Световните първоаприлски шеги

Повредата не е във вашия телевизор, а във вашия сутиен!

Няколко английски телеканала, с подкрепата на влиятелния британски вестник “Дейли Мейл” отбелязвали първия ден на април преди няколко години със специални предавания и статия, озаглавена “Повредата не е във вашия телевизор, а във вашия сутиен”

В нея се обяснява как местен производител пуснал на пазара 10 000 сутиена с необичаен дефект. Банелите им били изработени от специална медна тел, предназначена за противопожарни аларми. Когато въпросната медна тел влезе в реакция с найлона и телесната топлина, тя създава статично електричество, което на свой ред смущава телевизионните и радиовълните.

В статията се казва още: “Смущенията в телевизионните предавания, от които през последните седмици се оплакват зрители от всички краища на Великобритания, са причинени не от необичайни атмосферни условия, а от 10-те хиляди сутиена”.

Вестникът призовава жените да се подложат на прост тест, за да установят дали техният сутиен е от въпросната партида: “След като носите сутиена поне половин час, свалете го и го размахайте над телевизора”.

Статията е илюстрирана със снимка на модел, която активно размахва сутиена си. След като прочел статията, главният инженер на “Бритиш Телеком” светкавично проверил колежките си какъв тип сутиен носят.


Първоаприлска шега на Taco Bell им донася 26 милиона долара!

На 1 април 1996 г. шестте най-големи американски вестника, включително “Ню Йорк Таймс” и “Вашингтон Пост” публикуват на цяла страница платена обява, според която веригата заведения за бързо хранене Taco Bell е купила Камбаната на свободата (Liberty Bell, един от най-святите символи за американците, камбаната, която на 8 юли 1776 г. призовала гражданите на Филаделфия да се съберат на площада и да чуят Декларацията за независимостта) и тя вече ще се нарича Taco Liberty Bell. Телевизионните канали веднага мултиплицирали съобщението, разбира се като новина – безплатно.

Милиони  възмутени граждани се впуснали в невероятно активна борба срещу това кощунство, а хиляди направо се стекли към павилиона в Националния исторически парк във Филаделфия, където се пази камбаната. Журналистите атакували с въпроси Майк Маккъри, прессекретар на Белия дом.

Той обаче излязъл с чест от положението, заявявайки, че правителството е продало не само Камбаната на свободата, но и мавзолея на Линкълн, който вече щял да се нарича Ford Lincoln Memorial.

Колко се охарчва и какво печели с първоаприлската си шега компанията Taco Bell?

Шестте реклами във вестниците й стрували 300 000 долара. Но  включването на огромната телевизионна аудитория при грозната новина в началото, последвана от всеобщо удволетворение и весело първоаприлско настроение, вдигнали приходите на Taco Bell с 26 милиона долара за тримесечието от април до юни… 


Лоша шега в Чатануга!

През 2003 г. местният телеканал в Чатануга, Тенеси, подлъгва своите слушатели, че рапърът Еминем ще изнесе безплатен концерт на паркинга пред един от универсалните магазини в града.

Съобщението води до невероятно стълпотворение в града, като цялата местна полиция е мобилизирана в борбата със задръстванията.

Когато истината излиза наяве, част от възмутените граждани търсят саморазправа с двамата диджеи, смятани за отговорни за шегата Полицията се оказва по-бърза и ги скрива… зад решетките.


Акули плашат Чикаго

През 1981 г. вестник “Хералд Нюз” в Роскомън, Мичиган, съобщава, че в най-скоро време в езерото Мичиган ще бъдат пуснати 2000 акули. Това било част от програма за “задълбочено изследване на размножителните навици на няколко вида сладководни акули”. Вестникът цитира и представител на Националната биологическа фондация, според когото в езерата щели да бъдат пуснати и “големи бели акули, сини акули и акули-чук”, които първоначално щели да “изяждат по 10 кг риба дневно, а впоследствие и повече”. А когато няма риба акулите започвали да се хранят с човеци… “Хералд Нюз” получава хиляди възмутени писма в отговор на тази първоаприлска шега.


