Запознайте се със „Заедно в час”

Евгения Пеева от „Заедно в час” (Teach For Bulgaria) пристига в Чикаго в началото на тази седмица и ще остане в града до 21-ви юни. Евгения е основател и Изпълнителен директор на „Заедно в час” – неправителствена организация, която работи за предоставянето на качествено образование на всяко дете в България. Организацията е част от международната мрежа Teach For All, която стартира на база на дългогодишния успешен опит на Teach For America и Teach First UK. „Заедно в час” стартира работа по инициатива и със сериозната финансова подкрепа на Фондация „Америка за България”.

Заедно в часМеждународните изследвания показват, че качеството на българската образователна система рязко се влошава по показателите четивна и математическа грамотност, както и се открояват съществени различия в постиженията и възможностите пред децата и младите хора в зависимост от типа училище, което посещават, тяхната семейна и обкръжаваща среда, населеното място, в което живеят и неговите социално-икономически особености. „Заедно в час” е единствената организация в България, която директно адресира сериозните пропасти в образованието – големите разлики в качеството на учебния процес и постиженията на учениците, недостига на млади и мотивирани учители, ограничените възможности пред учениците резултат на образованието, което получават. За целта „Заедно в час” привлича, обучава и подкрепя талантливи, успешни и вдъхновяващи млади хора, които посещават две години на учителската професия и преподават на ученици от 5-ти до 12-ти клас в някои от най-нуждаещите се училища в страната. Първите учители по програмата започнаха работа от учебната 2011/2012 година в 7 населени места,  обхващайки над 2000 ученика. Техните резултати са вече налице – академичните постижения на учениците значително се повишават; те самостоятелно инициират и осъществяват разнообразни проекти и инициативи; участват в международни проекти и само поставят високи цели и очаквания пред себе си и класа си.

За последните успехи на „Заедно в час” с работата с учениците можете да гледате първите три епизода от първия уебсериал „Училищни истории” тук. Резултатите в края на годината са наистина впечатляващи: ученици, от които най-малко е очаквано, постигат високи резултати на външните оценявания; организират разнообразни събития като Модно шоу и Турнир по умбол в Самоков или се подготвят за летен проект в Кипър. Втората група от 40  млади и мотивиращи учители ще започне работа в класните стаи от началото на новата учебна година. С тях очакваме да обхванем над 6 000 деца в още повече населени места и така да се доближим с една стъпка до постигането на нашата мисия – качественото образование за всички деца в България.

Евгения търси възможности за срещи с представители на българската общност в Чикаго, които биха се заинтересували от каузата и работата на „Заедно в час”. За повече информация и заявяване на интерес за среща, пишете на „Заедно в час” тук.

Заедно в час

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...