Морална разходка по Западните щати

Преди не много време в Калифорния нашумя името на насилника Филип Гаридо, който през 1991 година похищава в Саут Лейк Тахо 11-годишната Джейси Ли Дугард и цели 18 години я държи у дома си, през които тя му ражда две дъщери. Дълго време портретът на русата ученичка със сини очи се появява постоянно по екраните и по листовките „Търси се”, но безрезултатно.

Филип Крейг ГаридоФилип Крейг Гаридо е роден през 1951 г. в окръг Контра-Коста, Калифорния. Баща му твърди, че след мотоциклетна катастрофа и операция на главата той се променя напълно. Започва да употребява наркотици и показна признаци на някаква особена лудост. През 1972 г. е обвинен в изнасилване на 14 годишно момиче, но то отказва да даде показания. През 1973 г. се жени за музикантка в едно от казината на  Рено, която скоро побягва. През 1977 г. е осъден на 50 години затвор заради похищение и изнасилване на момиче- крупие от местно казино. В затвора се запознава и оженва за Ненси Боканегра, която идвала на свиждане при своя чичо. През 1988 г. е освободен досрочно, а в 1999г. от неговото досие отпада категорията „съдимост”, въпреки че остава под полицейско наблюдение и носи пръстен с електронен предавател за определяне на неговото местопребиваване.
По това време Гаридо заявява, че вече е напълно нов човек и се увлича в религията.  Става проповедник. Прави свой блог в Интернет. Съобщава, че чрез специален уред слуша гласовете на ангелите, както и контролира звуците на своето съзнание. Заселва се, заедно с жена си Ненси,  в малкото калифорнийско градче Антиохия и създава малка печатница. През август 2009 прави не другаде, а в Калифорнийския университет “Бъркли” (University of California, Berkeley) религиозен манифест, на който се появява заедно със съпругата си, две момичета, които представил като свои дъщери и една непозната жена, за която съобщил, че това е Алис. Но до този момент всички знаели, че той няма деца. Историята се разплита и става ясно, че това е отвлечената преди 18 години Джейси Ли Дугард. В последвалите разпити законната му жена Ненси признала, че навремето Филип зърнал момичето, проследил я и с нейна помощ двамата я откраднали от автобусната спирка, защото на Филип много му се приискало да си я има у дома тази „симпатична блондинка”. После измайсторили от платнища и палатки в задния двор жилище за своята пленница, където Гаридо я насилвал, а тя после раждала.  Впрочем може би казаното е пресилено. Скоро Джейси започва да помага в печатарския бизнес на похитителя си. Имала е и през цялото време достъп до телефон и Интернет, но не е направила опит да си върне свободата… Гаридо представял двете момичета за дъщери на съпругата си Ненси, а майка им – за тяхна по-голяма сестра. Той сам учил децата си, водил ги на кино и в аквариума и им позволявал да общуват с други деца.

Пресата съобщава, че сега Дугард живее при майка си, а Гаридо и жена му са обвинени в 29 престъпления, за които поне той ще получи доживотен затвор. Дугард първоначално отказва да свидетелствува срещу похитителя си. По принцип тя се  отнасяла винаги много благосклонно към него и го възприемала като свой мъж. Познат синдром, при който жертвата започва да симпатизира на насилника си.  

Нещата се променят след няколко срещи с адвокати, които завеждат дело срещу щата Калифорния. Похитената Дугард съди щатското управление за нанесените й през 18-те години морални и материални щети. Тя твърди, че чиновниците и полицията на Калифорния, отговорни за това да следят Гаридо по условията за предсрочното му освобождаване от затвора, не са наблюдавали достатъчно зорко какво прави техният човек. Правосъдието е на нейна страна. Затова Калифорния ще заплати на  сексуалната робиня Джейси Ли Дугард 20 милиона долара обезщетение.  Решението е взето единодушно от парламента на щата и губернаторът Арнолд Шварценегер потвърждава, че ще го подпише.

„Бог, Създателят наш, ми даде способност, – пише в блога си Гаридо, – да разбирам и говоря на езика на ангелите. Аз съм човекът, който трябва да даде тревожният сигнал с който ще бъде включена системата за спасението на целия свят. Вие ще станете свидетели на това, което сега се смята за невъзможно”. Гаридо счита себе си за ръководител на църквата „Божие желание”. В блога се вижда регистрацията, подписана от секретаря на щата Калифорния. Доколко това е истински документ не се знае. Както и „официалните” сертификати, за неговите свръх умения. В интервю за пресата по телефона Гаридо разкрива, че ще предостави на ФБР толкова важни документи, та на всички ще стане ясно, че той е именно Спасителят!

