ГЛАСОВЕТЕ НА ДЕЦАТА – Интерактивна изложба на учениците от българските училища в Чикаго

ARC Gallery – една американска галерия в Чикаго, с 40 годишна история отвори вратите си за нашата българска, детска интерактивна експозиция – ГЛАСОВЕТЕ НА ДЕЦАТА. Куратор на изложбата е Кина Бъговска – художник и преподавател по изобразителни изкуства.

Какво видяхме? Не само прекрасни рисунки на децата от българските училища, но и надникнахме в техните съкровени мечти, изписани собственоръчно от тях самите. Децата сътвориха пред очите ни, по време на дискусията тази планета, в която те биха били щастливи.

Организатори бяха АРК галерия в Чикаго, заедно с Българо американски център за културно наследство, с участието на учениците от българските училища, с подкрепата на Генералното консулство в Чикаго.

ГЛАСОВЕТЕ НА ДЕЦАТА - Интерактивна изложба на учениците от българските училища в Чикаго

Кина Бъговска: “Ресурсите на планетата ни са изчерпани почти една трета и статистиките не са оптимистични за бъдещето. Казваме, че, децата са нашето бъдеще, но ако така върви светът дали за тях ще има бъдеще? Не съм песимист, но защо да не се опитаме да разсъждаваме на глас и колкото повече гласове, толкова повече идеи, повече решения. А всъщност идеята ми беше този път да дадем думата на децата и да се опитаме да се вслушаме в техните гласове, нали бъдещето е тяхно.

Така се роди този проект, ГЛАСОВЕТЕ НА ДЕЦАТА, за който искам да ви разкажа накратко. От както се появиха българските училища в Чикаго и аз попаднах като арт учител там, открих с изненада за себе си, че да се работи с малки деца (понякога 4-5 годишни) си е не само удоволствие, но и истинско предизвикателство. Имах чувството, че аз научавах повече от децата и започнах да променям методите си на обучение, съобразявайки се с необхватния, нестандартен потенциал на децата. Докато в колежа възрастта на студентите ми стигаше и до 70 години, беше по-лесно да кажа: – нарисувайте къщите да се виждат под линията на хоризонта, използвайки убежните точки. С децата е по-различно. Ако в ранна възраст ги затвориш между убежните точки, свършващи на хоризонта, ще ограничиш пространственото им мислене. Не трябва да блокираме въображението им, те сами ще намерят стандартите, когато пораснат.

Гласовете на децата! За какво си мечтаят, как си представят нашата планета? Можем ли да запазим водите чисти и да съхраним дърветата живи? Чуйте техните гласове, те са истински, те са искрени. Повярвайте им и ги подкрепете.”

“Гласовете на Децата” – детска худ. изложба в Чикаго from Dari Prodanova on Vimeo.

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...