1 април – Ден на шегата – Fool’s Day

Все едно как ще го наречем. Вижте как са се пошегували тук-там по света на 1 април. Може и да сте чували някои от тези случки, затова пък ние не сме слушали как вие сте лъгали или са ви лъгали „по приятелски” на този ден. Напишете ни – и ние да го напишем по страниците, та и други да се посмеят и да са по-внимателни други години…

Марадона купен от „Спартак” Москва

На 1 април 1988 г. съветският вестник “Известия” съобщава, че световноизвестният аржентински футболист Диего Марадона преговаря с отбора на “Спартак”- Москва. Руският клуб е готов да плати за гениалния нападател, който по това време играе в италианския “Наполи”, 6 милиона  долара, огромна за времето сума.  Асошиейтид прес веднага разпространява „новината” по цял свят.

Алабама със закон променя математиката

През 1998 г. в априлския брой на списание New Mexicans for Science and Reason е включена статия, според която сенатът на щата Алабама е гласувал за промяна на стойността на математическата константа пи от 3,14159 на “библейската му стойност” от 3.
Скоро статията се появява и в Интернет, след което обикаля света. Щатският сенат на Алабама осъзнава какво се е случило, когато започва да получава хиляди възмутени писма. Но статията, написана от физика Марк Бослоу, е нещо повече от първоаприлска шега. Тя е пародия на опитите на законодателите от Алабама (един от най-консервативните щати в т.нар. библейски пояс, в който животът е доминиран от евангелисткото протестантство) да забранят преподаването в училищата на Дарвиновата теория за еволюцията.

Айфеловата кула купена от американците!

През 1986 г. “Паризиен” шокира французите със съобщението, че е подписано споразумение за демонтирането на Айфеловата кула. Символът на Франция щял да бъде преместен на територията на Дисниленд, а на негово място щял да се появи модерен стадион, от който столицата се нуждаела, тъй като кандидатствала за домакин на летни олимпийски игри. Възмущението на хиляди французи нямало граници!

Еминем дава безплатен коцерт в Чатануга

През 2003 г. радиостанцията 98.1 KISS в Чатануга, Тенеси, подлъгва своите слушатели, че рапърът Еминем ще изнесе безплатен концерт на паркинга пред един от универсалните магазини в града. Съобщението води до невероятно стълпотворение и задръствания в града, като цялата местна полиция е мобилизирана в борбата със задръстванията.
Когато истината излиза наяве, част от възмутените слушатели на радиото търсят саморазправа с двамата диджеи, отговорни за шегата. Полицията се оказва по-бърза и ги тиква зад решетките, за да ги спаси от линчуване.

Химнът на Великобритания „Боже, пази Кралицата” се сменя с европейски,  изпълняван на немски

През 1999 г. програмата Today на Би Би Си Радио 4 заявява, че е взето решение британският национален химн “Боже, пази Кралицата” (God Save the Queen) да бъде заменен от общоевропейски химн, изпълняван на немски. Новият химн, който бил пуснат по радиото специално за слушателите на Today, бил изпълняван от хора на немското училище в Лондон на фона на музика на Бетовен.
От кабинета на принц Чарлз светкавично позвънили в редакцията на радиото и застрашително поискали да им бъде изпратен на минутата  диск със записа на новия химн…

Полет на 1 април

На 1 април 1976 г. британският астроном Патрик Мур заявява по Би Би Си Радио 2, че в 9,47 ч ще станат свидетели на изключително рядко астрономическо явление – планетата Плутон ще мине зад Юпитер и ще породи гравитационна аномалия, вследствие на която земното притегляне ще отслабне. Мур уведомил слушателите, че ако точно в този момент подскочат във въздуха, ще изпитат неподозирана лекота. В 9,48 стотици хора вече звънели в радиото, за да съобщят, че те са изпитали необикновеното усещане. Една жена дори заявила, че тя и нейните приятелки се издигнали над фотьойлите и си полетели из стаята известно време…

Жените да не се мотаят край телевизорите по време на мач!