Този случай припомня историята с австрийката Наташа Кампуш, която на 10 години попада в ръцете на маниака Волфганг Приклопил, но избягва от него след 8 години. Също така и на Йозеф Фритцъл, превърнал подземието на дома в затвор за дъщеря си и общите им деца.
Има и още една „Калифорнийска драма”. Става дума за Елизабет Ен Смарт, която е похитена на 14-годишна възраст през 2002 г. Браян Митчел и престарелата му съпруга Понда Барзи напълно промиват мозъка й с постоянните „общение с Бога”, дотолкова, че при освобождението и, станала  втора жена на скитника- мормон, тя го възприема като посегателство върху личния й избор.

Историята на Гаридо предизвика голям шум в Калифорния. Хората се питат как така човек, съден за наркотици и изнасилвания може да бъде пуснат на свобода след няколко години „на честна дума”, при присъда от 50 години затвор! Как този човек може да регистрира църква и да върши проповеди? Нещо повече – той написал и предал на ФБР още и специални изследвания и инструкции за превъзпитание на насилници.


Бог знае кой е по-опасен – законът или младите момичета! Пазете се от двете!

Лас Вегас: за Световната хазартна столица – „Принцеси на нощта” – отвсякъде… Силният полов нагон, който природата е вложила у всяко живо същества за продължението на рода, често води до престъпност и насилие. Също така, често се използува и за компрометиране и премахване на противника, който пречи.
Любопитно и полезно е да се знае, че в отделните щати законът гледа различно на понятието „пълнолетие”. Незнайно е дали ерудирани професори по медицина определят това или си е приумица на всесилната Темида, която сигурно е убедена, че най-добре на този свят тя разбира от всичко. Смята се, че повечето щати възприемат, че  пълнолетието настъпва на 18 години, затова и под всеки продукт на порно индустрията се мъдри „18 плюс”. Но не е така. В много щати пълнолетието, според закона, настъпва на 16 години. Получават се горчиви куриози. Ако в Кентъки, например, мъжът който има сексуална връзка с 16 годишно момиче не е заплашен от нищо, то в Калифорния за светкавично време той може да попадне зад решетките.

Куриозното е, че за най-строги по този параграф са Калифорния, Аризона и Флорида. Нищо, че някои ги смятат за столица на порнобизнеса.
Голяма грешка прави 35-годишният Томас Дейло, когото съдът в Делавър осъжда на 4 години затвор. Съдията изпаднал в ярост, когато узнал, че той се занимава със секс с 16-годишната си приятелка, когато е в  Кентъки и където това е законно. „Затворът ще ви отучи от сексуалните извращения” – рекъл и му тряснал най-суровата  присъда.

Пак в Делавър, който изглежда един от най-опасните щати, Тод Родригес получава 5 години затвор за това, че ползувал услугите на проститутка, на която оставали два дни да навърши 18. При това самата проститутка се оплаква в полицията, недоволна от недостатъчния бакшиш… „При нея са били стотици и хиляди мъже откакто почнала преди години – крещял Ръдригес в съда. – Тя ми каза, че е на 22 години!”

Известно е, че в някои щати полицайки, преоблечени като проститутки, привличат мъжките екземпляри. Хваналите се ги съдират от глоби и затвори. В един справочник подучват как човек да се спаси от този капан. Мъжът трябва да попита:  „Вие да не сте случайно преоблечена, т.е. съблечена,  полицайка?” И тъй като в устава на американската полиция има правилото никога служителят да не лъже – тя е длъжна да му каже „Да, уви, аз съм полицайка”, двамата си стискат ръце и се сбогуват.

