Максим Минчев – генерален секретар на Световния съвет на информационните агенции

Шестият Световен конгрес на информационните агенции през 2019 г. ще се проведе в България

Петият Световен конгрес на информационните агенции (News Agencies World Congress – NAWC), който през тази седмица събра в столицата на Азербайджан Баку ръководителите на около 100 новинарски агенции от 5 континента, избра генералния директор на Българската телеграфна агенция Максим Минчев за генерален секретар на Световния съвет на информационните агенции. Минчев наследява досегашния генерален секретар Уфе Соренсен (от информационната агенция на Дания), който заемаше този пост 13 години. Президент на Световния съвет на информационните агенции е директорът на британската осведомителна агенция Прес асосиейшън Клайв Маршал.

БТАТова е третото голямо признание за Максим Минчев през тази година: в началото на септември той бе избран за президент на Асоциацията на информационните агенции от Балканите и Югоизточна Европа и на Асоциацията на информационните агенции от Черноморския регион.

„Това всъщност е признание за Българската телеграфна агенция, която е една от най-старите информационни агенции в света и участва във всички международни медийни структури” – каза генералният директор на БТА Максим Минчев.

Петият Световен конгрес на информационните агенции е взел и решение да проведе следващия си Шести конгрес в България. Той ще се състои през 2019 г.

Световният конгрес на информационните агенции се провежда от 2004 г. на всеки три години. На него се обсъждат практики и методи, подобряващи условията за работа на журналистите, обменят се идеи за развитие на агенциите и съвместни инициативи. Неизменна тема е и бъдещето на осведомителните агенции – как да отговорят на променящите се нужди на своите клиенти и абонати, как да си партнират с вестниците и социалните мрежи. Първият конгрес се провежда в Москва, когато руската информационна агенция ТАСС празнува своята 100-годишнина. Домакин на втория конгрес е испанската агенция ЕФЕ. Третият конгрес е организиран от Националната информационна агенция на Аржентина ТЕЛАМ. Саудитската национална агенция СПА е домакин на четвъртия Световен конгрес на информационните агенции, който се провежда в столицата на Саудитска Арабия.

Форумите на NAWC, на които като гости участват и представители на ООН и ЮНЕСКО, съвпадат с възлови моменти от променящия се свят през последните 12 години и свързаните с това предизвикателства пред медиите.

Петият Световен конгрес на информационните агенции се проведе под мотото „Нови предизвикателства пред информационните агенции”. Президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев лично приветства делегатите на Конгреса. Във видеообръщение към участниците генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова подчерта засилващата се роля на качествената журналистика за гарантирането на свободата и правата на човека.

Дискусиите на Конгреса протекоха в няколко сесии: “Бъдещето на консумацията на новини”, “Информационните агенции и предизвикателството на новите технологии и социалните медии”, “Иновации в новинарските агенции”, “Обучение на журналисти за мултимедийното бъдеще”, “Защита на мисията на журналистите: свободен достъп и безопасност в конфликтни зони”. Акцент на дискусиите бяха проблемите на журналистиката, която в момента преживява бърза трансформация, както и формите на сътрудничество между новинарските агенции и различните социални медийни платформи. Конгресът подчерта засилващата се роля на обществените информационни агенции по света. Те са главният ориентир в огромния медиен лабиринт, най-надеждният източник на достоверна и професионално поднесена информация. Затова и в повечето държави се инвестира в технологичното им обновление, разширява се мрежата им от пресклубове и кореспондентки центрове по света, които се превръщат и в средища за лансирането на националните приоритети в различни области – от икономиката и енергетиката до културата и образованието.

Петият Световен конгрес на информационните агенции прие и декларация в защита на журналистическия труд.

 

БТА

 

You may also like...