Култура на пиенето и изтрезняването у различнитени народи

      Идат празници и лакърдии. Подгответе се за тях. Поучете се от световния опит. Защото…
      Не само ние. Всички се напиват.
      Загадъчни японци, черни като нощта африканци, английски лордове с дантелени кърпички – всички на утрото след празника усещат как ги цепи главата и, общо взето, съжаляват, че са се родили.

      Само опитните и просветените успяват бързо и почти без проблеми да се върнат отново на СТАРТ!
      Не става дума за вестник Старт, а за Старт към новото пийване.
      Как става това?
      Всеки народ си има свои методи да пребори махмурлука.
      Нека започнем от първите, които постигат успехи в борбата с това най-древно зло за човешкия род.

      ДРЕВНИТЕ ГЪРЦИ пъхали в косите си стръкове от онази трева, която я пасат умните кучета, когато ги заболи корем, за да я дъвчат и те в трудните моменти при изтрезняването…

      ЕГИПЕТСКИТЕ ФАРАОНИ и такива нетрадиционни личности като КЛЕОПАТРА борели махмурлука със сварено зеле.

      ФИНИКИЙЦИТЕ, както и всички моряци от онова време, смятали че най-доброто средство срещу сутрешната главоцепеница е да гаврътнеш пълна чаша… солена морска вода.

      В СТАРТ – ЧИКАГО гоним тежките черни мисли като четем други писания и като виждаме колко много още трябва да ги гоним, за да станем по-захмурени и от тях, главите ни сами се бистрят и оправят от светлите надежди, че може да ги стигнем… А може и не…

      АМЕРИКАНЦИТЕ ни оказаха голяма и братска помощ след един Фенкс Гивинг Дей, когато след колективното и тотално натряскане ни откриха демократичния път към хуманитарните ценности на изтрезняването. Като се събудихме сред цяла симфония от главоболки те ни накараха да изпием половин галон сок от грейпфрут и ни завиха отново да спим като дъски. Което не беше трудно за нас. Само че след такова наливане човек трябва през четвърт час да тича до тоалетната.
      Други едни американци се оказаха още по-напреднали. Неотдавна те ни посветиха в тайната на “Кървавата Мери”. Това е коктейл, твърде сходен с познатия ви Коктейл “Молотов”, само че не гърми. Рецептата е следната /благодарствените чекове изпращайте на адреса на редакцията/: На 200 грама доматен сок – 50 грама водка /в никакъв случай не обратното!/, 3 супени лъжици соус “Уорчестър” и няколко капки от другия убийствен соус – “Табаско”.
      /При мексиканския вариант на “Кървавата Мери”, водката се замества с текила – също благо нещо/
      За човек, останал жив след лечение с “Кървавата Мери”, никакво пиянство по-нататък не е страшно.

      Елитните чикагски пияници от Даун Таун са възприели мнението, че пътят към утринното изтрезняване води през обилно натъпкване с мазните хамбургери и пържени картофи на Макдоналдс, естествено, удавени в достатъчно количество кока кола. Колата да бъде топла и дегазирана. Отвратителната смесица моментално предизвиква повръщане и организмът сам се спасява, както от Макдоналдс, така и от погълнатите предната вечер излишества.

      РЕЦЕПТИТЕ НА БАРМАНА. А ето и няколко рецепти от Бармана /”Барман”, се пише от доста хора с главна буква/ на един от очакваните с нетърпение нови ресторанти в Чикаго. Ресторантът има 12 сепарета и танцова площадка с големината на баскетболно игрище. Ангажирано е едно от тия сепарета и от там направо ще ви снабдяваме с необходимите ви отрезвители, които Пройчо ще приготвя във фабрични количества.
      Сега чуйте и опитайте:
      Изяжда се слабо запечена пържола. Но ако до вас има полски ресторант, може да глътнете и прочутия им “Тартар” – сурова кайма, смесена с непоносими подправки, заради които не се консумира от кучета. Но от хора – да… Ако сте започнали със суровата пържола – продължете с две скилидки чесън. Веднага глътнете 3 парченца лед. Без всякакво забавяне след това излапайте и едно средно на големина пържено пиле и легнете да се наспите. Предварително сложете до леглото си пет чаши обикновена, не дестилирана, вода и се обадете на “Събуждане” да ви звънят 5 пъти през час, за да ги изпивате до дъно.

      ТРЕЗВЕ ПО НЕМСКИ. Нашият, в скоро време и ваш, Барман, който повече от пет години се подвизаваше в Европейския Съюз, ви предписва и следната тевтонска рецепта, която изглежда много по-хуманна и безопасна. Снабдете се отнякъде с маринована скумрия, издокарайте я с малко лук, полейте я с йогурт и сметана, вижте й сметката, после я затиснете в стомаха си с две-три халби бира.

      ОСОБЕНОСТИ НА РУСКИЯ ХАРАКТЕР В БОРБАТА С ПИЯНСТВОТО И УКРЕПВАНЕ НА ДОБРОТО НАЦИОНАЛНО ПИЕНЕ. В Русия не обръщат особено внимание на така нареченото при тях “похмелие”. Там гледат трезво на нещата: щом като човек дава не само пари, но и мило и драго, за да се напие – защо трябва да прекъсва този процес? Все пак и там “водка със сельодка” се смята за цивилизована рецепта. Познати са и култови сцени, като тази да отчупиш късче хляб, да го бутнеш в ноздрата си и дълбоко да вдъхнеш!

