Д-р Антония Първанова поставя отново въпроса за семейното планиране и репродуктивно здраве в европейския и международен дневен ред

10.07.2012 г., Брюксел. В навечерието на Световния ден на населението, д-р Антония Първанова ще бъде домакин на събитие в Европейския парламент, с което ще стартира серия от дебати относно достъпа до семейно планиране в развиващите се страни. Краят на серията от дискусии ще бъде отбелязан с международната среща на върха в Лондон на 11-ти юли на тема семейно планиране. Тя е организирана от Обединеното кралство и Фондация „Бил и Мелинда Гейтс”, с подкрепата на Фонда на ООН за населението (UNFPA) и други партньори. Събитието в Европейския парламент и срещата на върха в Лондон стартират кампания за повишаването на достъпа до животоспасяващи медицински услуги и информация, свързани с раждането и семейното планиране. Целта на кампанията е до 2020г. броят на жените в най-бедните страни, имащи достъп до репродуктивни здравни услуги, да се увеличи със 120 милиона.

Въпросът за семейното планиране и достъпа до репродуктивни здравни услуги дълго време беше пренебрегван от международната общност и се очаква, че на срещата на върха в Лондон ще се постигне значителен напредък на международно ниво в справянето с този проблем. В днешно време повече от 200 милиона жени и момичета в развиващите се страни, които не искат да забременеят, нямат достъп до контрацептиви, информация и услуги. 99% от майчината смъртност се наблюдава в развиващите се страни, докато в същото време се оценява, че на всеки две минути по една жена умира в резултат на усложнения, свързани с бременността.
 
В навечерието на събитието д-р Антония Първанова заяви: “Ние сме тук днес, за да демонстрираме ангажимент и за да поискаме от международната общност да предприеме необходимите мерки по един въпрос, който дълго време се пренебрегва от политиките ни за развитие. Искрено се надявам, че срещата на върха за семейното планиране ще предостави възможност за постигане на фундаментални и животопроменящи резултати, които ще подобрят здравето на жените и момичетата и ще допринесат за по-здравословни и проспериращи нации”.
 
С оглед на по-широкото социално въздействие, осигуряването на достъп до семейно планиране за жените и момичетата ще има значителен ефект: семействата стават по-здрави, икономически по-стабилни и по-добре образовани. Почти една четвърт от момичетата в Субсахарска Африка отпадат от училище заради нежелана бременност. Всяка една допълнителна година образование за момичетата над средното ниво увеличава с между 10% и 20% евентуалното заплащане на момичетата. Когато жените получават доходи, те реинвестират 90% от тези доходи в техните семейства, в сравнение със само 30 до 40% средно за мъжете.

Десислава Кузманова
ПР агенция Nuveo Communications

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...