“Do you want to know a secret” /с кларинет и пиано/

Мария-Елена – Инфантино е сред най-артистичните натури, които може да срещне човек в нашия днешен свят. Един изискан портрет на бъдещето – свободен дух, творческа всеотдайност, любов и доброта към хората.

Мария Елена Инфантино– Сега съм в Рим – пише от Свещения град, –  а от вторник ще бъда в Лондон. През тези месеци пътувах насам-натам… На 1 август бях в Малта да се запозная с Род Стюарт и да присъствувам на концерта му. На 8 август пях в Лондон, на Balham Street festival. Тук дойде и Doris Roberts от Холивуд. Получи се интересен и приятен Фестивал за всички – и за изпълнителите и за посетители.

После от 12 до 23 август отидохме с майка ми в Родопите, в Хвойна. Събрахме се с нашата фамилия. Бяхме заедно с вуйчо ми – проф. Никола Килимов.

Разбира се, беше хем ваканция, хем работа, защото там искам  да организирам няколко проекти за 2011 година.

Утре се връщам в Лондон, където ще работя с моя мениджър по проекта за честването на баща ми – „Инфантино и приятели” /”Infantino and friends”/, което ще бъде представено на 23 януари 2011 в Leicester square theatre – London. Също така вероятно и в София през 2011 г.  В този момент се водят разговори с директора на Софийската опера  г-н Пламен Карталов.

Много се радвам на предстоящия 28 октомври! Това е световно събитие! Става дума за 50-годишнината на Beatles! Ще участват Dame Shirley Bassey,Tony Christy и други именити изпълнители. Аз ще пея “Do you want to know a secret”. Тази прекрасна песен на Бийтълс! Ще я направя в мой стил. С кларинет и пиано!

Много съм ентусиазирана от всичко това. Подготвям се и артистично и физически. След като дишах омагьосващия въздух на Родопите бях и по италианските плажове за малко повече енергия от слънцето! Така че да имам супер-силен  глас на 28 октомври!

Още не мога да си дам сметка за мащаба на това събитие. Ще го усетя в себе си, ще се втурне върху ми като буря пет минути преди да стъпя на сцената – така става и това ме прави щастлива!

Връщам се с голямо удоволствие в Лос Анджелис. Ще бъда там от 2 ноември до 14 декември. Колко силно искам да видя по-бързо всички вас – моите американски приятели –  от Западния и Източния бряг – и от Чикаго, разбира се!

Обичай – и ще бъдеш силен!

Няма да повярвате!

Сигурно знаете от старите хора, че  Господ-Бог понякога, замислен за нещо и разсеян… а може и с някоя скрита, по-далечна цел… изсипва някому повече, доста повече, от своята Божия Благодат.  „Е, дал му Господ много на този човек” – казват в този случай старите хора и доволно кимат с глава.

Човекът се казва Мария-Елена  Инфантино. В нашия случай. Нищо и никакъв ръст – 159 сантиметра. Треньорите изобщо не ги забелязват тези с такъв ръст, но истинските мъже ги класират на първо място. А точно за Мария-Елена  биха отредили и някоя златна купа.

Разказва ми къде е живяла и къде се е учила. Разбира се – в тези градове, в чиито опери  са пели баща й и майка й…

На 2 години – в Милано. На 5-6 години – в Швейцария,  после в Рим завършва френски /а не италиански/  лицей,  наречен, струва ми се, „Шатобриян”. През 1997 г. печели престижната награда „Пеещите деца на Италия”.  На 16 години играе в един от театрите на Вечния град шекспировата Жулиета.  После отива да учи в Лондонската академия за драматично изкуство. Има роли в пиесите на Чехов, Лорка,  Лопе де Вега, участва в мюзикъли. Прави телевизионни филми по Бергман и версия на  Крал Лир…  Няколко години е във Виена.  Седем – в Лондон. В Рим – две ли бяха или повече? Още две в Милано. В Швейцария  – и там… Списъкът е дълъг, сигурно изпускам нещо. Но и това стига.  

Не е пренебрегната и Америка. Тя се вписва в нейния любим  „професионален триъгълник на изкуството” – Лондон- Рим – Лос Анджелис.  В „Града на Ангелите” тя се учи и в прочутата театрална Бевърли Хилз школа, където постоянно, от много години, идват и много „добре изучени актьори”  – за да вървят винаги в крак с новото и модерното в театъра. „Даже Дъстин Хофман идва – каза събеседничката ми. – Наистина е приятно да общува човек с такива отдадени на изкуството хора, още повече, че от това се помъдрява”…

Говори английски, френски,  италиански, испански. И български. Странно е да го нарече „роден език”. По-точно може да се каже „майчин”. Никога не е учила български в училище – никога и никъде. Научила го е и дълги години го е говорила само с майка си в къщи. И си служи с него като с Калашников – без запъване и без грешка!  И, вярвайте ми, без сенчица на акцент! Направо да онемее човек, когато Мария-Елена говори!

В този феномен има значение и тренираната актьорска памет.  Такива като мене и  известният ”модерен ляв” нападател на „Барселона” и  България, наречен  Христо Стоичков , едно стихотворение наизуст учим половин година, а английският ни, след многогодишно скитане по чужбина, става само за майтап сред приятели и по медиите… Но Мария-Елена учи ролята си в „Ромео и Жулиета”, например, за седмица и цял един български език – като на шега в детската си количка и сутрин на закуска в кухнята.

Мария-Елена  е дете на оперно семейство. Майка й – Райна Николова – Инфантино е…  как да го определим… може би – световна оперна певица от български корен. По-точно родопски корен –  от Хвойна, до Пампорово.  Учила е в римската „Санта Чечилия”. На 24 години печели  наградата във Венеция за най-добра оперна певица. С Марио Делмонако, пеят  Отело и Дездемона. Има голямо приятелство с Райна Кабаиванска. После на „Фестивала на двата свята” в Сполето Райна среща  прочутия по него време италиански певец  Луиджи Инфантино.

Горещият сицилианец , партньор в много опери на Мария Калас, писал музиката за филми на Копола,  за шедьоври от Франческо Рози  „Лъки Лучано”, „Горчивата Сицилия” и пр. печели сърцето й и така се стига до… 1984 г., когато на белия свят се появява и  Мария-Елена.
В памет на Луиджи Инфантино през 2011 г. в Лондон, както и по други концертни зали, където е гостувал, „Тенора на грацията”, както го определи Павароти, ще има паметни концерти.

London Concert Beatles 2010А на 28 октомври в Лондон, в едно от музикалните събития на годината – честването на петдесетгодишнината от музикалната кариера на Бийтълс Мария-Елена ще бъде на сцената с един от най-популярните хитове на великите юбиляри.

Колкото повече пее – толкова повече лети! Това е животът й. От ланшния септември до сегашния  има около 40 полета. Средно на всеки 10 дни тя прелита  под  Бога, който й е дал таланта и силите да бъде драматична актриса, оперна певица, звезда на мюзикъли, да прави музика и музикални концерти и да участва в тях. Актриса е, която пее. И сама интерпретира песните, които изпълнява. Работи в някакъв транс, без да губи темпо, без да губи сили. За три дни подготвя следващия си концерт „Когато обичаш това, което правиш – казва, – възможностите ти са двойни”

Климент ВЕЛИЧКОВ

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...