Внук на Ал Капоне от Чикаго ще укрепва ЦСКА!

Преди  години една братовчедка, каято се прави на певица, се ожени за много спорна личност в съседна Сърбия. Става дума за Аркан, който забогатява в печалните сръбски междуособици и някои го смятат за герой, други за криминална личност. После  Аркан стана благодетел на махленски футболен отбор от Белград, където беше израсъл,  благодарение на което неговият  „Обилич” като светкавица от нищото стана шампион на Сърбия и  сензационно размаза  прочутите „Цървена звезда” и „ Партизан”. 

Естествено, както става обикновено, той беше разстрелян, а Цеца Величкович, както и в други подобни случаи, го наследи. И после я съдиха за незаконни футболни трансфери и други  стандартни футболни шашми, които са специалитет при подобни отбори.
От целият този ярко изгорял метеор „Обилич” сръбският футбол не спечели нищо. Напротив – днес и на запад от Тимок съседите, които имаха световен футбол,  живеят като нас  с добрите си спомени.

Не са малко футболните запалянковци, които и днес мечтаят да разцъфне от някъде паралия, който да спаси любимия им отбор от финансовия колапс, който днес е надвиснал над всичко живо, включително и над българския футбол. Но опита на пловдивския „Локомотив”, където във въоръжените междуособици между специфичните футболни меценати на нашето време паднаха двама или трима, не е за пренебрегване.  Жени, мъже, народ –  кой не им беше собственик…  

Някои карикатурни продажби и препродажби на футболните отбори приличат на  на копанарския пазар  на булки. Накичен обектът стои, минават разни и го опипват, какво ти значи тука Ботев или Локо, история и някакви си фенове…  От умствения багаж на собственика, от възпитанието и характера му, от привичките и пороците му, от алчността му, от мерника на снайпериста, от властите, с които днес е О.К. утре му правят проверка и откриват, че е организатор на престъпна група…  От много неща зависи щастлвият отбор с такъв спонсор …

Кой е готов до спонсорира  ЦСКА?

Като че десетилетие се препродава от лапи в лапи и ЦСКА,  и на всичко отгоре  като че попада на все по смотани и безпарични юнаци, за чиито уста никак, ама никак не е лъжица. Титаните се оказаха фирма с разклатено здраве, която с мъка плаща дори заплатите и таксите си. Тези дни се очертава ново ужасяващо събитие – депутатът Емил Димитров,  с един хотелиер  от някаква фирма „Централ 52” и Емил Зайчев от винарнската изба „Тера Тангра” регистрират  Акционерно дружество „ЦСКА Възраждане”, което има намерение да купи ЦСКА.  Оказва се, че те посъбрали и от други четири подобни гигантски фирми 300 000 лева като уставен капитал, за да направят регистрацията, после щели да събират още. Ако няма нещо скрито – това е направо издевателство. А скритото е много явно. Въпросът е за най-добрите терени в София, великолепната база на ЦСКА, каквато малко европейски дружества имат. Тя още не е частно-присвоена, още не е  наблъскана с казина и хотели, защото досега дори Васил Божков не успя да  обсеби това богатство и се отказа от ЦСКА. След година ЦСКА отново може да бъде препродаден, но този път на фирма  с уставен капитал от 5000, като отбор от шопската общинска футболна група, който ще си играе мачовете на общинската ливада.  

София - стадион ЦСКА

Преди това, обаче,  новата фирма може да бъде осъдена за плагиатство, защото има ромски футболен клуб „Наангле”, което значи „Възраждане”.  

Христо Стоичков ще играе ролята на камуфлаж. Но има още едно „но”. Премиерът е разговарял с руския „Газпром”, който, казват, е готов до спонсорира  ЦСКА.  Това вече е нещо. Не могат да застрелят Газпром, за пари да не говорим. Но как ще си сътрудничат тогава  слонът Газпром и г-н Зайчев от винарската изба като съдружници? Тайнство!

Освен лошият футбол в България има още поне няколкостотин проблеми без милост, които трябва да се оправят. Не знам защо някои от нас толкова се вълнуват от футбола. Но това е факт и ето, че и ние искаме да помогнем. Тези дни в Чикаго правим Инициативен комитет, който започва да търси внука на нашия знаменит съгражданин Ал Капоне, когото ще принудим, ако трябва с бухалка, да помогне с капиталите си. Той има много… повече от винарската изба Тера Тангра и Сие.


ОСЕМ МАЧА, ПОЛОВИН СТАДИОН ЗРИТЕЛИ /ОБЩО/

Само с търговия футбол не се направи.

Кой е този треньор, който би направил добър отбор, когато всеки нов сезон собствениците на клуба продават най-добрия играч и му стоварват купчина трансферни футболисти, които той трябва основно до обработва?

Не може да се играе български футбол без свои футболисти от футболните  школи, които у нас се стопиха.  Разчитайки прекалено на футболисти от странни страни и породи. 

Във втория кръг от тазгодишното наше първенство в отбора на „Лудогорец” се появиха  7  наемници. В „Берое” играха шестима чуждестранци. „Черноморец” бяха с четирма.  ЦСКА – внимавайте сега – отбор, чиито дългове го препарират и може да го изхвърлят от играта –  с цели седем!  Тия хора там непрекъснато се занимават с алъш-вериш на стока. Школата им издиша, вече не произвежда, а всички знаем, че там се създадоха едни от най-големите ни футболисти.
„Левски” не остгава назад – и той със седем! „Ботев” Пловдив  и Миньор с по  – петима… „Етър”, „Славия”, „Ботев” Враца – по петима! Десет  отбора с  53 /петдесет и трима/  шарени та писани анти-звезди от цялата ни футболна планета!

За да бъде картината пълна, да стане ясно колко много са обичани тези скъпо платени придошълци нека погледнем колцина са гледали мачовете.  На „Лудогоорец – Берое” е имало около 2000 зрители на трибуните, на супер мача „Черноморец” – ЦСКА – 7000, по нашата мярка много, на „Герена” „Левски” – „Ботев” Пд около 2000, „Локомотив” Пд – „Литекс” – 5000, Миньор Пк – „Ломотив” – Сф – 2500, Етър” – „Черно море” 2000, „Славия” – „Монтана” – 900, „Ботев” Вр – Пирин Гоце Делчев – 4000.

Или общо – 25 400 зрители , половин стадион. При това мачовете не се предават по телевизията…
 

Климент ВЕЛИЧКОВ, Чикаго
„България Сега”

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...