      За тези, които ще се прибират в България и ще живеят в Европейския съюз, Пройчо предоставя и други европейски тайни в борбата срещу махмурлука.
      Запишете си следните патенти:
      ТРЕЗВЕ “ШВЕДСКА ТРОЙКА”. Няма нищо общо с популярната шведска тройка. Така се нарича само защото жизнено важните му компоненти са съставени от три продукта: добре осолена рибка, цвекло и майонеза. От тях се прави салата. Всичко е строго научно обосновано. Доказано е, че препиването ни мъчи главно поради това, че то обезводнява организма ни. Ръгайки сол в стомаха си ние знаем, че тя няма да му позволи да се разсъхва повече, а бирата, ако не знаете, сега с тъга ще научите, се състои 96 процента вода.

      “ТАЙНАТА НА НОРВЕЖКИТЕ ВИКИНГИ”. Легендарните норвежки викинги не тръгвали по океана без да пъхнат в трюма на кораба какво?       Познахте – без йопонаро, по нашенски – без 9 бъчви джин за екипа и 3 бъчви – за капитана. Общо 12. Но в същия трюм, ляво на борд, слагали и какво? Пак познахте! Слагали още 3 бъчви с “Тайната на норвежките викинги”. По нашенски “Бульон трезве”. Само че техният бульон бил съставен от разни мазни продукти и сметана. Мазнините са балсам за…, недейте да се сърдите, …за отровения организъм. С мазнини гордите викинги и техните потомци днес смазват своя измъчен от подвизи стомах.

      ЗАВЕТЪТ НА ШЕКСПИР. Не се знае дали наистина е завет на Шекспир. Но то не се знае знае ли се и това Шекспир ли е Шекспир или друг е написал Крал Лир, Отело, Хамлет и още 28 ужаси. Но гениални. Къс, което е главният признак на гениалност /става дума за къси мисли, а не за други неща/, е и английският начин за изтрезняване. Подражавайки на конете, англичаните стоически поглъщат дълбока чиния с варени овесени ядки и веднага отиват да пият чай. И пунш. И ром. И уиски. За да не подражават повече на конете.

      ШВЕЙЦАРЦИТЕ ЗНАЯТ ЗАЩО. Швейцарците знаят защо държавата им е станала световна банка, но знаят и още нещо – че клин клин избива. Да изтрезняваш по швейцарски значи да се подкрепиш на утрото след тежката празнична нощ с чашка бренди. Или две.

      АХ, ТЕЗИ ФРАНЦУЗИ! Французите, които смесват виното с жени и обикновено употребяват този коктейл от ранна младост до когато могат, не се напиват до козирката. Но когато нивото на алкохола все пак се вдигне достатъчно, напълват кристална чаша със своята прочута минерална вода, пускат в нея таблетка ароматизиран витамин С, и я изпиват. Този витамин, познат със своята целебна мощ се съдържа в лимони, портокали и пр. Затова и по цял свят, както и във Франция, често употребяват и сок от цитрусови плодове.

      БЪЛГАРСКИЯТ НАЧИН. Държава и народ с повече от 1300-годишна история не може да няма нещо добро за решаването поне на разглеждания от нас световен проблем. Намерили сме не само нещо добро, но може би най-доброто. Това е прочутата зелева чорба, “Бульон трезве” или направо – сокът от каците с кисело зеле, които ги има в мазето на всяка селска къща. И от там се превозват масово във всяка уважаваща себе си градска къща или апартамент.
      Как действа – всички знаем. Но който има смелост да го коментира – страниците са отворени за мъдростта му!

      И накрая – малко екзотика.
      Ако мислите, че монголците пият само кобилешкото мляко кумис или че китайците се хранят само с ориз и държат в ръцете си единствено клечки, а не и бутилки – дълбоко се лъжете!

      КИТАЙСКИ ЧЕРВЕН ЧАЙ ОТ Ю НАН. Това е магьосническо биле, което вдига на крака за минути и най-зверски напилия се двукрак индивид! Китайците са майстори и на отрезвителните напитки от жен шен, които май стават и за всичко друго.
      Такова е и положението с акупунктурата. Ако няма кой да забива иглите, можете и сами да направите нещо за изтрезняване, което е много ефикасно. Притискайте последователно и търпеливо с палеца си средата на другата длан. Правете го цяла минута. Повторете го от 3 до 5 пъти, после минете на другата длан. Докато станете свежи като селска краставичка от градината в двора.

      Откъде ги знаем всичките тези методи?
      Ами от новия ресторант, който предлага да поеме закрилата над нашия трезв и патриотичен вестник. Ама кой знае дали ние ще се откажем от вярата и просвещението, футболните мачове, художествените галерии и народното творчество в стихове и балади от Чикаго и околностите.
      Само този път, понеже знаем, че вестникът няма да стигне за всички интересуващи се от днешната тема, можем да ви успокоим – потребителите на изложените рецепти, които не са се снабдили с вестника, ще намерят това четиво и другата седмица на определените пунктове за среща със “Старт BG Чикаго”.

“Старт BG Чикаго”
Дежурен от отдел “Ресторанти, механи и бирарии”
Репортер ОХРИДЧАНИ

 

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...