Британският вестник “Дейли Мейл” отбелязва първия ден на април през 1982 г. със статия, озаглавена “Повредата не е във вашия телевизор, а във вашия сутиен” (Do not adjust your set – it could be your bra!).
В нея се обяснява как голям производител пуснал на пазара сутиени с необичаен дефект. Банелите им били изработени от специална медна тел, предназначена за противопожарните аларми. Когато въпросната медна тел влезе в реакция с найлона и телесната топлина, тя създава статично електричество, което на свой ред смущава телевизионните и радиовълните.
В статията се казва още: “Смущенията в телевизионните предавания, от които през последните седмици се оплакват зрители от всички краища на Великобритания, са причинени не от необичайни атмосферни условия, а от специфичните сутиени на дамите”. Вестникът призовава жените да се подложат на прост тест, за да установят дали техният сутиен е от въпросната партида: “След като носите сутиена поне половин час, свалете го и го размахайте над телевизора”. Статията е илюстрирана със снимка на модел, която размахва сутиена си над телевизора. След като прочел статията, главният инженер на “Бритиш Телеком” светкавично наредил на колежките си да проверят какъв тип сутиен носят. Хиляди мъже, които следят със затаен дъх мачовете на „Манчестър Юнайтед”, „Челси” и „Арсенал” веднага прогонили жените си поне на 10 метра от телевизорите или насилствено им смъкнали сутиените…

Бейзболна техника от тибетски манастир

През 1985 г. сп. “Спортс илюстрейтед” публикува съобщение, че бейзболният тим “Ню Йорк метс” се е сдобил с питчър, който може да хвърля топката с рекордната скорост от 270 километра в час. Изданието твърди, че играчът се е научил на това в тибетски манастир.  

Нелсън Мандела говори с фалшив Тони Блеър

През 1998 г. Ник Тъф, водещ в английското радио Kix 96, звъни по телефона на южноафриканския президент Нелсън Мандела, представяйки се за британския министър-председател Тони Блеър, чийто глас умело имитирал. Мандела започнал много активно да се ползва от възможността да изкаже редица свои мнения по важни политически въпроси. Едва в края на разговора Тъф споменал, че на практика и двамата участват в първоаприлска шега, след което Мандела просто тряснал телефона и никога повече не споменавал за случката.

Сменят лика на символа Биг Бен

Прочутият часовник Биг Бен, един от символите на британската столица, попаднал в епицентъра на друга първоаприлска шега. През 1980 г. Би Би Си излъчва репортаж, според който часовниковият механизъм на Биг Бен, по предложение на тяхната редакция,  ще бъде заменен с кварцов, а камбаните и циферблатът щели да отстъпят място на дигитален дисплей. Причината? Така Биг Бен ще е в крак с времето. Веднага последвала буря от възмутени британци, които заплашили, че никога повече няма да четат, слушат и гледат  новините от такава продажна и глупава институция като тяхната…

“Титаник” на хоризонта!

През 2001 г. хиляди англичани били подмамени да се съберат на ветровита и както ще се окаже – опасна скала в Бийчи Хед, източен Съсекс, с надеждата да зърнат копие на прочутия презокеански лайнер “Титаник”.
Виновник за това било радио Southern FM, което обявило, че на първи април в толкова и толкова часа, копие на “Титаник”, спуснато на вода в корабостроителниците AFD, ще прекоси Ламанша.
Хората заприиждали отдалеч, някои дори изминали повече от 100 км., за да видят кораба, и полицията се видяла в чудо. Дори заградила района и въвела нещо като пропусквателен режим. Огромната скала не издържала тежестта на събралото се множество и се пропукала. Слава Богу, всичко завършило благополучно, тъй като скалата се срутила в морето едва няколко дни по-късно.

Паника в Аляска

Има край градчето Ситка в Аляска един „спящ” вулкан, за който постоянно се говори, че може да се „събуди”.  
На 1 април 1974 г. над кратера се издигат облаци черен дим, които хвърлят в паника местните жители. Бързата проверка показва, че в кратера горят стотина стари автомобилни гуми, подпалени от местния шегаджия Порки Бикар.

2 000 големи бели акули в езерото Мичиган!

През 1981 г. вестник “Хералд Нюз” в Роскомън, Мичиган, съобщава, че в най-скоро време в Мичиган ще бъдат пуснати 2 000 акули. Това било част от програма за “задълбочено изследване на размножителните навици на няколко вида сладководни акули”. Щели да са “големи бели акули, сини акули и акули-чук”, които първоначално щели да “изяждат по 10 кг риба дневно, а впоследствие и повече”. Вестникът изразява и загрижеността на местни официални лица, според които акулите можело да свикнат да се хранят и с човеци…  “Хералд Нюз” получава стотици възмутени писма в отговор на тази първоаприлска шега.

Не пийте кола от кутии в синьо!