Не пийте кола в синя метална кутия!

През 1996 г. компанията Virgin Cola информира чрез свои представители в медиите,че грижейки се за здравето на своите клиенти, е разработила революционна технология, която вече е вградена в кутийките с нейните безалкохолни напитки. Когато срокът на годност на колата изтичал, течността в кутийката реагирала с метала и цветът му се променял в яркосиньо. Затова от Virgin Cola предупреждавали клиентите да не купуват яркосини кутийки. На шегата яростно реагирали от Пепси. Кутийките на Virgin Cola са червени, а само няколко седмици по-рано “Пепси” лансирали на пазара новите си кутийки. Те били яркосини.


Законодателите в Алабама променят числото Пи от 3.14 на кръгло 3

На 1 април 1998 г. физикът Марк Бослоу от Алабама съобщава в телевизионно интервю, че Сенатът на Алабама е гласувал за промяна стойността на математическата константа „Пи” от 3,14159 на “библейската му стойност” от 3.

Скоро статията се появява и в Интернет, след което обикаля света. Щатският сенат на Алабама осъзнава какво се е случило, когато започва да получава хиляди възмутени писма и имейли от граждани, учени и накрая от Федералните научни институти и власти. Марк Бослоу, разбира се бил повикан за обяснение. На него той заявил, че само се е пошегувал за 1 април, но глупавите закони и разпоредби  на законинодателите на Алабама са съвсем сериозни и много болезнени за гражданите. Сред тях бил и опита им да забранят преподаването в училищата на Дарвиновата теория за еволюцията.


Думата „Мат” – в индустриално количество

В географската рубрика на централната московска телевизия било съобщено, че  в островната република Сент Кетрин и Бакати в Тихия океан търсят нови заселници, на които им се предоставя безплатно и веднага къща, земя, оборудване, медицинско обслужване,безплатна храна в продължение на една година и малък капитал като начало. С топли думи се описвали естествената доброта и сърдечност на местните жители, тяхната култура и безгрижен живот. А тези, които пристигнат до края на юни – с една дума най-късно след три месеца, ще се считат като „Основатели на нова нация” и ще бъдат освободени – те и наследниците им – от всякакви данъци и такси – пожизнено…  Разбира се цяла седмица след този 1 април телефоните в редакцията прегрели, а сред пратените писма в пощеската кутия думата „Мат” се споменавала в индустриално количество.


Хамбургер за леваци

Преди няколко години  Burger King публикувал на цяла страница в “Ю Ес Ей Тудей” реклама на нов продукт – бургер за леваци (Left-Handed Whopper), предназначен за онези 32 млн. американци, които си служат по-добре с лявата, отколкото с дясната ръка. Според рекламата, новият бургер имал същите съставки като оригиналния Whopper, но те били завъртени на 180 градуса, така че центърът на тежестта на сандвича да се падне отляво за по-голямо удобство на леваците. На следващия ден от Burger King публикуваи прес-съобщение, че бургерът за леваци е първоаприлска шега, но това не попречило  на хиляди американци да влизат в заведенията от веригата, търсейки новия сандвич. Успоредно с това много други клиенти започнали да искат “сандвич за десняци”.


Новото Бе Ем Ве се управлява с поглед

Очевидният факт, че англичаните са най-доверчивият към медиите народ, е оценен по достойнство от Бе Ем Ве. По традиция на всеки 1-ви април баварският производител на автомобили оповестява в британските медии такива фантастични изобретения и подобрения в колите си като например:

* миниатюрна чистачка, която чисти емблемата на предния капак,
* изобретяването на автомобил без волан, който се управлява с глас и поглед,
* предно стъкло, от което насекомите отскачат, без да се размажат,
* гуми, които се помпат от арматурното табло,
* система, която лъже полицейските радари, че скоростта е по-ниска от реалната,
* технология, която изписва ругатните на водача на предното стъкло, така че другите участици в движението, към които са отправени, да могат да ги прочетат.

Така продължава и досега. Англичаните са народ, който си пази най-дълго традициите и продължават да се интересуват какво ново има при германците.

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...