Българо-Американски център за културно наследство – пет години по-късно

Вече пета година Българо-Американският център за културно наследство в Чикаго води последователна и конструктивна дейност. Смяната на ръководния борд и на президентите не е никога спонтанна  или „наказателна”, както става при  парламентарните и правителствени промени, примерно, в България,  а се базира на спокоен анализ и преценка.  Анализ и преценка  главно на това доколко  хората от ръководния екип осъзнават мисията и целите на организацията и ще имат необходимото свободно от своите професионални задължения време, за да работят по широката програма, приемана в годишните планове на организацията.

Така предишната година начело застана известната българска пианистка в САЩ Ани Гогова. Но ето че през 2012-та година концертите  на президентката се увеличиха многократно и  всички единодушно решиха на състоялото се на 18 ноември годишно отчетно изборно събрание да и дадат „Таймаут” и Кина  Бъговска  отново да поеме не леката отговорност да бъде начело.

Погледнато реално – рядко се намира  друга подобна обществена организация, която да разполага с толкова ерудирани хора, каквито съставят новоизбрания  Борд, изявени професионалисти в своята основна  работа, хора с определени достижения и авторитет.

Президентът Кина Бъговска е възпитаник на Националната художествена академия в България и на авторитетната полска художествена академия в Лодз, член е на Съюза на българските художници и на Съюза на българските журналисти, била е почти двадесет години преподавател в Националното художествено училище в София, сега преподава в американско училище и колеж, член е на известната американска  ARC Gallery, има над 70 самостоятелни изложби в България, Европа и САЩ, нейни картини са получавали годишни призове във България и САЩ. Тя е сред създателите  и публицистите на българската преса от 2001 година досега.

Пианистката Ани Гогова в днешно време, самостоятелно и в камерен състав е сред най-продуктивните и авторитетни пианисти  в Чикаго, с концертна дейност в Европа и САЩ, била е преподавател в Университета Рузвелт, работи и като продуцент. Ирина Гочева, възпитаник на  Академията за музикално и танцово изкуство, заедно с Тодор Гочев е създател и хореограф на един от най-силните фолклорни състави в Америка – Българският ансамбъл „Хоро” с множество спектакли зад гърба си, последния от които беше истински празник за Чикаго. Елена Табакова, президент на сдружение Български музей в Чикаго е специалист -етнограф с дългогодишна практика в България.  Добри Карабонев, познат със своята артистична и режисьорска дейност, създаде в Чикаго театър „Апостоли”,  режисьор и актьор, включен в алманаха на писателите зад граница. Хриска Перфанова е директор и преподавател в българското училище „Нов живот” в Чикаго. Дани Панкова – с финансов и организационен опит в работата с организации с идеална цел в Чикаго, Пламен Тодоров е завършил Икономика, Международни отношения и Висша военна академия, след работата си във Военното министерство се занимава с частен бизнес. Маргарита Иванова е завършила колежа Де Пол за мениджмънт на здравословно хранене.

Българо-Американски център за културно наследство - Чикаго

В отчетния доклад за изминалия период  Ани Гогова изтъкна добрата организация и планиране на приоритетите на организацията, ролята на БАЦКН  като обединител на българите в Чикаго. Гарантирана е и финансовата стабилност на центъра, за пръв път е получен грант, общо във финансовата сметка има повече основни средства от миналата година.

В широката гама от успешни дейности се открояват: добрият резонанс от организирания Коледен концерт , честването на Васил Левски и Трети март, който празник е най-многолюдният и добре организиран досега български  ден в САЩ, благодарение и на съвместната организация с генералното консулство на България в града.

Организацията е работила много добре с училищата в Чикаго, където са правени  викторини, състезания.  БАЦКН участва в срещата с президента Росен Плевнелиев, в украсяването на българка елха  в Музея на науката и техниката в Чикаго, заедно с 50 още елхи на етносите от цял свят, които живеят в Чикаго. За украсата помогнаха и 150 ученици от българските училища.

Сред  приоритетите в дейността на БАХЦ  през 2013 година са създаването на офис,  връзки и конкретна съвместна дейност с други обществени организации и най вече по- активно излизане на дейността на организацията извън българската общност. Повече  ангажиране в дейностите на студенти – доброволци и други наши сънародници, които разполагат с известен опит и свободно време.

Гост на организацията бе  и Виолета Желязкова, основателка на известния със своята активна дейност български център в Бостън „Мадара”. Тя сподели своя опит, в който прозира нещо много перспективно – близките отношения с американски културни и образователни институти.

В свое изказване Кина Бъговска постави акцент на възможностите, които сега се откриват пред Организацията  – след  добрите контакти създадени при срещата, организирана от консулството с директора на Дирекция „Нови Американци”. Нашият гост на тази среща очерта  непознати досега за общността ни пътища за успешно сътрудничество. Тя представи нови лица, на които ще може да се разчита в бъдеще, като Пламен Тодоров, който вече е и член на борда на организацията, Маргарита Иванова. Красимир и Ангел Сапунджиев  бяха приветствани с овации, заради тяхната готовност доброволно да помогнат за създаването на действен и комуникативен сайт на БАЦКН. Ангел многократно се е включвал като спонсор в различни прояви.

Изказаха се още Ирина Гочева, Хриска Перфанова, Елена Табакова,  Добри Карабонев и др.

Новият борд на директорите се състои от 9 човека и те са следните: Кина Бъговска, Ани Гогова, Дани Панкова, Иринка Гочева, Хриска Перфанова, Пламен Тодоров и Маргарита Иванова.

Ани Гогова изказа благодарност от името на организацията на борда на директорите, на членовете и всички, които са се включвали в нашите дейности, на борда на съветниците, най вече в лицето на Митко Чалъков,  на Генералното консулство, в лицето на Симеон Стоилов за активното сътрудничество и морална подкрепа, на Българо Американската Асоциация за нейната методическа и обществена помощ, на нашите спонсори;  Русен Русев, Маги Барашка, Светлозар Момчилов – собственик на „България сега”, вестникът  с най- силната обществена трибуна на живота в Чикаго, на Петранка Стаматова за безвъзмездно отразяване на дейностите на БАЦКН в Eurochicago.com.

На събранието имаше и гости, които специално дойдоха да гледат филма за Владимир Д. Майстора, предоставен на организацията специално от известната режисьорка, Мая Вапцарова. Така и ние в Чикаго скромно отбелязахме 150-тата годишнина от рождението на великия художник на България, свързан с Чикаго, където е живял четири години.

На своята пета годишнина Българо-Американският център за културно наследство отчете, че има какво да даде и направи не само за българската общност като капацитет и знание, заедно с всички други организации и очерта своите обещаващи перспективи през следващата 2013 година.

Климент Величков
В. „България Сега”, Чикаго

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...