Оперната певица Мариана Попзлатева: За мен пеенето е красота, а музиката – креативност!

 

Мариана Попзлатева, която преди време завладя оперните сцени в Испания, в последните десетина години живее в Лос Анжелис, където предизвиква възторга не само на българската публика, но и на любителите на операта от всички нации, които живеят в този мултиетнически град. Създаденото прекрасно приятелство между българската оперна певица и публиката в щат Калифорния дава възможност не само мнозина да я слушат на живо, но и да разговарят с нея, да я поздравят за нейните успехи.

Българската оперна певица в САЩ Мариана ПопзлатеваКато всеки велик творец Мариана е скромна, любезна и отзивчива. Винаги ще намери поне няколко минути за разговор със сънародниците, за кратки и вълнуващи спомени за България, родителите и приятелите, които са останали там. Нейният топъл глас, красота и артистичност са три елемента за успех в съвременното оперно изкуство, които рядко могат да се съберат в една личност. Затова интересът към нейните гостувания е все по-голям, аплодисментите – все по-продължителни. А музикалните авторитети тук я наричат „ чудо ” заради изключителните й гласови данни, музикалност и театралност.

Убедена, че музиката създава хармония и високи стремежи у хората,  неотдавна Мариана създаде „European Arts Theater”. За този театър, за себе си и своето изкуство, за музиката като феномен на човешкото общество стана дума в настоящето интервю.

– Мариана, как успяхте да завладеете публиката в Калифорния? 

Калифорнийската публика е много претенциозна. Трябва много да се работи по текста, за музиката, за режисурата, за диригента, за партньорите… Репетирам дори и пътувайки в колата, разбира се въображаемо.

 

– Би ли посочила някои от музикалните инициативи, с които си ангажирана напоследък?

– Да, това са участията ми в  „Музикален маратон”, организиран от кмета на Холивуд, в „Шести концерт – Калман”, в серия концерти в Бевърли Хилс, West Холивуд парк, в солистични концерти със своите ученици от различни народности, между които има и българчета, с преподаваните от мен музикални уроци по пеене, музика и солфеж. Аз съм една частица от многобройните българи, живеещи и работещи в този удивителен град Лос Анжелис.

 

– Коя роля не можеш да забравиш?

– Тя не е една: Queen of the Night от “Magic Flute”, Nessun Dorma от “Turandot” , Sempre libera от “Traviata” , Ave Maria – Schubert и още доста други, както и моето участие с партньори артисти в Американското шоу “Circle de Soleil” с ролята Christina от “The phantom of the Opera”. Това е едно интересно шоу на специален грим, костюми, хореография на митове на „кокили”. Уникално шоу, което няма да забравя цял живот.  В тази роля има синтез на музика, драма и естетика, едно начало на ново изкуство

 

– Мариана, казват, че детството до голяма степен оформя чувствителността на всеки човек и влияе върху избора на професия …
Родена съм в Плевен, това е в една голяма равнина и песента се чува далече. Още на  4 години казах, че искам да стана оперна певица. Така и стана. Свирех на цигулка  в училищния оркестър, пеех в училищния хор. Много хора са ми помогнали в кариерата – на първо място родителите ми, от които съм наследила музикалност и артистичност. Учителите ми също…

 

– Те са развили твоят талант?
Не мога да кажа или да „припиша” на някой определен човек „заслугата”… но мога да заявя, че не съм избирала леките пътища и всичко съм постигнала с много труд, постоянство, борбеност и упоритост. И още: талантът, разбира се, е основно нещо, но музикалното и певческото творчество изискват голяма дисциплина, естетика …Не говоря много в деня на спектакъла, трябва винаги да спя най-малко осем часа. Пътят към успеха не е лесен.  Аз имам нужда и от хората, техният интерес ме изпълва с енергия и ентусиазъм и ми влияе положително. Пеенето е радост, защото ние пеем за хората.

 

– Мариана, имам възможност да Ви наблюдавам в „ролята” и на майка, която изпълнявате толкова успешно, колкото и тази на сцената като известна оперна певица…

– Моят син и дъщеря ми са много музикални, оперното изкуство не им е чуждо и те са критични, когато вокализирам. И двамата са ориентирани към балета и са ангажирани в училище, както и с продължителни репетиции, но намират време да ми помагат в къщи, защото добре знаят мисията на артиста, на певеца и твореца. Музиката ни осигурява много добър семеен климат и синхрон у дома.

 

– Музиката спасява ли хората?
– Разбира се. Това е една котва, която ни спасява винаги. В угрижения свят, в който живеем, музикалното изкуството е убежище и то прави света по-поносим, можем по-лесно да проедоляваме стреса.

– Мариана, това ли е целта на създадения от теб „European Arts Theater”?
– Да. Като майка, творец и музикален педагог смея да заявя, че духовният живот на децата, на младежите е пълноценен само тогава, когато те живeят в света на игри, приказки, музика, творчество. С този детски, младежки музикален театър и опера, искам да създам подходяща емоционална атмосфера за тяхната креативност.

 

 Нели Вичев, Лос Анджелис

 

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...