Българските училища в Чикаго – честване 175 години от рождението на Левски

Шест български училища в Чикаго си оспорваха равностойно първите места във викторината за Левски, организирана от Българо американски център за културно наследство със съдействието на Генералното консулство в Чикаго.

От Девет чисти извора придойдоха младите български поклонници на Васил Левски да отдадат почит на делото му. На викторината – конкурс шест училища в Чикаго, с имена на други велики българи и храмове-светини – “Джон Атанасов”, “Свети Иван Рилски – Чудотворец”, “Света София” и “Нов живот”, Българският учебен център “Знание” и “Родолюбие” с жар и амбиция си оспорваха равностойно първенството.  И придойдоха толкова много, деца, родители, гости, че  залата  в “Шилер парк” се оказа тясна и препълнена…  Просто се пукаше по шевовете си и мнозина си изкараха уйкенда на крака.

Ако започнем по обратен ред със събитията, които ни развълнуваха при  тази незабравима среща с Васил Левски в Чикаго – от въпросите из живота и делото на Апостола, чиито картини се въртяха като филмова лента в съзнанието ни, ще се стъписаме! Повечетно от тези деца, които бяха родени в Америка, познаваха живота на Апостола така, както и най-милите си спомени!

Добри Карабонев, който като водител на българите в Чикато /става дума за артистичен водещ от сцената на художествените програми на българската общност в града/, едва удържаше фонтаните от знания за живота на Левски, които децата бяха готови да кажат веднага и подробно!

Всичките имена на Левски? За какво се борил Левски?  Да бяхте чули само – едно момче го каза по детски – просто и чисто, като всяко гениално нещо! Къде е основан първият Комитет? Мислехме, че е в Ловеч, но децата ни поправиха и нас, големите – в Плевен! Най-известните мисли на Васил Левски… Кой е идеалът му за държавата? Колко езика е владеел Левски?

Българо-Американският център за културно наследство беше организирал и подготвил тази “генерална среща с Левски”, викторина – конкурс в Чикаго като своеобразен олимпийски финал след срещите за Левски, което всяко училище беше вече отпразнувало  на своя територия. И като че ли набраната скорост беше неудържима!

Българските училища в Чикаго - честване 175 години от рождението на Левски

Не бе лесно да се избере кой е най-добрия, всички  деца знаеха толкова много!  Ани Гогова, президент на Българо американски център за културно наследство  обяви класирането и благодари на участниците с думите: „ Скъпи деца, аз съм изключително горда, че живея  в Чикаго, града, където има толкова будни и умни български деца. Много съм впечатлена от вашите знания и подготовка за живота на Левски и българската история и това, че в днешния неделен ден и празник вие избрахте да дойдете тук.” Благодарим на училище “Джон Атанасов ” с представители: Сияна Попова, Дамян Дамянов, Мирослав Красимиров, у-ще “Света София” – Йоана Тошева, Роберт Петров, Поля Брайкова,  у-ще “Свети Иван Рилски – Чудотворец” – Надя Стоянова, Венци Цеков, Александър Картелян,  у-ще “Знание” – Ана Радичкова, Кристофър Манев, Йоанна Трендафилова, у-ще “Родолюбие”- Мария Николова, у-ще “Нов Живот” – Мария Стояновска, Никол Танева, Анна Добрева, Самуил Перфанов, Сюзън Колман.

Освен грамотите, които връчи генералният консул в Чикаго Симеон Стоилов, училищата получиха репродукции от картини на известни художници, рисували сцени от живота на Левски, осигурени от Българо американския център за културно наследство. Подаръците и лакомствата за всеки участник, осигуриха фолклорен ансамбъл „Хоро” и фолклорен клуб „Верея”. Книжките бяха предоставени от писателката Виолета Овчарова.

Български музей в Чикаго, с президент Елена Табакова спонсорираха събитието.

Развълнувани бяха децата – участници и мотивирани да знаят повече и повече за Левски. Развълнувани бяха и техните учители, и родители като слушат как децата разказват на чист български историята на България, дори родените тук. Развълнувана бе и гостенката от Тексас, известната българска цигуларка, Росица Жекова – Гоза, солист на оркестъра в Тексас, която изрази съжаление, че си нямат българска общност в Тексас и колко мило е да чуеш и видиш, че традициите са живи зад граница.  

В първата част на на този голям  и великолепен задграничен форум за Васил Левски, на около 10 000 километра и 175 години далече от земя и време за които си спомняме с умиление и гордост, нашият сънародник в Чикаго Иван Тодоров, историк и писател, ни поднесе своята вълнуваща история, изпълнена с малко познати и много драматични случки из живота на ревалюционера Левски.

Салонът бе превърнат в картинна галерия с исторически снимки и документи, дар  от Националния Музей “Васил Левски” в Карлово за българите в Чикаго.  
Поклон пред делото на Апостола! Благодарност към всички участници на тържеството, които помнят заветите му.

И сякаш някъде там, близко, пред нашите къщи и под нашите прозорци, в един от прекрасните чикагски паркове, се появи и една картина от бъдещето – един изящен паметник на Апостола на българската свобода, най-чистият и тачен българин, появи се чикагският паметник на Васил Левски… Беше като една истина, която е в нас и в която сме ние-… Но все още има път до там…  

Ваня Христова
Снимки:  Хриска Перфанова

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...