Февруари – Месец на Америка в Кърджали

Дружество „Приятели на САЩ” и Клубът на американските възпитаници /US Alumni Club/ организират Февруари – Месец на Америка в Кърджали.

Организаторите са избрали февруари, защото е свързан с редица важни дати от американската история като рождения ден на президента Ейбрахам Линкълн, рождения ден на президента Джордж Вашингтон. На 22 февруари 1990 година пък е създадено дружество „Приятели на САЩ”, а на същата дата миналата година стартира Клубът на американските възпитаници в нашия град. Разбира се, и Свети Валентин –празникът на любовта, също е през втория месец на годината.

Проявата ще бъде реализирана с подкрепата на Посолството на САЩ и Община Кърджали и в партньорство с Атлантическия клуб, Корпуса на мира, Комисия „Фулбрайт”, Фондация „Приятели на Чикаго”, побратимения град Елкхарт в Индиана. Медийни партньори са вестник „Нов живот” и българските вестници в Чикаго, „България СЕГА и „България 21 век” .

В програмата са включени поредица от прожекции на документални филми за живота на президента Линкълн, за географски забележителности, биографичен филм за Стив Джобс и др. Ще бъдат показани фотоизложби за съвременната архитектура на САЩ и др. Очакват се интересни презентации и лекции на различни теми. Месецът на Америка ще стартира с лекция на Соломон Паси, председател на Атлантическия клуб и бивш външен министър, а ще приключи с презентация за Чикаго на Иван Сотиров, бивш консул на България. Ще се включат и четиримата работещи в Кърджали американци от Корпуса на мира и по линия на Комисия „Фулбрайт”. Блусар номер 1 Васко Кръпката ще се включи в купона за рождения ден на дружество „Приятели на САЩ”.
Идеята на организаторите е проявата да стане традиционна.

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...