На 1 април 1996 г. компанията Virgin Cola информира обществеността, че грижейки се за здравето на своите клиенти, е разработила революционна технология, която вече е вградена в кутийките с нейните безалкохолни напитки. Когато срокът на годност на кόлата изтичал, течността в кутийката реагирала с метала и цветът му се променял от червен в яркосиньо. Затова от Virgin Cola предупреждавали клиентите да не купуват сини кутийки. На тази шега яростно реагирали конкурентите от „Пепси”, чиято опаковка на колата е яркосиня, но истината си е истина – продажбите им спаднали поне за месец-два…

Сан Сериф

През 1977 г. британският вестник “Гардиан” публикува специално приложение, посветено на Сан Сериф, малка островна република в Индийския океан. Статиите описват географията и културата на екзотичната нация. Двата най-големи острова се наричат Ъпър Кейс и Лоуър Кейс, столицата е Бодони, а държавата се управлява от генерал Пика. Други големи градове са Ариал, Емс и Порт Кларендън, най-голямото пристанище в Лоуър Кейс е разположено в Хелветик Бей, най-прочутият плаж е Кокобанана Бийч. Телефоните на “Гардиан” прегрели, тъй като хиляди читатели потърсили повече информация как да стигнат това идилично кътче в тропиците. Като разбрали за шегата хората останали покрусени не от това, че са излъгани, а че такова красиво място просто не съществува…

Сандвич за леваци и хора с леви убеждения

През 1998 г. Burger King публикува на цяла страница в “Ю Ес Ей Тудей” реклама на нов продукт – бургер за леваци (Left-Handed Whopper), предназначен за онези 32 млн. американци, които си служат по-добре с лявата, отколкото с дясната ръка. Според рекламата, новият бургер имал същите съставки като оригиналния Whopper, но те били завъртяни на 180 градуса , така че центърът на тежестта на сандвича да се падне отляво за по-голямо удобство на леваците.
На следващия ден Burger King публикува прес съобщение, което разкрива, че бургерът за леваци е първоаприлска шега, но това не пречи на мнозина да влизат в заведенията от веригата, търсейки новия сандвич. Някои го търсели и по идеологически причини – били с леви убеждения. Тогава се появило потребителско търсене и у политическите им опоненти – много други клиенти започнали да искат “сандвич за десняци”, още повече – за „републиканци”…

Дали е вярно, че англичаните са най-лековерните хора?

Очевидният факт, че англичаните са най-лековерният народ, е оценен по достойнство от Бе Ем Ве. По традиция на всеки 1 април баварският производител на автомобили публикува на страниците на британската преса реклами, описващи несъществуващи технически нововъведения. Веднъж става въпрос за миниатюрна чистачка, която чисти емблемата на предния капак, друг път – за изобретяването на автомобил без волан, който се управлява с гласови команди и с поглед, за предно стъкло, от което насекомите отскачат, без да се размажат, за гуми, които се помпат от арматурното табло, за система, която лъже полицейските радари, че скоростта, с която се движи автомобилът, е по-ниска с 30 км/ч от реалната, или за технология, която изписва думите на водача на предното стъкло, така че шофьорите, движещи се отпред, да могат да ги прочетат.

Не всичко е пари дори и за американците!

На 1 април 1996 г. шестте най-големи американски вестника, вклю­чително “Ню Йорк Таймс” и “Вашингтон Пост” публикуват на цяла страница обява, според която веригата заведения за бързо хранене Taco Bell е купила Камбаната на свободата (Liberty Bell, един от най-святите символи за американците, камбаната, която на 8 юли 1776 г. призовала гражданите на Филаделфия да се съберат на площада и да чуят Декларацията за независимостта) и тя вече ще се нарича Taco Liberty Bell.
Тогава стотици възмутени граждани се стекли към павилиона в Националния исторически парк във Филаделфия, където се пази камбаната, а журналистите атакували прессекретаря на Белия дом. Той обаче излязъл с чест от положението, заявявайки, че правителството е продало не само Камбаната на свободата, но и мавзолея на Линкълн, който вече щял да се нарича Ford Lincoln Memorial.
Най-голяма била печалбата на Taco Bell – 6-те реклами във вестниците стрували 300 000 долара, но генерирали отразяване, което се оценява на 25 млн. долара. Отделно от това, на 1 и 2 април продажбите на Taco Bell скочили с 1 милион долара…

What would Jesus do (WWJD)? This video asks (and answers) the question, what if Jesus came today – in the age of Twitter, Facebook, Google Maps, and YouTube? 

Everything is going mobile! Now Google takes it to the next level with embedded voice advertising. 

 

 

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...