Златното клонче 2015 за Проф. Петя Бъговска

Световноизвестен музикант, солист и педагог проф. д-р Петя Бъговска (Prof. Ph.D. Petia Bagovska) е тазгодишният лауреат на наградата „Златното клонче”, която сайтът за изкуство и култура artnovini.com връчи за четвърта поредна година.

Златното клонче 2015 за Проф. Петя Бъговска

Тържествената церемония се състоя днес – в първия ден на Рождественските празници – в столичната галерия Savov. Призът беше връчен на виртуозната контрабасистка от големия български скулптор Ивайло Савов (Ivaylo Savov), който е автор на позлатената изящна статуетка.

ПЕТЯ БЪГОВСКА e завършила Националната музикална академия „Панчо Владигеров” (НМА) при проф. Тодор Тошев (1919-1993) – основател на съвременната българска контрабасова школа. След дипломирането си js специализира в Италия при маестро проф. Франко Петраки (Prof. Franco Petracchi).

Музикантката е представяла редица самостоятелни рецитали и е водила майсторски класове в много страни на Европа и Америка; удостоявана е с престижни награди от български и международни конкурси. Петя Бъговска е професор, доктор по изкуствознание, и днес преподава в НМА.

От 1989 до 1992 г. работи във Финландия, където активно концертира и същевременно е първи контрабас на Lappeeranta Symphony Orchestra в град Лаперанта.

В периода 2004-2006 г. живее и преподава в Wright College of Chicago в Съединените щати, изнася лекции в университети на Чикаго, Оклахома, Мичиган, Индианаполис, Филаделфия и Тексас. Работила е с Chicago Pop’s Orchestra, World Symphony Orchestra, Springfield Symphony и е била солист на Northwest Chicago Symphony.

През 2005 г. и 2007 г. представя България на Световните фестивали на басистите, които се провеждат в Мичигън и Оклахома.

От 2004 г. до 2015 г. участва активно в големи европейски фестивали в Полша, Германия, Чехия, Франция, Словакия, Дания и др., където се представя с рецитали и майсторски класове. Била е жури на национални и международни конкурси в България, Сърбия, Германия, Чехия, Словакия.

Изтъкнатата музикантка има два солови албума: Gallery (1999) и One bass, one woman (2005). Участвала е голям брой записи за радио и телевизия.

През 1999 г. издава монографията „Студия за контрабас”, а през 2011 г. книгата „Контрабас – традиции и бъдеще”. Организира бас фестивали в София през 2009, 2011, а преди месец – от 23 до 26 ноември, по нейна идея в столицата се проведе Академичен бас фест 2015. Във мащабния форум взеха участие изтъкнатият румънски музикант Петру Юга (Petru Iuga) – контрабас, Богдан Станев ­- пиано, както и магистри и студенти от класовете по контрабас на проф. д-р Петя Бъговска и на доц. д-р Цветомир Лазаров.

Със своята работа изпълнителката създава традиции за съвременните бас ансамбли, като дейността й и е високо оценена навсякъде по света. Много от студентите й, сред които са 19 носители на национални и международни награди, работят в престижни оркестри у нас. В статията La Voix Bulgaire – Petia Bagovska, публикувана в Double bassist (London, 2000) – едно от водещите специализирани списания в света, авторът я поставя сред „жените-новатори, чиято дейност като педагог, солист и музикант, е с изключителен принос за развитието на световното контрабасово изкуство…”

На нейната личност и творчество са посветени десетки материали в български и чуждестранни медии. През февруари 2014 г., най -престижното международно издание за струнни инструменти – The Strad (London), направи специално интервю за постиженията й като изпълнител и педагог.

От 2012 г. до 2015 г. проф. Петя Бъговска е председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци в България. Член е на Изпълнителния комитет на Международната организация на музикантите – FIM.

Текст и снимка: artnovini.com

 

You may also like...