ТРИ ОТБОРА ЩЕ СЕ БОРЯТ ЗА КУПАТА НА „КОНГРЕСА НА БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА“

На 21 февруари 2012 г. в Дворецът на спорта (гр. Одеса, Украйна) се проведе полуфиналът от втори сезон на състезание по хумор «Бесарабска лига КВН» (Клуб на Веселите и Находчивите – състезание, в което отбори, състоящи се предимно от студенти, се състезават по остроумие чрез отговори на въпроси, импровизации, предварително подготвени сценки и други).

Игрите на КВН са винаги популярни и събират милиони зрители пред екраните в Украйна, Русия и Белорус и други републики от ОНД. Първата игра се провежда преди 50 години и успява да политическата машина на съветския режим. През м. декември 2010 г. група български младежи инициира провеждането на КВН на български език в Одеса. Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ подкрепи идеята и заедно с Български младежки клуб „Актив“ поставиха начало на една нова традиция – Български КВН. Заявка за участие подадоха 5 отбора от Бесарабия, част от които преминаха до фирнала. Купата на „Конгреса на българите в Украйна“ бе спечелена от отборът „Троенски коне“ от с. Нови Трояни. През м. септември 2011 г. отборът замина за едноседмична почивка в България.

Вторият сезон на Българския КВН е едно от най-очакваните събития за българската общност в гр. Одеса. Тази година заявки за участие подадоха вече 7 отбора, като още един отбор гостува, подавайки заявка за участие в третия сезон. Първите две игри преминаха през м. ноември и м. декември 2011 г. съответно.

Темата на полуфинала бе: „Когато свършват парите и здравето“. Приветствието премина под надслов „Айде бе“. В традиционния конкурс „Разминка“ отборите отговаряха на въпросите, подготвени от зрителите в залата. И накрая участниците показаха домашното си задание чрез импровизации на тема „Който пее, зло не мисли“. През м. април ще стане известно името на победителите след провеждане на финалната игра, в която ще участват „Люти чушки“, „Троенски коне“ и „Дивитлийски гламур“.

Информационна подкрепа: www.bg-ua.org – Информационен портал «Българите в Украйна».

Максим Димитров

Пресцентър


Допълнителна информация:

Всеукраинска обществена организация „Конгрес на българите в Украйна” (www.kbg.org.ua) е учредена на 15 юли 2007 г. с Президент Юрий Иванович Граматик. Организацията има статут на всеукраинска и в нея може да членуват както физически лица, така и други сдружения на принципа на колективното членство. Основната цел е съхраняване на правата на българите в Украйна в съответствие със законите на страната. Много голямо значение се отдава на поддържане на българската национална идентичност на нашите сънародници. Първостепенна задача на организацията е създаването на по-добри възможности за изучаване на съвременния български език в селищата с компактно българско население.

От 01.03.2008 г. стартира проектът Български културно-просветен център “Аз Буки Веди” с ръководител Екатерина Гержик. Целта е да се създадат условия децата и подрастващите да овладеят нормите на съвременния български език, да опознаят историята, културата и традициите на своята прародина. Учениците активно участват в различни творчески конкурси, спортни олимпиади, удостоени са с десетки грамоти, допломи и награди. Днес „Аз Буки Веди” работи в градовете Одеса, Измаил, Иличевск и Болград.

През 2008 година Конгресът подкрепя инициативата на  група млади българи от Украйна за създаване на български младежки клуб „Актив”. Основната му ориентация е към младите бесарабски българи в Одеса и Одеска област. Клубът си поставя за цел съхраняване на българското национално самосъзнание, приобщаване към българската култура и традиции. Организира младежки срещи и културни инициативи, съдейства на талантливи младежи в тяхната изява и реализация. Стреми се към установяване на контакти и сътрудничество с младото поколение на България. Участва в създаването и поддържането на Информационния портал на българите в Украйна www.bg-ua.org.

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...