Четирите сезона на Бербатов със сър Алекс

Понякога човек си мисли, че сър Алекс Фергюсън страда от мазохизъм и това  се отразява на “Манчестър Юнайтед” в последно време по доста неблагоприятен начин. Може би след като възторжено посла пътя на Димитър Бербатов към “Олд Трафорд” през 2008 година с рекордните за клуба 30,75 милиона паунда, в следващите години постепенно е разбрал, че е попресолил казана с надеждите, свързани с високия, строен, техничен, умен и интелигентен българин.  Няма защо да крием – повечето футболни хора, които се интересуваха от случая, още тогава бяха на мнение, че се плаща прескъпо и затаиха дъх да видят какво ще стане.

БербатовПрез сезона 2008/2009 Бербатов зигра 31 мача за “Манчестър Юнайтед” /2542 минути на терена/  и постигна едва 9 гола. Е, добре, още не се е аклиматизирал човекът, с другите играчи си говори на “Вие”, те не го чувстват на терена, забравят да му подадат топката и пр.
През 2009/2010 българинът игра в 33 мача /2095 минути/ и регистрира  малко повече попадения – 12. Ако сравниме игровото време ще видим, че треньорът започва да седи все повече време на пейката заедно с любими си трансфер.

Идва и време-разделният сезон 2010/2011. 32 мача  /2213 минути/ – 20 гола! Бербатов става голмайстор на Висшата английска футболна лига. Нещо, което родният футболен фантаст не би се осмелил да опише и в най-откачената си книга.

И въпреки това Бербатов не е достатъчно Бербатов за повечето хора, които следят кариерата му. Все повече на пейката и все по-малко с топката  – футболистът е в постоянен психологически стрес. Ако се появи за десетина минути на терена – той е длъжен за тези 600 секунди да направи гол… Иначе – отново три мача резерва!

Сър Алекс Фергюсън се държа далеч не като “сър”. Даже не и като обикновен, нормален възрастен треньор, “баща” на дружината играчи, с които правят футбол. По време на загубения финал за Европейската шампионска футболна купа, в който турнир Бербатов има вече две участия, не го вписва дори в тимовия лист за да не фигурира към името Барбатов престижното трето участие на тъкъв висок форум. Това може да го стори само  излязъл леко от релсите на разумниото мислене човек.

И от тук нататък за футбола на футболиста Бербатов нещата започват да стават все по-лоши. Кокво по-лошо от това За сезона 2011/2012, който е вече около последната си четвъртина, той е играл едва м 10 мача /487 минуто/  и все пак има вече 7 гола…

Фергюсън сякаш действително се самонаказва като мазохист за това, че е направил прекалено скъпа трансфер, който подхожда повече на будала с дебела чекова книжка, отколкото на световен спец. И не че го интересуват толкова парите, колкото спомена за своите горещи защитни речи в полза на Бербатов,  а после изведнаж – смразеното си сърце от смяна на чувствата…

Глупаво е дори да се пише това, но знаем колко  пъти една велика любов е завършвала с кама в сърцето на любимата … И като си помислиш – колко често и колко неусетно се преминават границите на чувствата от /както казва поетътът/ “силно да любиш и силно да мразиш”…

Може би ако не беше този рекорден трансфер, който зареди батериите на безброй хора с нереални очаквания – нещата щяха да са други. Може би ако Бербатов не беше толкова уравновесен човек, толкова интелигентен и възпитан, ако беше направил скандал, ако се беше вдигнала врява – сега Чичерито щеше да му носи обувките или да си е в красивото и топло Мексико, а останалите  от МЮ да бяха играли по-усърдно с “девятката” и да имаха досега много повече голове и титли…

Да си припомним, че навремето и Стоичков имаше недоразумения с Кройф в “Барселона”, но след един-два мъжки разговора холандецът подви опашка и от това бяха щастливи всички – включително и самият той. Може би и сър Алекс се е нервирал повече от свръхджентълменското поведение на Барбатов, може и да го е изпитвал с някои свои действоя, почти гавра, и е чакал да се случи нещо за да се направи завой. А може и да не е така и Бербо само да беше получил и той една обувка по гладата както  Бекъм навремето…

Едва наскоро Бербатов си позволи да каже, че е напълно готов за игра и не разбира защо мениджърът сър Алекс не му гласува доверие. Той признава, че всеки ден чака своя шанс и страда, когато не е на терена.

Както и да е. Времето изтече. Какво предстои сега?

След като се изпечати тонове мастило и се избърбориха планини от време  кой иска и къде ще иде Барбатов, последните предположения са, че в настоящият му контракт,  изтичащ в края на сезона, щке бъде включена клаузата за продължаване, за да може Манчестър Юнайтед да се възползва от трансферна сума през лятото, а не да изпусне играча като свободен агент. Очаква се след това Бербатов да бъде преотстъпен на “Тотнъм” срещо хърванската звезда Лука Модрич и доплатени още… около 30 милиона евро

Това е новина идваща след думите на треньора Фергюсън, че ще се раздели с нашия футболист през лятото, тъй като не може да му гарантира място в отбора. Остава да се съчетае и с желанието на самия играч, който е получил уверение, че Манчестър Юнайтед няма да му създава пречки за осъществяване на най-удачния за него трансфер.

Няма да повтарям спекулациите – кои отбори се интересуват от трансфера “Бербатов”. Те са от Ювентус, Фулъм и Спортинг до Галатасарай. Бербатов не казва нищо по тази тема. Но говори, че  иска да съдъздаде Футболна академия в България, където да израстват млади дарования и футболът да се развива като спорт и като възпитание и наука.

Климент ВЕЛИЧКОВ, Чикаго
За в. “България Сега”

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...