Още по-известно е, че капаните с млади момичета се използуват твърде активно и всеки мъж трябва да си отваря очите. Въпреки това мнозина се провалят в умело оплетените мрежи. Нашите треньори по гимнастика в САЩ също дадоха жертва. Знае се, че треньорът стои до „гредата” или „смесената успоредка” и е готов, ако гимнастичката падне, веднага да й се притече на помощ. Но сега ако падне момиче те предпочитат да постъпят по инструкцията – викат бърза помощ по телефона.  Защото само ако заяви момичето, че е била „опипвана” и  над нея е извършено „сексуално посегателство” – с този треньор е свършено. А момичето може да го каже, защото й се струва, че треньорът отделя повече време за друга, или на родителите му им се струва, че има много пари в банковата си сметка.


Ето и случаят с великолепния български гимнастик Мариян Пенев, успешен треньор в Америка, който сега излежава 10-годишна присъда. Текстът е част от интервю на журналиста Юри Стефанов с Никола Проданов, световно известен български гимнастик, дългогодишен председател на Българската федерация по гимнастика.Световната шампионка Люкина /САЩ/

Световната шампионка Люкина /САЩ/, която заедно с баща си, работеха и с българския треньор Мариян Пенев:

МАРИЯН  Е ПРЕКРАСНО МОМЧЕ… КАК МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ ТОВА?
– Него го осъдиха за изнасилване в САЩ. Но той е много морален. Беше състезател от класа. Игра на две олимпиади. Израсна в “Левски”. Много е дисциплиниран. Никой не вярва, че е изнасилвач. От 800 деца, които тренираха при него в Америка, след скандала го напуснаха само четири. А кой ще си остави детето при изнасилвач?

– ДАЛИ  НАИСТИНА  Е ПРАВИЛ СЕКС С МАЛОЛЕТНАТА?
– Той работеше в двойка с жена си. Когато работиш с жена си, тя те дебне. През цялото време е била с него. Първата, която щеше да го надуши, ако правеше секс с малолетна гимнастичка, е тя! Съпругата му не се разведе с него. Как ще се разведе? През цялото време му даваше сила и вяра.

– ПУСКАЛ Е ИМЕЙЛИ НА МОМИЧЕТО…
– На какво се базира обвинението? В Америка всички си общуват с имейли. Мариян е пускал по-свободни имейли и есемеси на малолетната. Например по повод защо не е дошла на тренировка. И прокурорите ги използват като доказателство, че й е посегнал.
В Америка е недопустимо дори да напишеш на дете: “Моето момиче, защо не дойде на тренировка?” Камо ли нещо друго.

– НИЕ МУ СЪБРАХМЕ 50 000 ДОЛАРА ЗА АДВОКАТ…
– Включи се цялата гилдия. Участваха всички гимнастици, които са в САЩ. Плюс нашата федерация, близки и познати. Наехме му добър адвокат, за да може да го защити. И той му уреди извънсъдебно споразумение. Осъдиха го на десет години. Иначе щеше да лежи до живот! От тях вече две изтърпя. Остава му още малко. И там затворниците работят. И два дни им се признават за три.

– СПОРЕД МЕН ГО НАТОПИ КОНКУРЕНЦИЯТА…
– Аз съм запознат със случая. Говорих и с него, и с жена му. Цялата интрига е била да го компрометират. Искаха да го ликвидират, че събра 800 деца. Това е голям бизнес!
Мариян заедно с руснака Люкин/ баща и треньор на световната шампионка Люкина – САЩ, бел.ред./ създаде най-силната гимнастическа школа в САЩ. По български образец започна да вади невероятни гимнастици. Синът му също стана шампион за деца в Америка. И конкуренцията му спретна този скандал. С него направо го унищожиха! Когато тръгнаха делата, веднага поставиха камери за наблюдение в залата.

– ПРИНУДИХА МАРИЯН ДА СИ ПРОДАДЕ БИЗНЕСА…
– Атаката успя. Двамата с жена му си продадоха бизнеса. Залата, школата – всичко. Сега съпругата му е в друг град.
За какви пари е извънсъдебното споразумение с родителите на момичето, не зная. Но те се отказаха да използват кореспонденцията му с дъщеря им в съда. Направиха го и за нейния имидж. А тежкият режим за нашия гимнастик отпадна.

– ЗА ПЕНЕВ ВЕЧЕ ЖИВОТ В АМЕРИКА НЯМА …
– Там след един такъв провал вълната направо те помита. И те ликвидира.  След две и половина години той ще излезе. Чакаме го да се върне.  И като си дойде, ще работим заедно.

Климент ВЕЛИЧКОВ,
специално за в. „България Сега”

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...