, който вдъхва доверие на целия световен волейбол. Радостин Стойчев е два пъти европейски и световен клубен шампион с италианците от Тренто. Пое с голяма амбиция националния отбор на своята роднина. Но първият опит за олимпийска квота – по време на Световната купа 2011 не успя.  Имаше разколебаване и в играчите и в треньора. Направиха се срещи, съвещания, треньорският щаб получи и морална и материална подкрепа с цялата възможна за българския спорт щедрост. Стойчев има щаб от петима помощници и специалисти.

Дните препускат към нас. Вече с трепет очакваме първите три срещи от груповата фаза – три мача на 8, 9 и 11 май със Словения, Сърбия и Испания от 20.45 часа българско време. Ще трябва да си освободим обедното ни чикагско време да ги гледаме тия мачове…  После ще видим какво можем да сторим още и с Италия и Германия, които вероятно ще ни пресрещнат от другата група…

ВОЛЕЙБОЛ  /МЪЖЕ/

Олимпийски квалификационен турнир
8 – 13 май “Арена Армеец” – София

Олимпийската квалификация ще се проведе в зала “Арена армеец” от 8 до 13 май, като в нея участват Сърбия, Италия, Испания, Словения, Словакия, Финландия и Германия. Само победителят печели олимпийска квота. България ще получи втори шанс при провал в София  и ще може да участва в някои от трите междуконтинентални квалификации, които ще се проведат в Япония, Германия и Италия в началото на юни.

Българските волейболисти:

Разпределители:
Андрей Жеков (Пиаченца (Италия)
Георги Братоев (“Левски Волей”)
Добромир Димитров (Пирин Разлог)
Николай Найденов (Нефтохимик)

Диагонали:
Владимир Николов (Пиаченца (Италия)
Цветан Соколов (Тренто (Италия)
Боян Йорданов (Генуа (Италия)
Данаил Милушев (Кастелана Гроте (Италия)
 
Посрещачи:
Матей Казийски (Тренто (Италия)
Тодор Алексиев (Сургут (Русия)
Тодор Скримов (Пари Волей (Франция)
Валентин Братоев (Сора (Италия)
Николай Пенчев (Пиаченца (Италия)

Централни блокировачи:

Теодор Тодоров (Сургут (Русия)
Николай Николов (Вибо Валентия (Италия)
Виктор Йосифов (Модена (Италия)
Христо Цветанов (Лион (Франция)
Костадин Гаджанов (Пирин Разлог)
Светослав Гоцев (Пирин Разлог)
Либеро:
Теодор Салпаров (ЦСКА)
Мартин Божилов (Марек)
Владислав Иванов (Констанца (Румъния)
Треньор – Радостин Стойчев,

Помощник треньор – Кармило Плаче

Доктор – Динко Захариев

Масажист – Искрен Искрев


Олимпийският Лондон

Волейболните олимпийски турнири при мъжките и женски отбори ще се състоят  в Ърлс  Корт Сентър, а плажният волейбол – на известния лондонски Площад на конната гвардия.  Право на участие  ще имат 12 мъжки и 12 женски отбори. При плажния волейбол участниците са по 24, като тук може да има по два състава от държава.

Участие засега при мъжете са си осигурили домакините от Великобритания, както и трите първи отбора от състезанията за Световната купа през 2011 г –  Русия, Полша и Бразилия.

Осем отбора ще се борят за тази чест на 8 турнира, които се играят по различни краища на планетата. Сред майските турнири е и този в София /8 – 13 май/ и още в Порто Рико и на допълнително определено място. Юнски турнири ще има в Германия, Италия и два пъти в Япония.

При жените нещата се развиват почти огледално.

Осигурено участие засега имат домакините, още Италия, САЩ  и Китай – тройката от Световната купа 2011, която се игра в Япония. Останалите кандидати ще се състезават на различни турнири, като този, който вече се играе в Анкара.
При плажния волейбол право на участие добиват 16-те първи отбора в ранглистата на Световната волейболна федерация, домакините и други

7 отбора, които ще преминат през квалификационни турнири.

Всички спортове, които имат възможност да спечелят олимпийски квоти, се финансират от бюджета на Спортното министерство, с които се разпорежда министър Свилен Нейков. Волейболът има олимпийски бюджет от 2 милиона лева, но аз лично не мога да преценя дали това е  много, достатъчно или малко.

Волейболът е най-често представящия страната ни колективен спорт на Олимпийски игри.

Мъжете имат участие досега в 6 олимпиади
1. Токио, 1964 г., класиране на 5 място
2. Мексико 1968 г., класиране на 6 място
3. Мюнхен 1972 г., класиране на 4 място
4. Москва 1980 г., класиране на 2 място
5. Сеул 1988 г., класиране на 6 място
6.Пекин 2008 г., класиране на 5 място

Сега, когато имаме толкова големи проблеми дори за квотите, виждаме колко много сме недооценили преди четири години играта и представянето на нашите волейболисти в олимпийската зала.  Та те побеждават домакините от Китай, чиито отбори, до един, бяха подготвени така както никога друга страна не бе готвила своите олимпийци!

В груповата фаза на олимпийския турнир в Пекин българският отбор побеждава Китай, Япония, Венецуела с по 3:1 и губи от САЩ с 1:3 и от Италия с 0:3.  Класирайки се по този начин на трето място в своята група играе четвъртфинал с Русия и губи с 1:3. Това класира нашите волейболисти на 5 място.

Ето и състава на отбора:

Андрей Жеков
Боян Йорданов
Евгени Иванов
Иван Тасев
Костадин Стойков
Красимир Гайдарски
Матей Казийски
Пламен Константинов
Теодор Салпаров
Тодор Алексиев

ВОЛЕЙБОЛ /ЖЕНИ/

Олимпийски квалификационен турнир  
1 – 6 май в Анкара, Турция

Отборите бяха разделени в две групи. Първите два класирали се в групите играят на кръст полуфинали. Победителите се срещат на финал и само спечелилият го получава правото да играе на олимпийския волейболен турнир в Лондон.
В първата група са България, Германия, Турция и Хърватия.
Във втората – Русия, Сърбия, Полша и Холандия.
Вече се играха първите срещи.

Треньор на отбора е италианецът Марчело Абонданца. Негов помощник е Димо Тонев.

В състава влизат:
Разпределителки: Диана Ненова, Лора Китипова
Посрещачи: Ева Янева, Елица Василева, Добрияна Рабаджиева, Мария Каракашева, Десислава Николова.
Центрове: Страшимира Филипова, Цветелина Заркова, Габриела Коева.
Диагонал – Емилия Николова.
Либеро – Мария Филипова.

Женският волейболен отбор на България има най-доброто си олимпийско представяне през 1980 г в Москва, където се класира на 2 място. По това време в състава му играеха Таня Гогова, Верка Стоянова, Румяна Каишева, Мая Стоева, Росица Михайлова, Анка Узунова, Цветана Божурина, Силва Петрунова, Валентина Харалампиева. Треньор беше Васил Симов.

Климент ВЕЛИЧКОВ, Чикаго

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...